Olivový olej - elixír života

  8:00
Řecká kuchyně je poznamenaná středomořskými i orientálními vlivy a pestrost jídelních lístků je v této zemi až neuvěřitelná. Počínaje soustavou předkrmů "mezes" přes polévky, saláty, hlavní jídla a ryby či plody moře až po dezerty typu baklava. U nich poznáte na vlastní jazyk, proč se dezertům říká "sladkosti".

Řekové jedí hodně a rádi, stolování pro ně není jen požívání jídla, ale doslova obřad. U večeře se scházívá celá rodina, začíná se večeřet nejdříve kolem půl desáté a jí se dlouho a s chutí, povídá se, diskutuje, pije se vínko a rakije nebo ouzo.

Už jen předkrmy, podávané na nesčetných talířcích, ukazují velkou pestrost řecké kuchyně a samy o sobě dokážou zasytit. Talíře s dobrotami se neodnášejí, na stolech přibývají stále další a další, až už člověk nedokáže pochopit, jak se tam ještě může vůbec něco vejít. Může a vejde!

Samostatnou kapitolou jsou rodinné slavnosti, v jejichž přípravě a konání nemají Řekové v Evropě konkurenci. Jedete-li do Řecka na dovolenou, zapomeňte na diety, netrapte se s počítáním kalorií (jen taková baklava jich má odhadem asi tak pět milionů), to si nechte na doma!

Chléb je základ

V Řecku se ke každému jídlu podává běžně bílý chléb, za ochutnání však určitě stojí typická venkovská specialita - celozrnný šrotový chléb paximadi, který se po upečení suší, až je tvrdý jako kámen, a před jídlem se namáčí do vody. Peče se do zásoby na několik měsíců a má prakticky neomezenou trvanlivost. V každé venkovské taverně dostanete tento chléb potřený olivovým olejem, česnekem a s nastrouhaným rajčetem, posypaný oreganem a doplněný bílým sýrem. Tato pochoutka se jmenuje tágo.

Lidé žijící kolem Středozemního moře jsou různými druhy rakoviny či kardiovaskulárními chorobami postiženi několikanásobně méně než zbytek Evropy.

Nejlépe ze všech těchto národů dopadli při výzkumech Kréťané. Dožívají se v záviděníhodné kondici vysokého věku, a to i přes fakt, že například kouří, často mají nějaké to kilo navíc a ke skleničce pálenky mají blíže, než je zdrávo.


Správné řecké jídlo je doslova obřad. U přeplněných stolů se setkává celá rodina, jí dlouho a hodně. V Řecku na dietu zapomeňte.

Co skrývá krétská dieta?

Je to jednoduché jako život sám. Kréťané jedí prostě to, co jim jejich ostrov poskytuje. Základem jejich stravy je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr feta, zelenina, olivy, ovoce a především - olivový olej. Kréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě. Jen tak pro zajímavost - spotřeba olivového oleje v Česku je tak mizivá, že je statisticky neměřitelná.

Kréťané jím polévají onen bílý sýr sypaný bazalkou, při přípravě salátu jím rozhodně nešetří, používají jej při všech kuchyňských úpravách zeleniny i masa, a dokonce jím léčí i různé kožní nemoci. Sami tvrdí, že tento olej pomáhá při všech problémech - od dětských kolik až po stařeckou ochablost. Olivový olej je prostě oním zázračným elixírem života, který patří neoddělitelně do kuchyně v celém Řecku.

Jogurt není v Řecku jako ve zbytku světa výsledkem krakování ropy, ale výrobkem ryze přírodním. Z opravdového mléka! Zatímco Evropa neustále snižuje procento tuku v jogurtech až na nulu, v Řecku má normální jogurt kolem 10 a více procent tuku. Proto také chutná jako mana nebeská a ne jako směs z Mendělejevovy tabulky. U nás se na kelímek všechny ty ingredience, co jsou uvnitř, na etiketu pomalu ani nevejdou, v Řecku je na kelímku napsáno slovo Jogurt a tím to hasne. Je jasné, co je uvnitř.

Řecký jogurt je základem mnoha úžasných pokrmů, například slavného salátu tzatziki (jogurt, strouhaná okurka, česnek), který u nás neuděláte ani ze smetany. Je také základem mnoha krémů do dortíků a úplně nejlepší je servírovaný "jen tak" s medem. Jde o běžný řecký dezert, velký pohár lahodného jogurtu, hojně zalitý medem (můžete si vybrat třeba tymiánový, piniový, z pomerančových květů či černý originál od divokých včel). Může (ale nemusí) se přidat pár jader vlašských nebo pistáciových oříšků. Jogurt s medem a kus melounu je dohromady skvělý lehký oběd v taverně na pláži!

Chobotnice na víně

Chobotnice mohou být skutečnou lahůdkou, ale také naprostým kulinářským propadákem. Musí být měkoučké a nesmí chutnat jako nastříhané ventilky na kolo. Řekové jsou mistry v upravování plodů moře, a tak pro vás máme jeden tip, jak udělat opravdu dobrou chobotnici na víně.

Chobotnice dobře umyjeme a necháme okapat. Dáme do kastrolu a necháme je na plameni, až pustí šťávu, kterou potom vylijeme. Do kastrolu přidáme olivový olej a zprudka ze všech stran osmažíme. Přidáme červené víno a bobkový list, necháme přejít varem, potom přikryjeme pokličkou a necháme asi půl hodiny dusit - za občasného promíchání. Pak už stačí jen servírovat. Pozor -nesolíme!

Chobotnice můžeme také připravit v alobalu - omyté a okapané je zabalíme do tří alobalových listů, utěsníme a na půl hodiny vložíme do rozpálené trouby. Poté alobal nahoře otevřeme a ještě je pět minut necháme na grilu.

Dalčí řecké recepty najdete zde

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...