ŘECKÁ KUCHYNĚ

řecké jídloNikdy opravdu nepoznáte pravou řeckou kuchyni, pokud se budete stravovat jen v hotelové restauraci. Chcete-li zkusit, jak chutnají řecká jídla, zeptejte se, kam chodí jíst místní Řekové.

Zpravidla se vyhýbají se velkým přístavním restauracím, kde je plno cizinců. V malé postranní uličce se vždy najde taverna s příjemným personálem, kde můžete poznat pravou chuť česnekového tzatziki, podávaného s lístky máty, rožněného masa a dalších specialit.

Po příjemné celodenní únavě se u tradičního řeckého stolu báječně uvolníte. Řekové se svou přirozenou schopností užívat si života vždy dokáží vykouzlit z místních čerstvých surovin skvělé jídlo.

řecké jídloRyby a chobotnice, fazole a čočka, olivy, olej, citron, bazalka a oregano, fíky, mandle a pryskyřičná chuť vína jsou tím, co dodnes spojuje antické a moderní Řecko. Jehňata, kozy a telata se dál rožní nebo grilují na dřevěném uhlí.

Rozhodnete-li se jíst řecky, dopřejte si odpolední siestu. Řekové mají delší pracovní dopoledne, obědvají kolem 14. hodiny a pak asi do 17 hodin odpočívají. Zpravidla se pak vrací do práce, takže večeří velmi pozdě - okolo půl desáté.

V restauraci vás obslouží samozřejmě kdykoli, chcete-li ale poznat, jak vypadá skutečná řecká večeře se vším všudy, nesmíte lpět na "turistických" hodinách.

V tavernách je menu uváděné i v anglickém jazyce, často jsou vyjmenovány všechny speciality, ale podávají se pouze ty, u kterých je uvedená cena. Mějte na paměti, že ryby se platí podle váhy, takže podle toho, jak velký kus si vyberete v kuchyni, bude vypadat i Váš účet.

V restauracích je obvyklé spropitné kolem 10 procent, v kavárnách se z pravidla nedává. V nočních podnicích – barech a diskotékách - jsou ceny nápojů i několikanásobně vyšší než v tavernách nebo kavárnách, někdy se platí vstup, v jehož ceně je pak jeden nápoj zdarma. 

Recepty řecké kuchyně najdete zde

Polévky

Tradiční polévka kuřecí avgolemono s rozšlehanými vajíčky a citrónovou šťávou, zahuštěná rýží, se jí před hlavním jídlem. Za ochutnání stojí i místní fazolová polévka fasolatha. Polévku si určitě vyberete v dobré rybí restauraci, mají obvykle široký výběr.

Předkrmy

Řeckým zvykem je začít  před hlavním jídlem malými předkrmy mezedes s aperitivem ouzo, který se ředí studenou vodou. Výběr je rozmanitý.

Tarama je krémová pasta z tresčích jater  s citrónovou šťávou, solí, pepřem a olivovým olejem.

Dolmades jsou  listy mladého šťavnatého zelí  plněné rýží, piniovými oříšky a mletým masem, podávané za studena.

Výborný je lilkový salát melitzano salata s česnekem a cibulí a oblíbený řecký salát  horiatiki - osvěžující směs rajčat, okurek, kozího sýra feta a černých oliv.

Jako předkrm se podává také pastourma -  tenké pikantní očesnekované řezy sušeného skopového, hovězího nebo kozího masa, dále grilované plody, houby a zelené, černé, hnědé nebo stříbrné olivy.

Ryby

K nejoblíbenějším rybám patří parma - barbounia, mečoun - xifias, mořský jazyk - glossa a různé druhy makrel skoumbria, kolios. Často se podávají grilované, polité dresinkem z olivového oleje a citrónové šťávy  anebo s česnekovou pastou scordalia.

Sardinky – sardeles jsou nejlepší pečené. Máte-li rádi mořská jídla ochutnejte chobotnici - ochtapodi - vařenou v bílém vínu spolu s rajčaty a brambory, nebo delikátní garnáty - garithes se sýrem  feta.

Maso

V Řecku nezapomeňte vyzkoušet pravý gyros, úplně jiný než ten, co se u nás prodává na ulici. Správný gyros je zabalený v pitě, a kromě masa nesmí chybět rajčata, hranolky a tzatziki, které mu dodají tu správnou chuť.

Jako rychlé občerstvení se nabízejí také souvlaki - kousky vepřového, telecího nebo hovězího masa opékané na rožni. 

Kromě grilovaného masa jsou v oblibě dušená jídla se spoustou zeleniny. Obyvatelé Egejských ostrovů převzali od Kréťanů stiffado, specialitu z dušeného hovězího masa s malými cibulkami na víně.

V tavernách podávají kořeněné karbanátky keftedes z mletého hovězího masa, mleté maso se používá také při přípravě známé musaka a pasticia s těstovinami.

Mnohá jídla se podávají vlažná, protože se tak zvýrazní jejich chuť. Jako pečivo dostanete místní bílý chléb nebo pšeničnou placku pitu.

Dezerty

Řekové milují sladké a  na cestě domů se rádi zastaví v cukrárně - zacharoplastia - pro  něco dobrého.

K nejoblíbenějším dezertům patří baklava - zákusky s medem, ořechy a mandlemi, kataifi - kousky pečiva plněné  medem, sirupem nebo sekanými mandlemi a jemný medový koláč pitta me meli. Galaktoboureko je osvěžující moučník z listového těsta s vanilkovým krémem. Výborným dezertem je také hustý řecký jogurt s medem a ořechy.

Nápoje

Kromě čisté vody, která se pije k jídlu nejčastěji, se nabízí mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů. Typickým řeckým vínem je retsina.

Jedná se o pryskyřičné víno zvláštní chuti. Vzniklo vlastně náhodou, protože dříve se sudy často utěsňovaly piniovou pryskyřicí, od níž víno získalo svou charakteristickou chuť. Bude Vám trvat pár minut, než si na tuto chuť zvyknete a než zjistíte, jak dobře se hodí k rybám, těstovinám nebo i skopovému.

Výběr řeckých vín je tradičně široký a jejich ochutnávání rozhodně stojí za to.

Tradičním nápojem je ouzo - anýzová kořalka čirého vzhledu, která se ředěním vodou nebo ledem mléčně zbarvuje. Oblíbeným řeckým nápojem je také Metaxa, kvalitní koňak lahodné chuti.

Káva

Instantní kávě zde říkají nes, velmi oblíbená  a osvěžující je chlazená verze s ledem -  frappé. Chcete-li si objednat teplou černou kávu, musíte požádat o ellinikos. Tato káva se připravuje v džezvě a vaří se spolu s cukrem, takže Řekové si podle chuti objednávají  ena varigliko (silnou a sladkou), glykivastro (sladkou, ale ne moc silnou), ena metrio (silně oslazenou) nebo ena sketo (bez cukru). Káva se v Řecku servíruje vždy se sklenkou ledové vody.

Recepty řecké kuchyně najdete zde

Nádraží Praha Vršovice