Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Mongolsku vaří ovce vcelku

aktualizováno 
Víte, co kdysi zachránilo hladového Čingischána a jeho vojsko? Skopové. Ovšem nikoli pečené a nakrájené na kousky. Staří Mongolové totiž doslova naplňují rčení "Mám hlad, že bych snědl i vola". V tomto případě ovci. Tradice se dodnes drží i v polopouštích čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

Čína, autonomní oblast Vnitřní Mongolsko | foto: Robert Mikoláš, ČRo1-Radiožurnál

Z hliněného domku osamoceně stojícího uprostřed nevlídné pustiny stoupá kouř. Ze dveří je slyšet veselý smích jeho majitelů i pozvaných sousedů, z nichž nejbližší bydlí sedm kilometrů odsud. Sešli se kvůli závěrečným oslavám příchodu nového lunárního roku a nikomu nevadí, že je trošku po termínu. Dřív prostě kvůli třeskutým mrazům a hlavně pouštní bouři nemohli.

"Žije nás tady málo, proto se několikrát do roka, tak dvakrát, třikrát navštívíme. Vždy u někoho jiného. A svoláme se mobilním telefonem, bez kterého bychom se nedomluvili," vysvětluje paní domu, asi padesátiletá Tchien. Stojí u plotny, zatímco ostatní posedávají na židlích, posteli i kusech kamenů. Kulisu dotváří televize, která nemůže chybět. Povídají si, ale z jejich netrpělivých pohledů je patrné, že čekají na hlavní bod oslavy, vařenou ovci.

"Nejprve musíte mít hodně velký hrnec či kotel, který naplníte vodou. Když se začne vařit, ponoříte do ní celého berana nebo ovci. Zvíře předtím samozřejmě stáhnete z kůže a rozporcujete, aby se vám dovnitř vešlo. A pak už jen mícháte a mícháte," popisuje mi staletý postup paní Tchien.

Místní specialitou je prý už sama skutečnost, že se vaří tak velké kusy masa i s kostmi spolu s dalšími ingrediencemi dodávajícími ještě lepší chuť. Jakýsi pouštní hot pot neboli kotlík, respektive kotel plný ovčího vývaru.

Čína, autonomní oblast Vnitřní Mongolsko

Recept z časů Čingischána

"Ovce se vaří spolu s různým kořením, přidávám i sojovou omáčku, aby se maso pěkně zabarvilo. Je to tradiční metoda pocházející podle dávné legendy už z dob vládce Mongolů Čingischána," začíná vyprávět paní Tchien.

"Jednou, při vojenském tažení, dostal slavný dobyvatel velký hlad a najíst se museli i jeho vojáci. Poručil si tedy skopové, ovšem zčista jasna se objevil nepřítel. Panovník se však potřeboval posilnit a zavolal na kuchaře, ať mu jídlo přinese. Maso však nebylo hotové, proto ho kuchař pořádně okořenil a naservíroval v polévce. Najedli se všichni a nepřítele porazili," líčí paní Tchien.

Jak ale dodává, ona k ovci ještě servíruje rýži a zeleninu. Někdy i nudle Chao-c' pojmenované podle stejnojmenné pouštní rostliny, ze které se připravují. Jako zákusek pak podává Yam, což jsou jakési koláčky plněné pastou z červených fazolí.

Po vydatné hostině je pak nutné se i napít, ovšem nikoli vody. "Na stole musí být víno, rýžové víno. A taky nějaká pálenka, i když domácí ne. Všechno totiž musíme kupovat," dodává manžel paní Tchien, 52letý Chua.


Mapy © Google

ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo1 - RadiožurnálTuto sobotu a neděli od 10:05 (repríza ve 22:10) na Radiožurnálu:

SOBOTA
Rubikova kostka bude mít nástupce. Kouli a nevymyslel ji nikdo jiný než maďarský architekt a vynálezce Ernő Rubik.
V Egyptě existuje útulek pro týraná zvířata, prý je to naprostá rarita.
Belgické vafle z Lutychu

NEDĚLE
Proč jezdit na lyže do vzdálených hor? V Bratislavě lyžují za městem
Poláci nemají rádi filmy o své vlastní historii, zvlášť když je natočil někdo jiný
Německá mládež se baví fackováním řidičů autobusů.

Audiozáznamy a přepisy všech reportáží naleznete na www.radiozurnal.cz/zzz

Autor: ČRo1-Radiožurnál




Nejčtenější

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Další z rubriky

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Zbytky táborových baráků zarůstají, tím více z nich mrazí. Tady trávily léta...
Zapomenutý koncentrák na kraji Evropy. Stíny komunismu v deltě Dunaje

Dunajská delta je proslulá romantickými zákoutími slepých vodních ramen či tisícovými hejny mnoha druhů ptáků. Území do dnešních dnů značně izolované a...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.