Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Thajsku frčí kobry a tarantule: na talíři

  16:34aktualizováno  16:34
Tarantule, kobry, pavouky či černé mravence nemá většina lidí příliš v lásce. V Thajsku ale patří k těm nejvyhlášenějším pochoutkám. Ražniči z pečených tarantulí, smažené kobří měchýře či zapálený koňak s hadí krví - to jsou jen některé z nejvíce doporučovaných chodů, které se objevují na jídelních lístcích ve specializovaných thajských restauracích.

Kobry pro gurmány
Pecemi restaurace Me Bia v Bangkoku denně "projde" nejméně stovka kober, které potěší nejen mlsné jazýčky obvyklých zákazníků, ale i zvědavce, kteří mají zvláštní choutky.

Majitel restaurace a zároveň kapitán policie cítí hrdost nad oblibou, které se těší smažené měchýře z kobry se zeleninou nebo kobří maso s bambusovými výhonky. Aby dokázal, že servírovaný pokrm je z čerstvého materiálu, nechá na stole pohybovat se živého hada, jejž vybral ze své líhně. 

Na jídelníčcích v Thajsku najdete téměř všechny bezobratlé tvory, kteří létají, plavou, kráčejí, skáčou nebo plazí.

"Tady je veškeré maso čerstvé a má výraznou chuť, nemáme nic mdlého," zdůrazňuje kuchař. Ke kobřímu masu i měchýřům je na jídelním lístku nejvíce doporučován zapálený koňak s hadí krví, který má tak silnou a pronikavou chuť, že spálí i ten nejzastrčenější nerv lidského těla.

Je libo plátky růže či květy jasmínu
Specialitou restaurace Sajmok kab Dokmaj v severothajském městě Čiang Maj je zase příprava jídel z květin.

V poklidné atmosféře zní tlumeně jemná hudba, strávníci s evidentním gustem vychutnávají pokrmy z nasekaných květů ibišku gratinovaných na másle, nebo si pochutnávají na pupenech bavlníku fritovaných v sojové omáčce, lehce okořeněných octem a špetkou místní pálivé papriky. Hvězdným zákuskem tohoto gastronomického koutku je pudink připravovaný z plátků růže. 

"Zákazníci se cítí uvolněně a říkají příjemné věci, když před sebou spatří tak vzácná jídla," vysvětluje vážně Čajanit Suntchornpit, šéf tohoto malého podniku vybudovaného v tradičním thajském stylu. 

Ingredience, které tato zvláštní kuchyně potřebuje, nepocházejí ani z květinářství v Čiang Maj či z lesů v provincii, nýbrž se pěstují ve vlastní zahradě, aby byla jistota, že mají požadovanou chuť a neobsahují insekticidy.

Výživné a léčivé tarantule
Méně příjemné pohledu očí člověka s konvenční chutí než květiny jsou pečené tarantule napíchnuté na dřevěných špejlích, které připravuje oblíbená hospůdka ve městě Aranjaprated u hranic s Kambodžou.

Pavouci, které číšník předloží na stůl, neztrácejí svůj hrozivý vzhled přesto, že drahný čas strávili na řeřavém uhlí. Před kulinářskou přípravou mají tito živočichové tmavě hnědou barvu a na délku měří až sedm centimetrů, ovšem při pečení nabývají načernalé barvy, scvrknou se a nabydou gumovitého povrchu.

"Tarantule je dobrá pro těhotné ženy a také dává sílu tvrdě pracujícím mužům," říká stařík Gosin, který čeká, až na něho přijde řada a předloží mu pečeného pavouka, kterého si objednal. 

Říkají, že tarantule na grilu je šťavnatá. Opéká se s paprikou a česnekem, a jako předkrm má dlouhou tradici v některých částech Kambodže i v hraničních oblastech, kde jim jsou připisovány léčivé vlastnosti.

Ačkoliv je tarantule "královnou" hmyzí kuchyně, poptávka po ní je menší než po smažených housenkách bource morušového, larvách černých mravenců s nasekanými okurčičkami, různých druzích vařených brouků a především po proslavených pražených kobylkách.

Autoři: ,




Nejčtenější

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Provoz na nejkratším letišti Evropy

Na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora Korfu...  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Další z rubriky

Pfaffenstein a königsteinská pevnost, tentokrát ze Spitzsteinu.
Liduprázdnou pustinou Labských pískovců do Saského Švýcarska

I v profláknutém Saském Švýcarsku se dají najít velice přitažlivá místa, kam masový turismus stále ještě nezatnul svůj drápek. Ba naopak. Na této dobrodružné...  celý článek

Pohled z Ostré na hřeben mezi Ostrou a Zadnou ostrou
Podzimní ráj bez lidí. Projděte si nejhezčí celodenní túru ve Velké Fatře

Slovenské pohoří Velká Fatra je opravdu velké. Naplánovat tady jednodenní výšlap, který by ukázal tyto pusté a divoké hory v celé své kráse není jednoduché....  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Provoz na nejkratším letišti Evropy

Na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora Korfu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.