Kobry pro gurmány
Pecemi restaurace Me Bia v Bangkoku denně "projde" nejméně stovka kober, které potěší nejen mlsné jazýčky obvyklých zákazníků, ale i zvědavce, kteří mají zvláštní choutky.
Majitel restaurace a zároveň kapitán policie cítí hrdost nad oblibou, které se těší smažené měchýře z kobry se zeleninou nebo kobří maso s bambusovými výhonky. Aby dokázal, že servírovaný pokrm je z čerstvého materiálu, nechá na stole pohybovat se živého hada, jejž vybral ze své líhně.
Na jídelníčcích v Thajsku najdete téměř všechny bezobratlé tvory, kteří létají, plavou, kráčejí, skáčou nebo plazí. |
"Tady je veškeré maso čerstvé a má výraznou chuť, nemáme nic mdlého," zdůrazňuje kuchař. Ke kobřímu masu i měchýřům je na jídelním lístku nejvíce doporučován zapálený koňak s hadí krví, který má tak silnou a pronikavou chuť, že spálí i ten nejzastrčenější nerv lidského těla.
Je libo plátky růže či květy jasmínu
Specialitou restaurace Sajmok kab Dokmaj v severothajském městě Čiang Maj je zase příprava jídel z květin.
V poklidné atmosféře zní tlumeně jemná hudba, strávníci s evidentním gustem vychutnávají pokrmy z nasekaných květů ibišku gratinovaných na másle, nebo si pochutnávají na pupenech bavlníku fritovaných v sojové omáčce, lehce okořeněných octem a špetkou místní pálivé papriky. Hvězdným zákuskem tohoto gastronomického koutku je pudink připravovaný z plátků růže.
"Zákazníci se cítí uvolněně a říkají příjemné věci, když před sebou spatří tak vzácná jídla," vysvětluje vážně Čajanit Suntchornpit, šéf tohoto malého podniku vybudovaného v tradičním thajském stylu.
Ingredience, které tato zvláštní kuchyně potřebuje, nepocházejí ani z květinářství v Čiang Maj či z lesů v provincii, nýbrž se pěstují ve vlastní zahradě, aby byla jistota, že mají požadovanou chuť a neobsahují insekticidy.
Výživné a léčivé tarantule
Méně příjemné pohledu očí člověka s konvenční chutí než květiny jsou pečené tarantule napíchnuté na dřevěných špejlích, které připravuje oblíbená hospůdka ve městě Aranjaprated u hranic s Kambodžou.
Pavouci, které číšník předloží na stůl, neztrácejí svůj hrozivý vzhled přesto, že drahný čas strávili na řeřavém uhlí. Před kulinářskou přípravou mají tito živočichové tmavě hnědou barvu a na délku měří až sedm centimetrů, ovšem při pečení nabývají načernalé barvy, scvrknou se a nabydou gumovitého povrchu.
"Tarantule je dobrá pro těhotné ženy a také dává sílu tvrdě pracujícím mužům," říká stařík Gosin, který čeká, až na něho přijde řada a předloží mu pečeného pavouka, kterého si objednal. |
Říkají, že tarantule na grilu je šťavnatá. Opéká se s paprikou a česnekem, a jako předkrm má dlouhou tradici v některých částech Kambodže i v hraničních oblastech, kde jim jsou připisovány léčivé vlastnosti.
Ačkoliv je tarantule "královnou" hmyzí kuchyně, poptávka po ní je menší než po smažených housenkách bource morušového, larvách černých mravenců s nasekanými okurčičkami, různých druzích vařených brouků a především po proslavených pražených kobylkách.