Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Nizozemsku si dejte sýry

aktualizováno 
-
Co tvoří holandskou kuchyni? Tato otázka obvykle vyvolá u nizozemských sousedů nelíčený údiv. Copak něco jako nizozemská kuchyně existuje?

Existuje. Ale není důvod příliš si jí všímat. Jejím základem bývá nějaká variace na vydatnou kombinaci brambor, zeleniny a masa. Typickým příkladem je třeba stamppot, ragů z těchto tří přísad. Na nizozemský stůl patří i mnoho ryb a plodů moře, ale ani jejich úprava gurmány neoslňuje. Zájem budí snad jen rollmops, rybí závitky marinované v pikantních nálevech. K hlavnímu jídlu, které se po- vá nikoli v poledne, ale večer, patří polévka, třeba tradiční hrachovka či zelná s klobásou. V průvodcích se traduje, že za měřítko její kvality se uznává to, zda lžíce vražená do talíře zůstane v polévce stát či nikoli. To vše jen názorně dokládá, že tradiční nizozemskou kuchyni neovládá mlsný jazyk, ale přísné heslo "Ne moc tuku, ne moc soli, ne moc cukru – a ne moc peněz". A tak jedinou částí menu, která stojí za pozornost, je panekkoek, koláč s náplněmi. Zatímco k hlavnímu jídlu patří pivo, k desertu přijde vhod i jinak hojně konzumovaná káva s mlékem. A kdo chce něco ostřejšího, může sáhnout po tradičním jeneveru, jak se v Nizozemí jmenuje jalovcová. To neznamená, že Nizozemci neznají speciality. Co takhle sáhnout po syrovém nasoleném herinku, který je prý právě touto dobou nejlepší. Kdo si troufne držet rybičku za ocas a ukusovat? Není divu, že většina návštěvníků raději okupuje italské, čínské nebo aspoň belgické restaurace. V Nizozemí prostě nejlépe chutnají cizí recepty. Nicméně, v jedné věci jsou Holanďané opravdoví mistři. Jistě, uhádli jste. Jsou to sýry. Když se blíží večeře k závěru a vy už skoro nic převratného nečekáte, přijde na řadu velký talíř s nejvybranějšími druhy. Zde je jejich velmi stručný přehled. Podle doby, po kterou sýr zrál, rozeznáváme tři druhy: mladý sýr, tedy jonge kaas, uleželý sýr (belegen kaas) a starý sýr, oude kaas. Pro všechny platí jednoduché pravidlo. Čím starší, tím pikantnější chuť. Vedle těchto základních sýrů existuje množství dalších, s rafinovanými příchutěmi. Mezi nimi vyniká sýr s bylinkami, kruidenkaas. Doporučit se dá také proslulý ovčí sýr (geitenkaas), sýr s pepřem (peperkaas) a sýr s hřebíčkem, kruidnagelkaas. A když ani celá armáda voňavých sýrů není dostatečný vytrvat v místní restauraci? Čínská restaurace se zdá být tou nejlepší radou. Oproti obdobným podnikům z Čech můžeme být překvapeni, že dobrá čína nemusí stát mnoho peněz.

Autor:




Nejčtenější

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Další z rubriky

Zbytky táborových baráků zarůstají, tím více z nich mrazí. Tady trávily léta...
Zapomenutý koncentrák na kraji Evropy. Stíny komunismu v deltě Dunaje

Dunajská delta je proslulá romantickými zákoutími slepých vodních ramen či tisícovými hejny mnoha druhů ptáků. Území do dnešních dnů značně izolované a...  celý článek

Pohled z Ostré na hřeben mezi Ostrou a Zadnou ostrou
Podzimní ráj bez lidí. Projděte si nejhezčí celodenní túru ve Velké Fatře

Slovenské pohoří Velká Fatra je opravdu velké. Naplánovat tady jednodenní výšlap, který by ukázal tyto pusté a divoké hory v celé své kráse není jednoduché....  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.