Zadělávané „malostranské“ dršťky se žampiony, šunkou a brambůrky

Zadělávané „malostranské“ dršťky se žampiony, šunkou a brambůrky | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

  • 41
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Tak například v Číně se připravuje pikantní studený salát z hovězích drštěk se zeleninou a zázvorem, v Peru připravují dršťky ochucené mátou a kořením na grilu. V Mexiku se pro změnu vaří slavná pikantní dršťková polévka Menudo s chilli, cibulí, citronem, koriandrem a oreganem.

Skvostný recept na dršťky mají také Francouzi, kde se v Normandii kolem města Caen připravují dršťky s telecími nožičkami, bílým vínem, česnekem a tymiánem. A pokud chcete dodržovat originální chuť slavné speciality, neměla by chybět ani kapka kvalitního jablečného Calvadosu.

S Italem do Říma

Na výtečné zadělávané dršťky se již tradičně chodí do útulných restaurací v romantické římské čtvrti Trastevere, kde se připravují slavné trippa alla romana, tedy dršťky připravené s kořenovou zeleninou, cibulí, pálivými papričkami, rajčaty, bílým vínem a pancetou, které se dochutí mátou a sýrem pecorino.

V římské kuchyni mají tradiční místo vnitřnosti a velmi populární jsou zde zadělávané dršťky.

V centru Říma je spoustu hospůdek, v nichž nabízejí slavné Trippa alla Romana.

Další variace podobné římské úpravě najdete v mnoha koutech Itálie, oblíbené jsou hlavně dršťky florentinské, milánské, případně pisánské. Ve všech případech jsou dršťky lahodné a krásně měkoučké, až se rozpadají na jazyku, ale hlavně jejich chuť je fantastická. (Recept kuchaře Emanuela Ridiho najdete na jeho webu.)

Z Uher do celé říše

Česká dršťková polévka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do celé střední Evropy. Říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě, ale v posledních letech se vytratila téměř odevšud (kam se chodí na výbornou dršťkovou, si ještě řekneme).

Maďaři ovšem připravují také dršťkový perkelt, tedy jednoduchý, nezahuštěný guláš, jehož nezbytnou složkou je mletá paprika a česnek.

Také na Slovensku byly dršťky oblíbenější než u nás a často se připravovaly třeba obalované v trojobalu nebo v těstíčku a pak osmažené. Obvykle se podávají s brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Malostranská Konírna

V českých restauracích dršťky moc nefrčí a specialit z hovězích žaludků je jako šafránu. Jednu z mála výjimek představuje oblíbená malostranská restaurace Konírna s nabídkou staropražských pokrmů.

A nechybějí ani dršťky, které šéfkuchař David Korecký nabízí hned ve dvou verzích. A to buď na smetaně se žampiony, pražskou šunkou a pečenými brambůrky, nebo se sladkou paprikou a pikantní klobásou (v prvním případě zaplatíte 175 korun, ve druhém o 30 korun méně).

Zadělávané dršťky na paprice s pikantní klobásou z pražské Konírny

Šéfkuchař nepoužívá předvařené dršťky, ale syrové, které vaří celkem třikrát ve slané vodě, dvakrát hodinu a naposledy zhruba tři hodiny. Poté už je nakrájí a připraví z nich jídlo. Vedle výše uvedených specialit nedávno připravoval také dršťky na způsob Stroganov s houbami a okurkami.

Dršťky na černém pivu

Zajímavým tip pro gurmety představují zadělávané dršťky s čerstvými lanýži a majoránkou. Velmi chutnou úpravu nabízí tradiční plzeňská restaurace U Mansfelda, která stojí jen pár desítek metrů od náměstí Republiky. Šéfkuchař je zde připravuje na tmavém pivu se slaninou, česnekem a cibulí a můžete si je dát buď s chlebem nebo s bramborákem.

Za dršťkový ráj můžeme považovat slezskou hospodu Lašská jizba v Sedlišti, kde mají na menu hned pět jídel z drštěk, třeba v bramborovém těstě, smažené s pepřem či na špeku se zakysanou smetanou (ceny jsou zde příznivé - od 80 do 100 korun).

Legenda v Lokálech

Na závěr se vrátíme ke slavné polévce, která reprezentovala tehdejší Československo na Expu 67 v Montrealu. Bohužel, dršťková polévka z hospod mizí a když už se někde objeví, často je připravená z předvařených a bělených drštěk, jejichž chuť není moc valná. Často se také objevuje vegetariánská verze dršťkové polévky, kde jsou hovězí žaludky nahrazeny hlívou.

Hotovou dršťkovou polévku je možné koupit také ve sklenici.

Dršťková polévka z prášku. Je to rychlé řešení, ale bez chuti.

Na kvalitní dršťkovou polévku se vydejte do některé z restaurací Lokál, v současné době je třeba k dostání v pražském Karlíně nebo v Plzni.

Velmi často mají dršťkovou také ve speciální polévkové restauraci Polévka je Grund v Myslíkově ulici, v Brně naopak můžete vyzkoušet pivnici U Čápa. Závěrem jen připomeňme, že dršťky nemají nic společného se slovem držka (výraz vznikl ze slova drzý), zatímco dršťky mají svůj původ ve slově dršť, které patřilo vyvrženým vnitřnostem.

, pro iDNES.cz