Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zákaz pečení a grilování. Nejlepší ryby jsou syrové, hlásají Japonci

  5:00aktualizováno  5:00
Každý Japonec přežije bez potíží na opuštěném ostrově. Stačí mu jen síťka na chytání ryb. Nepotřebuje oheň ani žádné přílohy. Vášnivá záliba v pojídání syrového masa ryb je zřejmě nejvýraznějším rysem obyvatel Země vycházejícího slunce. Na jejich jídelníčku najdete na 3 000 druhů ryb a mořských živočichů.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu | foto: Libor Budinskýpro iDNES.cz

Japonská posedlost

Posedlost syrovým rybím masem však nemá nijak dlouhé kořeny. Vždyť ještě před sto lety bylo téměř celé Japonsko vegetariánské. Běžní Japonci si po staletí museli vystačit s obilnými kašemi, nudlemi a zeleninou. Maso nebylo žádné, rýže pomálu a ryby jen ve svátek.

Po dlouhých letech diety se japonské stravovací návyky začaly měnit až koncem 19. století. A spotřeba ryb postupně narůstala až do dnešních megalomanských rozměrů.

Cesta sousta dvacet vteřin

Moderní prosklené mrakodrapy v centru Tokia šplhají ke hvězdám, ale japonští gurmáni raději šmejdí v malých bočních uličkách. Tady jsou vedle sebe nalepené stovky maličkých hospůdek, kam se často vejde nějakých osm, maximálně dvanáct lidí. Tak pojďme rychle dovnitř.

Uprostřed oválného pultu stojí dva kuchaři, bez přestávky krájí kousky syrového masa z různých ryb, které pokládají na sousta rýže (to je suši, zatímco sašimi jsou jen sousta syrových ryb bez rýže). Dvě sousta na talířek, a šup s ním na běžící pás. Z druhé strany pultu je deset míst, až na dvě všechna obsazená. Hosté se sami obsluhují a vybírají si suši, na které mají právě chuť.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu

Když praskne sépie

Na talířcích nejedou jen kusy syrových ryb, ale také syrové krevety, chobotnice, sépie či mušle. Spousta lahůdek není v Česku téměř známá, např. sušené solené jikry s rýží, nebo zvláštní maki stvořené z desítek malých, sotva půl centimetru dlouhých sušených rybiček. Ty se ostatně podávají i k japonské tradiční snídani.

Některá sousta se doslova rozpadají na jazyku, jiná jsou trochu tuhá a musí se kousat. Asi nejděsivější je pro Evropana spolknutí malé syrové sépie, která praskne v puse a hořká příchuť nemizí ani po dalších soustech tuňáků a lososů.

Naopak, i Čecha potěší fajnové ceny. Přestože Japonsko platí za drahou zemi, suši je zde neuvěřitelně levné. Lehká svačina vyjde na 50 korun, plnohodnotná večeře na 150 korun. Navíc za vodu a čaj se neplatí.

Japonsko, Tokio. Slavný rybí trh Cukidži

Největší rybí trh

Zmíněný suši bar stojí jen pár set metrů od největšího rybího trhu na celém světě. Slavný trh Cukidži v Tokiu se otvírá každé ráno, už někdy kolem třetí. Největší šrumec zažívá těsně před rozedněním, kdy se tu draží nejlepší maso z tuňáků přivážené z mnoha koutů světa.

Jenže podobným obchodům turisté moc nerozumí, proto je pro cizince vhodnější navštívit trh až po aukci kolem osmé hodiny, kdy se atmosféra poněkud zklidní a návštěvník se může v klidu procházet mezi stovkami stánků a prohlížet si neuvěřitelné tvory z moří a oceánů. Prodává se tu na 500 kusů různých ryb a mořských potvor, od miniaturních rybiček až po obrovské tuňáky. Ročně se tu prodá nějakých 800 tisíc tun ryb s obratem několika miliard dolarů.

Jatka bez zápachu

První dojem je poněkud tristní. V obrovském hangáru se prohánějí stovky elektrických vozíků a ještěrek. Až když jdete dál, vstoupíte do rozsáhlého bludiště uliček s pulty a akvárii, které jsou napěchované živými i mrtvými rybami. Stánků je více než tisíc a vládne tu pořádný ruch a shon.

Muži tu pobíhají, nakupují, vykřikují, váží, krájí a platí. A turisté objevují nejrůznější bizarní mořské tvory, krásně barevné chobotnice, podivná bílá vajíčka, mořské ježky, krevety všech tvarů a velikostí, a desítky dalších živočichů, jejichž jména by pravděpodobně neznali ani učitelé biologie.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v TokiuJaponsko, Tokio. Slavný rybí trh Cukidži

Motáte se tu hodinu a nestačíte se divit. Třeba také tomu, že i když jsou všude kolem vás tuny syrových ryb a vnitřností, vůbec nic tu nesmrdí. Japonci každou chvíli stříkají pulty či podlahu vodou a smývají zbytky do kanálů. Celé Japonsko je čisté a rybí trh není výjimkou.

Japonsko, slavný rybí trh Cukidži v Tokiu

Svíčková z tuňáka

V Tokiu údajně najdete na 300 tisíc restaurací a téměř ve všech musí mít syrové ryby. Také proto se tu denně prodá 2 500 tun ryb a mořských živočichů.

Tržiště využívají samozřejmě obchodníci, ale když už tu člověk je, může koupit a ochutnat nějaký kousek přímo na místě.

Japonsko, Tokio. Slavný rybí trh Cukidži

Náš japonský průvodce nám ukázal, jaký je rozdíl mezi tuňákem a tuňákem. Ty nejlepší kusy tuňáků totiž zůstávají v Japonsku a jsou považovány za jakousi svíčkovou z tuňáka. Není to tuňák, jakého běžně známe, je mnohem více prorostlý tukem, křehčí a jemnější. Absolutní delikatesa, kdy jedno sousto stojí často i několik set korun.

Kdo tu ochutná pár nejčerstvějších kousků, okamžitě zjistí, že nikdy nic lepšího nejedl. Zvlášť když se syrové maso ještě trochu hýbe. Poslední věty však platí pouze pro Japonce.

Autoři:


Nejčtenější

Naivní Češi v sandálech jsou v Chorvatsku pojem. Znají je i záchranáři

Milovníci hor ocení při návštěvě Makarské výstup na vrcholky Biokova.

Makarska je klenot Dalmácie, ale umí být i nebezpečná. Nádherná a unikátní příroda totiž bývá při nepříznivém počasí...

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Izrael postavil své první mezinárodní letiště. Teroristé zde nemají šanci

Nové letiště postavili v Negevské poušti a pojmenovali po astronautu Ramonovi a...

První letadla s turisty tady sice mají začít přistávat v zimě, ale už je hotovo. Izrael nedávno slavnostně otevřel...

Další z rubriky

Slovensko bez turistů. Nejkrásnější dolina Nízkých Tater zeje prázdnotou

Dolina Štiavnica od Štefánikovy chaty

Za nejkrásnější dolinu Nízkých Tater bývá obvykle považována Demänovská dolina s turistickým střediskem Jasná a...

VIDEO: Mořského koníka ničí v Řecku nadměrný rybolov, chrání ho potápěči

Mořský koník

V zálivu u městečka Stratoni můžete při potápění narazit na bohatou kolonii mořských koníků. Ovšem pouze na jednom...

Bioplynka na Everestu. Nový projekt má odstranit tuny horolezeckých výkalů

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Mount Everest je výzva. Tisíce vášnivých horolezců se každým rokem snaží pokořit vrchol nejvyšší hory světa, ale jen...

Najdete na iDNES.cz