Vyzkoušejte chutné řecké letní saláty

Řecká kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších. Používá hodně ryb, zeleniny a samozřejmě - olivovový olej. Můžete se inspirovat pár recepty na lehké letní saláty, které pocházejí z kuchařské knihy Marthy Elefteriadu.

SALATA CHORIATIKI

Tento jednoduchý řecký salát nechybí v létě na žádném stole. Potřebujeme k němu rajčata, papriky, okurky, cibuli, olivy, olivový olej, trochu citronové šťávy a oregana. V Řecku se do něj používá bílý ovčí sýr Feta. U nás ho lze nahradit balkánským sýrem.

Balkán je z kravského  mléka, konzervován solí. Je dobré proto nechat ho před použitím vylouhovat přes noc v čisté vodě. Sýr je pak vláčný, křehký, ubude nežádoucí slanosti. Nakrájíme ho na větší kostky a přidáme  k nahrubo nakrájené zelenině. Zalijeme marinádou z olivového oleje, citronové šťávy a soli. Přidáme olivy a navrch rozemnutou špetku oregana.

SALÁT Z VAŘENÉ ZELENINY

1 šálek vařených brambor
1 šálek vařeného květáku
1 šálek červené řepy
½ šálku vypeckovaných černých oliv
1 plechovka ančoviček
1 kyselá okurka
1 šálek marinády z oleje a octa
2 šálky majonézy
sůl a pepř

Červenou řepu vaříme ve slupce, potom očistíme. Ostatní zeleninu uvaříme, necháme vychladnout a pokrájenou  vložíme do hlubší mísy. Osolíme, opepříme a přidáme marinádu z oleje a octa.

Necháme asi hodinu uležet v lednici, potom necháme odkapat přebytečnou marinádu, kterou zelenina nevsákla, a přidáme půlku majonézy. Promícháme a druhou půlkou majonézy salát zalijeme a ozdobíme snítkami petrželky.

Recepty převzaté z kuchařky, jejíž autorkou je Martha Elefteriadu.

Řecký salát se sýrem Feta


Témata: Řecko