Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zákaz pečení a grilování. Nejlepší ryby jsou syrové, hlásají Japonci

  5:00aktualizováno  5:00
Každý Japonec přežije bez potíží na opuštěném ostrově. Stačí mu jen síťka na chytání ryb. Nepotřebuje oheň ani žádné přílohy. Vášnivá záliba v pojídání syrového masa ryb je zřejmě nejvýraznějším rysem obyvatel Země vycházejícího slunce. Na jejich jídelníčku najdete na 3 000 druhů ryb a mořských živočichů.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu | foto: Libor Budinskýpro iDNES.cz

Japonská posedlost

Posedlost syrovým rybím masem však nemá nijak dlouhé kořeny. Vždyť ještě před sto lety bylo téměř celé Japonsko vegetariánské. Běžní Japonci si po staletí museli vystačit s obilnými kašemi, nudlemi a zeleninou. Maso nebylo žádné, rýže pomálu a ryby jen ve svátek.

Po dlouhých letech diety se japonské stravovací návyky začaly měnit až koncem 19. století. A spotřeba ryb postupně narůstala až do dnešních megalomanských rozměrů.

Cesta sousta dvacet vteřin

Moderní prosklené mrakodrapy v centru Tokia šplhají ke hvězdám, ale japonští gurmáni raději šmejdí v malých bočních uličkách. Tady jsou vedle sebe nalepené stovky maličkých hospůdek, kam se často vejde nějakých osm, maximálně dvanáct lidí. Tak pojďme rychle dovnitř.

Uprostřed oválného pultu stojí dva kuchaři, bez přestávky krájí kousky syrového masa z různých ryb, které pokládají na sousta rýže (to je suši, zatímco sašimi jsou jen sousta syrových ryb bez rýže). Dvě sousta na talířek, a šup s ním na běžící pás. Z druhé strany pultu je deset míst, až na dvě všechna obsazená. Hosté se sami obsluhují a vybírají si suši, na které mají právě chuť.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu

Když praskne sépie

Na talířcích nejedou jen kusy syrových ryb, ale také syrové krevety, chobotnice, sépie či mušle. Spousta lahůdek není v Česku téměř známá, např. sušené solené jikry s rýží, nebo zvláštní maki stvořené z desítek malých, sotva půl centimetru dlouhých sušených rybiček. Ty se ostatně podávají i k japonské tradiční snídani.

Některá sousta se doslova rozpadají na jazyku, jiná jsou trochu tuhá a musí se kousat. Asi nejděsivější je pro Evropana spolknutí malé syrové sépie, která praskne v puse a hořká příchuť nemizí ani po dalších soustech tuňáků a lososů.

Naopak, i Čecha potěší fajnové ceny. Přestože Japonsko platí za drahou zemi, suši je zde neuvěřitelně levné. Lehká svačina vyjde na 50 korun, plnohodnotná večeře na 150 korun. Navíc za vodu a čaj se neplatí.

Japonsko, Tokio. Slavný rybí trh Cukidži

Největší rybí trh

Zmíněný suši bar stojí jen pár set metrů od největšího rybího trhu na celém světě. Slavný trh Cukidži v Tokiu se otvírá každé ráno, už někdy kolem třetí. Největší šrumec zažívá těsně před rozedněním, kdy se tu draží nejlepší maso z tuňáků přivážené z mnoha koutů světa.

Jenže podobným obchodům turisté moc nerozumí, proto je pro cizince vhodnější navštívit trh až po aukci kolem osmé hodiny, kdy se atmosféra poněkud zklidní a návštěvník se může v klidu procházet mezi stovkami stánků a prohlížet si neuvěřitelné tvory z moří a oceánů. Prodává se tu na 500 kusů různých ryb a mořských potvor, od miniaturních rybiček až po obrovské tuňáky. Ročně se tu prodá nějakých 800 tisíc tun ryb s obratem několika miliard dolarů.

Jatka bez zápachu

První dojem je poněkud tristní. V obrovském hangáru se prohánějí stovky elektrických vozíků a ještěrek. Až když jdete dál, vstoupíte do rozsáhlého bludiště uliček s pulty a akvárii, které jsou napěchované živými i mrtvými rybami. Stánků je více než tisíc a vládne tu pořádný ruch a shon.

Muži tu pobíhají, nakupují, vykřikují, váží, krájí a platí. A turisté objevují nejrůznější bizarní mořské tvory, krásně barevné chobotnice, podivná bílá vajíčka, mořské ježky, krevety všech tvarů a velikostí, a desítky dalších živočichů, jejichž jména by pravděpodobně neznali ani učitelé biologie.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v TokiuJaponsko, Tokio. Slavný rybí trh Cukidži

Motáte se tu hodinu a nestačíte se divit. Třeba také tomu, že i když jsou všude kolem vás tuny syrových ryb a vnitřností, vůbec nic tu nesmrdí. Japonci každou chvíli stříkají pulty či podlahu vodou a smývají zbytky do kanálů. Celé Japonsko je čisté a rybí trh není výjimkou.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu

Svíčková z tuňáka

V Tokiu údajně najdete na 300 tisíc restaurací a téměř ve všech musí mít syrové ryby. Také proto se tu denně prodá 2 500 tun ryb a mořských živočichů.

Tržiště využívají samozřejmě obchodníci, ale když už tu člověk je, může koupit a ochutnat nějaký kousek přímo na místě.

Japonsko, Tokio. Slavný rybí trh Cukidži

Náš japonský průvodce nám ukázal, jaký je rozdíl mezi tuňákem a tuňákem. Ty nejlepší kusy tuňáků totiž zůstávají v Japonsku a jsou považovány za jakousi svíčkovou z tuňáka. Není to tuňák, jakého běžně známe, je mnohem více prorostlý tukem, křehčí a jemnější. Absolutní delikatesa, kdy jedno sousto stojí často i několik set korun.

Kdo tu ochutná pár nejčerstvějších kousků, okamžitě zjistí, že nikdy nic lepšího nejedl. Zvlášť když se syrové maso ještě trochu hýbe. Poslední věty však platí pouze pro Japonce.

Autoři:




Nejčtenější

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Další z rubriky

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.