K Velikonocům patří především vejce a kraslice, které jsou tradiční výzdobou takřka na celém světě. Tu zřejmě největší mají ve východoněmeckém městě Saalfeld, kde každoročně na Velikonoce rostou vejce na stromě. Místní občan Volker Kraft totiž již od roku 1965 pravidelně zdobí namalovanými a jinak vyzdobenými vejci jabloň před svým domem. Loni na stromě viselo přesně 9 800 vajec, jejichž instalace trvala déle než dva týdny.
Tradiční receptyAutor článku Jiří Poláček je PR manažerem kulinářského webu TradičníRecepty.cz, kde najdete recepty na velikonoční menu z celého světa. |
Zajímavou tradici mají také ve Francii. V provinčním městečku Haux na jihu země místní obyvatelé na Velikonoční pondělí každoročně smaží co největší omeletu, kterou poté společně sní. Minulý rok obyvatelé Hauxu usmažili omeletu o průměru tři metry, na jejíž výrobu padlo 5 211 vajec, 20 litrů oleje a 50 kilo slaniny, cibule a česneku. K jejímu snědení pak byla zapotřebí zhruba tisícovka lidí.
V Itálii se tradičně servíruje sladký rýžový koláč vyrobený z vajec, rýže, citrusových plodů a ricotty.
V sousedním Polsku obvykle vaří kyselou polévku s bramborami, vejcem a klobásou zvanou žurek, na Slovensku pak mezi nejoblíbenější velikonoční pochoutky patří velikonoční sýrová hrudka z kravského mléka a slepičích vajíček.
Polévka z 12 druhů luštěnin i pouštění draků
Netradiční velikonoční tradice spojené s jídlem dodržují také v Latinské Americe. V Guyaně například kromě přípravy britských hot cross buns, tedy bochánků s rozinkami či rybízem, na Velikonoce pouštějí draky. V Ekvádoru zase připravují polévku zvanou fanesca vyrobenou z 12 druhů luštěnin a obilovin, které symbolizují počet Ježíšových apoštolů.
Velké oslavy probíhají také v Peru, kde na Velikonoční neděli servírují hned 12 chodů. Nejoblíbenější z nich je tzv. chiriuchu, což je směs sušeného obilí a různých druhů mas. Mezi pokrmy nesmí chybět ani smažené morče, které se obvykle marinuje v některém z tradičních peruánských piv vyrobených z fermentované kukuřice.
V Austrálii v souvislosti s Velikonocemi tradičně slaví tzv. palačinkové úterý, které předchází čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu.
V Jihoafrické republice zase na Velký pátek nejčastěji konzumují nakládané ryby a sladké bochánky.