Zapečené fazole

200 gramů velkých fazolí, 1 velká cibule, stroužek česneku, 1 malá mrkev,celerová nať,1 menší rajčatový protlak, kopr, petržel, sůl a pepř

Fazole propláchněte a nechte přes noc namočené ve vodě. Druhý den je povařte asi hodinu, až změknou. Vodu nesolte. Mezitím si předehřejte troubu a na dvou lžících olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidejte rajský protlak a asi čtvrt litru vody. Chvíli povařte, pak přidejte zcezené fazole, sůl, pepř, kopr, popřípadě petržel. Vše promíchejte a v troubě při 180°C zapékejte půl hodiny. Pak povrch poklaďte plátky rajčat, na které kápnete trochu olivového oleje a posypete je oreganem. Pečte ještě asi 20 minut, dokud se nevsákne všechna tekutina a opečou rajčata. Jí se s čerstvým pečivem a salátem s olivami. Toto jídlo můžete mít v ledničce několik dní, fazole jsou dobré i studené.

Salát z malých cuket

6 - 8 malých cuket (dlouhých 10 - 12 cm) opláchněte a dejte na 3 minuty do mikrovlnky povařit na páru anebo krátce povařte přímo v osolené vodě. Cukety nesmí být úplně rozměklé. Mezitím si připravte dresink z jednoho dílu jablečného octa nebo citrónové šťávy, dvou dílů olivového oleje a soli. Vychladlé cukety nakrájejte na kousky, přidejte pár oliv a nakrájenou mladou cibulku. Zalijte dresinkem a posypejte petrželkou. Tento vynikající nízkokalorický salát chutná výborně i další den, třeba s celozrným pečivem.

Kuřecí suvlaki na grilu

Na 1 kg kuřecích anebo krůtích prsíček si připravte marinádu ze 3 lžic olivového oleje, 200 g smetanového jogurtu, polévkové lžíce citronové šťávy, 3 utřených stroužků česneku a lžičky sladké papriky. Marinádu podle chuti osolte, opepřete a vložte do ní na kostky nakrájené maso. Nádobu zakrytou fólií dejte do ledničky nejméně na 2 hodiny. Pokud ponecháte déle, nic se nestane, jen maso alespoň jednou obraťte.

Z marinovaného masa připravte špízy, mezi maso můžete vkládat papriku, cibuli anebo rajčata. Grilujte asi 8 minut ze všech stran za občasného potírání zbylou marinádou.

recept
Kuře na oreganu

Osolené a opepřené porce kuřete zprudka osmahněte v kastrolu na olivovém oleji, přidejte čerstvá oloupaná a nakrájená rajčata anebo konzervu rajčat, prolisovaný česnek, oregano a bazalku. Pro ostřejší chuť doplňte pár kapek tabasca nebo malou pálivou papričku. Během dušení přilijte sklenku bílého vína, popřípadě drůbeží vývar. Kuře s hustou omáčkou se jí s bílým chlebem nebo rýži. Chutná výborně i následující den.

Oregano - rigani

Oregano, řecky rigani, se používalo už ve starověku. Název koření se skládá ze dvou slov: Oros – hora a Ganos – bystrost. Roste divoce na slunných, řeckých návrších a suché podnebí mu nejspíše svědčí. Řecká domácí kuchyně je bez něho nemyslitelná. Je to nejrozmanitěji používané koření. Neobejde se bez něho selský salát – choriatiki salata, ani třeba jehněčí  a jiné grilované maso, používá se  při přípravě některých ryb, přidává se s citem i do mletých mas nebo zapékaných brambor. Výborný je sýr feta, pokapaný olivovým olejem a jemně posypaný právě oreganem. Dříve bylo oregano vzácností, dnes ho dostanete v každém supermarketu. Ale stejně, octnete-li se v Řecku, nezapomeňte si přivézt alespoň trochu toho jižního. Ono totiž pod jižním sluncem dostává úplně jinou vůni...

Kuřecí závitky

Kuřecí řízky naklepejte, opepřete, ale nesolte. Na každý plátek masa položte hranolek balkánského sýra a másla, odpeckované nakrájené olivy (1-2 podle velikosti) a kousek sušeného rajčete. Srolujte do závitku a upevněte kovovou jehlou nebo párátky. Závitky poklaďte  plátky libové slaniny a posypejte oreganem. Pečte nezakryté, v horkovzdušné troubě jsou hotové za 30 minut. Podávejte teplé s bramborovou kaší nebo s rýží, pokrájené studené roládky se salátem a pečivem jsou výbornou lehkou večeří.

recept
Zapečené sýry

Vložte do misky balkánský sýr, eidam a rokfór nakrájené na kostičky, množství záleží na Vás, můžete využít i zbytky, ale je lepší, když se použije několik druhů sýrů. Přidejte tence nakrájenou zelenou papriku a nadrobno nakrájené rajče. Posypejte oreganem, pokapejte olivovým olejem a dejte rozpéct pod gril. Lze připravovat i v mikrovlnné troubě, jen je potřeba asi po minutě promíchat a misku zakrýt. S křupavou bagetou a sklenkou vína máte výborné a rychlé pohoštění.

Kuřecí polévka s rýží a citrónem

Uvařte si kuřecí vývar,sceďte, maso oberte a nakrájejte na kousky. Do čistého vývaru zavařte propláchnutou rýži (v množství 1 polévková lžíce na osobu, nejlepší je kulatá rýže). Vaří se 15-20 minut, než změkne, pak dosolte, přidejte nakrájené maso a nechte polévku trochu vychladnout. Mezitím ušlehejte dvě čerstvá vejce do pěny, přidejte šťávu z jednoho citronu a  přidejte jednu naběračku prochladlého vývaru. Tuto našlehanou směs pak pomalu vmíchejte do hrnce s polévkou.

