náhledy
Italové si se svou pastou nedají pokoj ani na Vánoce. V každém kraji ji však připravují jinak.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V severním Německu je oblíbenou pochoutkou matjes, tedy marinovaný syrový sleď, což je vlastně jakési evropské sashimi.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
A znovu syrové plody moře - slavné ústřice jsou zásadní položkou na francouzském vánočním stole. Opravdoví labužníci si je dávají v kombinaci s kaviárem.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V Bavorsku nesmí chybět ani na štědrovečerním stole milovaná klobáska se zelím.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Vánoční pochoutka z ostrova Svobody. V celku pečené, šťavnaté kubánské prasátko.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Oblíbená delikatesa na francouzských štědrovečerních stolech. Ale dostat lahodné maso z humřích klepet je docela fuška.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Šnečí maso patřilo na český vánoční stůl ještě v době první republiky, později se však vytratilo a dnes ho nabízejí jen vybrané restaurace.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
A ještě jedna francouzská libůstka - ani pečená jatýrka foie gras by na vánočním stole neměla chybět.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz