Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na čem si na dovolené v Řecku pochutnat

aktualizováno 
Řecká kuchyně je vyhlášená pro svou pestrost a přitom je jednoduchá a plná čerstvé zeleniny. K řeckému jídelníčku neodmyslitelně patří sýr feta, který Řekové přidávají téměř do všeho.

Plněná zelenina se sýrem feta | foto: MF DNES

Jogurt a feta

Pověstný hustý (vykapávaný) řecký jogurt se zrodil i z potřeby uchovat mléko, které se v horkém klimatu rychle kazí. Základní surovina pro výrobu tzatziků se vyrábí z kravského i ovčího mléka (sladší verze). Jogurt tvoří obvyklou řeckou snídani, s medem je oblíbeným dezertem. Pochutnat si na něm můžete v mléčných barech i v restauracích. Pravá řecká feta je z ovčího a/nebo kozího mléka. Nepřesolený tvarohový sýr zraje v nálevu ze syrovátky. Sušší produkt naznačuje převahu kozího mléka.

Olivový olej a olivy

Olivový olej patří k základům řecké kuchyně. Řekové sami prý o něm soudí, že prospívá trávení, a rozhodně jím nešetří – pokud s nimi tak docela nesouhlasíte, upozorněte obsluhu. Panenský olivový olej se tu vyrábí zásadně z oliv z místní produkce a můžete ho koupit i na trzích či u silnice – a vždycky bude dobrý. Pěstují se tu i speciální velkoplodé druhy oliv určené k jídlu (i ty se však musí nakládat). Vyhlášené jsou Kalamata a Ánfissa. Barva přitom neukazuje na druh, ale na zralost plodu v době sklizně.

Co se hodí vědět o řecké kuchyni

V některých tavernách nebo restauracích vás dodnes pozvou až do kuchyně, abyste si vybrali, na co máte chuť. Jinde vám přinesou velký tác s nabídkou chuťovek (mezédhes; například nakládané olivy, sýry – feta, uzené ryby nebo jikry apod.).

• Nenechte se zmýlit – bifteky jsou, stejně jako jejich menší příbuzní keftedes (= kofta, čufty) a na rozdíl od našich bifteků, vždy mleté. Často bývají také plněné sýrem.

• Zmrzlina se v Řecku vyrovná italské. Narazíte-li na tureckého zmrzlináře, pochutnáte si ještě víc; používají i exotické suroviny, jako třeba mastix – lentiškovou pryskyřici.

• Řecký salát (rajčata, papriky, okurky, feta, olivový olej s olivami či kapary) = choriatiko.

• Lahůdky z grilů a rožňů zahrnují vše možné včetně chobotnic, holubů či kozího masa.

• V podnicích pro turisty vám dnes bohužel k většině pokrmů přinesou hranolky.

• Z Kréty či jiných ostrovů si můžete přivézt jedinečný voňavý suvenýr – tymiánový med.

PODROBNOSTI O ŘECKÉ KUCHYNI A RECEPTY ZDE

Autor:


Témata: Řecko, Li Na, Řecko

Nejčtenější

Ale je tady krásně. Místo ze slavného filmu dnes nepozná ani Zdeněk Svěrák

"Václave? Proč nejsi moje žena?" ptá se Zdeněk Svěrák Jana Třísky jako rekreant...

Idylická krajina a typická venkovská stavení z filmu Na samotě u lesa zůstávají dodnes symbolem poklidného života,...

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...



Foťte si po svém. Hříchy fotografů, které profesionál nikdy neudělá

Tzv. „high key“ fotografie s převažujícími světlými tóny a malým kontrastem je...

Ve druhém dílu našeho seriálu o prohřešcích proti fotografické etiketě budeme stopovat hříchy fotografů během samotného...

Pilot boeingu zapomněl vyrovnat tlak v kabině, cestující krváceli z nosu

Ilustrační foto

Nejméně třicet pasažérů muselo vyhledat ošetření poté, co pilot indických aerolinek „zapomněl“ stisknout tlačítko...

Nejmenší skanzen a opuštěné lázně. Moravským krajem, který ani nemá jméno

Skanzen v Horním Smržově

Tento kraj nemá žádný zažitý zeměpisný ani národopisný název, a možná právě proto patří k nejhezčím venkovským oblastem...

Další z rubriky

Foťte si po svém. Hříchy fotografů, které profesionál nikdy neudělá

Tzv. „high key“ fotografie s převažujícími světlými tóny a malým kontrastem je...

Ve druhém dílu našeho seriálu o prohřešcích proti fotografické etiketě budeme stopovat hříchy fotografů během samotného...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, nejslabší mají stále Afghánci

Pokud by prý města a obce ze svých peněz nedotovaly úkony, které na ně přenáší...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, ale Singapurci. Obyvatelé tohoto městského státu v jihovýchodní Asii se díky...

Přírodní národy už kvůli globalizaci téměř skončily, říká cestovatel

Cestovatel Petr Jahoda má za sebou desítek expedic k přírodním národům Asie a...

Máte sen, že vyrazíte do světa za dobrodružstvím? Cestovatel Petr Jahoda jich na cestách za přírodními národy prožil...



Najdete na iDNES.cz