Fazolová polévka

Asi čtvrt kila fazolí propláchneme a necháme přes noc namočené. Následující den vodu slijeme a fazole dáme  vařit do dostatečně velkého hrnce. Jakmile přejdou varem, vodu opět slijeme, zalijeme je vařící vodou, přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky, celé stroužky česneku, elerovou nať, mrkev a lžíci olivového oleje. Vaříme, dokud fazole nezměknou, podle potřeby dolijeme horkou vodu. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou petrželku, popřípadě feferonku a ještě 5 minut povaříme.

recept
Vepřové kotlety na víně

Pánev vytřete stroužkem česneku a rozehřejte na ní tuk. Naklepané, osolené a opepřené kotlety opečte po obou stranách. Pak přilijte sklenku suchého bílého či červeného vína. Přikryjte a poduste asi 2 minuty. Pak přisypejte nakrájené odpeckované zelené olivy (můžete použít i olivy plněné červenou paprikou) a doduste. Podávejte s opečenými brambory nebo jen s pečivem, řeckým salátem a sklenkou vína.

Salát choriatiki

Pokrájejte čerstvou oloupanou okurku, rajčata, papriku a cibuli v množství podle chuti. Zeleninu osolte, přidejte olivy, zalijte olivovým olejem a ozdobte kousky balkánského sýra, posypaného oregánem.

Plněná rajčata

Vyberte velká masitá rajčata, opláchněte je, opatrně odřízněte vršek a lžičkou vyberte dužinu. Dužinu prolisujte, aby v ní nezůstala semínka, přidejte k ní lžíci kečupu a lžíci rajské šťávy (nebo 3 rozmixovaná rajčata bez slupek a semínek). Na oleji osmažte jednu drobně nakrájenou cibuli do zlatova, přidejte směs dužiny, kečupu a rajské šťávy, sůl a pepř a povařte asi 10 minut. Asi 1/3 této omáčky si dejte stranou, do zbytku přidejte necelý hrnek oprané kulaté rýže a jemně nakrájenou petržel. Promíchejte a směsí naplňte rajčata asi do 3/4, protože rýže nabyde. Naplněná rajčate vložte do pekáčku a uzavřete odříznutými vršky. Pak zalijte omáčkou, kterou jste si dali stranou a asi dvěma lžícemi olivového oleje. Zpočátku můžete péci zakryté alobalem, pak odkryjte, popřípadě zalijte trochou horké vody a nechte dopéct. 

Zapečená zelenina s balkánským sýrem

Dvě až tři oloupané lilky nakrájejte na plátky asi 2 cm široké, posypejte solí  a nechte vypotit. Po 2 hodinách je opláchněte a promněte, aby se odstranila voda. Naskládejte do zapékací mísy vymazané olejem, jako další vrstvu vyskládejte omyté očištěné a pokrájené papriky, popřípadě i na plátky nakrájenou cuketu. Mírně osolte,  okořeňte oregánem a přidejte 2 lžíce olivového  oleje. Zalijte konzervovaným  rajčatovým  pyré Valfruta a posypejte vrstvou nastrouhaného balkánského sýra. Nakonec poklaďte plátky rajčat, potřených olejem a pečte pomalu jednu a půl až dvě hodiny.

recept
Bramborový salát

Brambory uvařené ve slupce po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kolečka. Přidejte nakrájenou cibuli (nejlépe červenou), kousky sterilované okurky nebo červené papriky a pár oliv. Osolte, opepřete a zalijte dressinkem z jednoho dílu octa a dvou dílů olivového oleje. Salát nechte uležet a před podáváním ho doplňte plátky vařených vajec a petrželkou.

Smažené lilky a cukety s jogurtem

V misce si připravte těstíčko z hladké mouky a sodovky nebo piva, které jemně osolíte. Mělo by být hustší, aby na zelenině drželo. Čerstvé pevné lilky nebo cukety oloupejte a nakrájejte na kolečka asi 1 cm široká. Osmažte dozlatova a vkládejte na ubrousek, aby se vsákla přebytečná mastnota. Jí se ještě teplé, křupavé s dochuceným jogurtem a pečivem. Smetanový jogurt našlehejte s trochou olivového oleje, osolte a dochuťte česnekem, koprem nebo petrželkou.

Rukolový salát

Rukolu (roketu) opláchněte a nechte okapat. Větší listy pokrájejte a vložte do mísy, kam přidáte nadrobno nakrájená čerstvá nebo sušená rajčata, olivy, kapary a vařené vejce pokrájené na osminky. Zalijte dressinkem ze soli, jednoho dílu citrónové šťávy a dvou dílů olivového oleje a ozdobte vločkami parmezánu.

recept
Vepřové maso s bramborami

Vepřové maso, kotlety nebo plec nakrájenou na porce, opečte zprudka na olivovém oleji ze všech stran, přilijte vývar nebo vodu a poduste. V pekáčku, ve kterém budete jídlo připravovat, orestujte nakrájenou cibuli dozlatova. Posypejte ji červenou paprikou, přidejte oloupané brambory, nakrájené na půlměsíčky a zamíchejte. Na brambory vložte podušené maso (nesmí být úplně rozměklé). Osolte, opepřete a zalijte šťávou z dušeného z masa tak, aby brambory byly zakryté. Před vložením do trouby vše posypejte oreganem. Pečte asi 40 minut, zpočátku zakryté, dokud brambory nezměknou.. Pak odkryjte, podle potřeby doplňte ještě trochu vody nebo vývaru a dopečte, nejlépe horkým vzduchem, až je horní vrstva brambor křupavá. K zapečeným bramborám se výborně hodí typický řecký salát choriatiki s balkánským sýrem a olivami.

Nádraží Praha Vršovice