Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Oslí guláš, párková polévka i pečené žáby. Štědrovečerní stůl u sousedů

aktualizováno 
Štědrovečerní tabule představují dokonalou přehlídku pestrých kulinárních zvyků a tradic. Francouzi až za hrob milují své syrové mořské potvory, Italové si dávají pastu a Němci zase klobásky se zelím. A třeba ve Švýcarsku se rozmáhá zvyk, kdy si každý vaří svou slavnostní večeři u stolu sám.

V Bavorsku nesmí chybět ani na štědrovečerním stole milovaná klobáska se zelím. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Carpaccio z mečouna

Jiný kraj, jiný mrav, říkávaly naše babičky a toto rčení samozřejmě platí i pro slavnostní štědrovečerní tabule. V každém koutě Evropy totiž najdeme spoustu kulinářských lahůdek. I když ne vždycky by si gurmáni smlsli.

Napadlo by vás, že třeba v nedalekém Salcburku podávají na Štědrý večer párkovou polévku, tedy silný hovězí vývar s nudlemi a nakrájeným párkem?

Fotogalerie

Naopak gurmánské hody se konají v Itálii, jejíž kuchyně je pravděpodobně vůbec nejpestřejší v celé Evropě. A podle toho to zde také vypadá na Štědrý večer. Jako předkrm se často jí carpaccio z mečouna, tuňáka či lososa, případně lahodný chobotnicový salát. A hlavní chod? Samozřejmě pasta připravená na desítky způsobů.

Koňské maso s polentou

Zvláštní specialitou v regionu Friuli jsou ravioli plněné směsí ze sýru ricotta, rozinek, sušených fíků, čokolády a kandovaných citronů. V oblasti kolem Benátek se zase připravují silné pohankové špagety, které se podávají s lahodnou omáčkou z cibulí a ančoviček. A na sicilském vánočním stole nesmí chybět speciální roláda z mečouna, strouhanky, piniových oříšků, rozinek, pomerančové šťávy, zázvoru, česneku, bazalky a petržele.

Občas se tu dají při štědrovečerní večeři objevit pro Čechy neuvěřitelné věci. "Zvláště v Piemontu si lidé potrpí na vánoční delikatesy, takže se na Štědrý večer jedí pečené žáby či oslí guláš. A také koňské maso s polentou," vysvětluje Jana Žižková, která zde léta žila a nyní pracuje pro italskou restauraci v Praze. 

Klobásky se zelím

Velmi pestré jsou štědrovečerní zvyky v Německu, které nemá žádné jednotné jídlo, ale tradice se liší podle jednotlivých spolkových zemí.

"V Bavorsku vládnou tradiční klobásky podávané se zelím a brambory, ale někde se dělají také řízky s bramborovým salátem, který je ovšem odlišný od toho českého, neboť se připravuje bez majonézy. Uvařené brambory se nakrájí na tenké plátky a pak se zalijí octovou nebo citronovou zálivkou s olejem, cukrem, solí a pepřem," vysvětluje Eva Horká z Německé centrály cestovního ruchu.

V severním Německu zase na vánočním stole nesmí chybět milované matjesy, což je pro obyvatele žijící u břehu severního moře stejná delikatesa jako pro Francouze ústřice, které zase patří na štědrovečerní tabuli v zemi Galského kohouta. Stejně jako opečená játra foie gras či lahodný humr.

V severním Německu je oblíbenou pochoutkou matjes, tedy marinovaný syrový sleď,

V severním Německu je oblíbenou pochoutkou matjes, tedy marinovaný syrový sleď, což je vlastně jakési evropské sashimi.

Sladká rýže s ovocem

Ale pojďme zpátky k našim největším sousedům. Jaké jsou další štědrovečerní kulinární zvyky v Německu? "Jako dezert mívají často sladkou rýži se směsí červeného ovoce, tedy rybízu, višní, malin či brusinek, která je zahuštěná pudinkem a ozdobená mandlovými lupínky na povrchu. Jinde jsou oblíbená zapečená jablka s rebarborou, citronovou kůrou a skořicovou drobenkou, k čemuž se podává domácí vanilková zmrzlina," vysvětluje Eva Horká, která v německé rodině nějaký čas žila.

A z Německa se přesuňme ještě dále na sever. Rýžový pudink s třešňovou či jahodovou omáčkou a mandlemi je na Štědrý večer oblíbený také v Dánsku, kde přichází na stůl po pečeném vepřovém mase (v některých rodinách se ovšem podává pečená husa či kachna) doprovázeném karamelizovanými brambůrky, červeným zelím a zapíjeném speciálním "zimním" silným pivem.

Šnečí maso patřilo na český vánoční stůl ještě v době první republiky, později

Šnečí maso patřilo na český vánoční stůl ještě v době první republiky, později se však vytratilo a dnes ho nabízejí jen vybrané restaurace.

Italové si se svou pastou nedají pokoj ani na Vánoce. V každém kraji ji však

Italové si se svou pastou nedají pokoj ani na Vánoce. V každém kraji ji však připravují jinak.

Uvař si sám

Příjemný štědrovečerní zvyk najdeme v srdci Švýcarska, v regionu kolem Lucernu, kde mnoho rodin usedá k štědrovečerní večeři v duchu hesla "uvař si sám". Jedná se o takzvané fondue chinoise, které nemá s tradičním rozehřátým sýrem pranic společného.

"Uprostřed stolu stojí nádoba se silným vývarem, který stále vře. Každý si vezme na talíř slaboučké plátky syrového maso, může být telecí, krůtí, hovězí i vepřové, které si pak napichuje na speciální vidličku a vkládá do vývaru. To se pak jí se speciálními exotickými omáčkami, kterých je na stole klidně šest až osm," vysvětluje Janine Hessová z lyžařského střediska Engelberg. Štědrovečerní večeře je tak pro hospodyni téměř bez práce, stačí jen vše nakrájet a pak už rodina či přátelé sedí u stolu, vaří si své "jednohubky" a přitom si povídají. Samotné hodování trvá klidně dvě hodiny a je mnohem méně stresující než klasická česká večeře - kde se celé odpoledne peče a smaží, pak se dvacet minut jí, načež po všem zůstane pořádná hora nádobí.

Mimoevropská lahůdka na závěr ze vzdálené exotiky

Vánoční pochoutka z ostrova Svobody. V celku pečené, šťavnaté kubánské prasátko.

A na závěr ještě pro zajímavost připojme tradiční pokrm z exotické Kuby. Nejoblíbenější štědrovečerní pochoutkou je tu malé pečené prasátko, které se opéká pomalu v celku naražené na kůl a jehož maso se podává tradičně do "misek" z naštípaného bambusového kmenu.

Jako příloha ke křehkému masu se jí tzv. černá rýže, což je rýže vařená společně s černými fazolemi. K tomu se ještě přidává zvláštní "brambor" zvaný yucca, velmi pálivá česneková omáčka mojo a také osmažený plantain, což je jakýsi banán na vaření. A protože je tu o Vánocích kolem 25 stupňů, večeří se většinou venku na terase.

Kam na netradiční vánoční jídla u nás?

Chcete ochutnat dokonalý anglický vánoční puding? Tak se zastavte v restauraci Le Patio, kam letošní rok nastoupila Sofie Smith, talentovaná šéfkuchařka z anglicko-indonéskými kořeny. Její vánoční datlový pudink, servírovaný teplý s karamelovou omáčkou, je naprosto dokonalý. A i když vyjde na 135 korun, rozhodně stojí za to.

Šneci připravení na všemožné způsoby představovali tradiční české vánoční jídlo. Po druhé světové válce se z jídelníčku vytratili, přesto lze tuto delikatesu ochutnat v několika restauracích. Zřejmě nejslavnějším pražským podnikem, který každé Vánoce připravuje několik šnečích specialit, je malostranská restaurace Konírna, kde se budou šnečí dobroty servírovat od 23. do 25. prosince. Na šneky můžete zajet také do restaurace U Koně v Klokočné, kde jsou šnečí speciality k dispozici od 13. do 29. prosince. Můžete ochutnat šneky po burgundsku, šneky ve vinném těstíčku či lahodný šnečí krém s lanýžovými noky.

Pokud chcete vyzkoušet Vánoce ve francouzském stylu a ochutnat špičkové ústřice nejvyšší kvality (například vyhlášené belonky či černou nebo bílou perlu) nebo se pustit do luxusního pečeného humra, zastavte se na Starém Městě v Oyster baru, který podle milovníků dobrého jídla nabízí nejlepší plody moře v metropoli.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Kotelský potok pramení ve Velké Kotelní jámě nedaleko Vrbatovy boudy a táhne se...
Vodí turisty na zapomenuté stezky Krkonoš, zná cesty budařské i dřevařské

Jana Tesařová v Krkonoších rozplétá pavučinu horských pěšin, svážnic, stezek a zanikajících chodníků. Pronikla až do míst, o kterých se návštěvníkům hor ani...  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Další z rubriky

Pfaffenstein a königsteinská pevnost, tentokrát ze Spitzsteinu.
Liduprázdnou pustinou Labských pískovců do Saského Švýcarska

I v profláknutém Saském Švýcarsku se dají najít velice přitažlivá místa, kam masový turismus stále ještě nezatnul svůj drápek. Ba naopak. Na této dobrodružné...  celý článek

Zbytky táborových baráků zarůstají, tím více z nich mrazí. Tady trávily léta...
Zapomenutý koncentrák na kraji Evropy. Stíny komunismu v deltě Dunaje

Dunajská delta je proslulá romantickými zákoutími slepých vodních ramen či tisícovými hejny mnoha druhů ptáků. Území do dnešních dnů značně izolované a...  celý článek

Baťůžkář v Maroku
Z fabriky do světa. Šampón a lunchmeat jsem hned zahodil, říká cestovatel

Jsou to dva roky, co tehdy jednadvacetiletý Vojtěch Kadera z Touškova na Plzeňsku seděl v kuřárně pro zaměstnance firmy, kde pracoval, a koukal přes plot. „Tam...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.