Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V turecké restauraci

  17:07aktualizováno  17:07
- V turecké restauraci to je nepsané motto tureckých restaurací, které počítají s tím, že zákazník je rozmarný pán. Je proto téměř zločin spoléhat se při návštěvě Istanbulu na hotelovou kuchyni nebo dokonce zásoby z domova. Jídlo je tou nejniternější součástí turecké civilizace a nestačí jen navštívit Hagii Sofii nebo Velký Bazar. Turecká kuchyně, která si dělá nárok na třetí příčku hned za francouzskou a čínskou, se vyznačuje tím, že nepotlačuje chutě původních surovin kořením nebo rafinovanými omáčkami.
Naopak je zdůrazňuje. Pokud se tedy chcete právě v Istanbulu najíst dobře "po turecku", držte se následujících zásad:

1) Podívejte se,kam chodí na jídlo samotní Turci. Nebo se ptejte, "kde se dá dobře najíst" a ne po "dobré restauraci", protože by vás nejspíš nasměrovali - jako turistu - k McDonaldovi nebo do nějakého steakhausu.

2) Rezervujte si nejméně tři hodiny a jezte pomalu. Vychutnávejte, protože nejste v "závodce".

3) Objednávejte si postupně a pokud vám přinesou něco navíc na stůl, zeptejte se, zda je to v ceně. Jinak budete na konci nemile překvapeni.

Ale teď už k samotnému jídlu. Začíná se polévkou, ale mnoho restaurací vyplňuje čas, než se uvaří, nabídnutím ošatky s chlebem a malou dózičkou s pomazánkou - například utřenou z černých oliv. Široká paleta různých "chlebů" - normální ekmek, placatý pide,nebo sezamový simit - je pilířem turecké kuchyně a dostává se ke slovu i při hlavních jídlech. Ale zpátky k polévkám - především po bujarém flámu se na druhý den doporučuje "iskembe corbasi" (dršťková), která bývá i součástí snídaně. Chuťově mnohem lepší je však mercimek corbasi (tedy místní čočková). Mezi polévkou a hlavním jídlem se pak často pije rakije,prý kvůli trávení. Ale v jídle můžete pokračovat. Vedle salátů dochucených olivovým olejem nebo citrónem zakusují Turci různé druhy sýrů či kousky melounu. Teprve potom přicházejí na řadu hlavní chody - dva i více. Většina jídel je kombinována s přírodním bílým jogurtem. Turci tvrdí, že jídlo bez jogurtu je jako den bez slunce. Jogurt s rozetřeným česnekem je tak nedílnou součástí "mantý". Pod tímto názvem se skrývají malé knedlíčky plněné speciální masovou směsí. A masem se v Turecku hlavně myslí hovězí nebo jehněčí. Nejoblíbenějším národním jídlem je údajně börek, který nejvíce ze všeho připomíná jablkový koláč - tedy na pohled, protože těsto je plněné masem nebo sýrem. K tradiční kuchyni patří samozřejmě také kebab, který se u nás prodává častěji pod řeckým názvem gyros. Ovšem pozor - kebab je spíše označení pro zpracování masa a výsledek bývá rozmanitý. Například ti, kdo nemají rádi pálivé, by se měli vyhnout Adana kebabu. I vegetariáni si však mohou přijít na své. Zelenina, čerstvá nebo vařená v olivovém oleji, podávaná při pokojové teplotě, je také nedílnou součástí jídel. Většinou se však kombinuje s masem. Jako hlavní přílohu i samostatný chod si můžete dopřát pilaf, který je buď z pšenice nebo rýže. Většina lidí je po takové kulinářské anabázi sytá k prasknutí. Nicméně je právě čas na zákusek. Po kebabu se zpravidla jí ten nejznámější - medově sladká baklava, k níž se popíjí šálek kávy. Rodina zákusků je však mnohem bohatší. Těm mléčným se říká "muhallebi", které mohou někdy připomínat rýžový nákyp, jindy pudink s ovocem nebo dokonce s kuřecími prsy. Nemáte dost? Tak ještě zkombinujte oříšky spojené cukernou polevou s červeným vínem. A pak už nezbývá než slastně oddychovat a při šálku zdejšího velmi silného čaje sledovat západ slunce ve vlnách Marmarského moře.




Jeden z mnoha druhů kebabů -šiškebab.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Cyklovznášedlo Hydrofoiler XE-1 od novozélandské společnosti Manta5
Elektrokolo pro jízdu na vodě. Novozélanďani uvádí do předprodeje bombu

Novozélandská značka Manta5 vyvinula a začne brzy prodávat Hydrofoiler XE-1, speciální vodní e-kolo z karbonu, které využívá kombinaci technologií kluzáku či...  celý článek

Ostrov Olchon, jezero Bajkal
Bajkal umírá. Mizí ryby i korýši, peníze na ochranu se rozkradly

Nejhlubší jezero světa čelí jedné z nejvážnějších ekologických krizí ve své dlouhé historii. V Bajkalu se šíří řasy a vodu znečišťují fosfáty. Ryby, korýši a...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Další z rubriky

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.