Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V kuchyni u Slováků. Jak na halušky?

  21:09aktualizováno  21:09
Pokud jedete na Slovensko, určitě vyzkoušejte tamní kuchyni. V tradiční slovenské převládají brambory, mléčné výrobky a další základní suroviny, pro které jsou na Slovensku příhodné klimatické podmínky. Které jsou ty nejvěhlasnější slovenské speciality? A jak si je můžete sami připravit?

Proslulé brynzové halušky

Jaké je nejtradičnější slovenské jídlo? Ať se na Slovensku zeptáte kohokoliv, odpoví většinou bez váhání - brynzové halušky. Pro Slováky totiž znamenají halušky totéž, co pro Japonce suši či pro Italy špagety.

A co víc, každý rok se v horské osadě Turecká ve Velké Fatře setkávají milovníci proslulých brynzových halušek na celosvětovém mistrovství v jejich vaření i konzumaci.

Halušky se připravují z bramborového těsta smíchaného se speciálním druhem ovčího sýra - brynzou. Na talíři se pak na halušky dá ještě opečená slanina s omastkem. K brynzovým haluškám se skvěle hodí kysané mléko.

Jak na ně?

Suroviny: 500 g očištěných brambor, 300 g hladké mouky, 250 g brynzy, 80 g uzené slaniny a sůl

Příprava: Očištěné syrové brambory nastrouháme. Smícháme je s moukou a solí. Část těsta potom dáme na vál a nožem oddělujeme malé kousky, které házíme do vroucí osolené vody. Uvařené halušky promícháme s brynzou a polijeme opraženou slaninou. Podáváme s kyselým anebo acidofilním mlékem.

Kapustnica: na oběd nesmí chybět

Samozřejmě však halušky nejsou tím jediným tradičním slovenským pokrmem. Domácí slovenská kuchyně, to jsou i další jídla připravovaná z brambor, různých druhů ovčího sýra a zelí. Ale základem je vždy polévka. Jak se říká, "polévka je grunt".

A na Slovensku si to berou k srdci. Mezi ty tradiční totiž patří kapustnica, tedy zelňačka s houbami, česnečka, fazolová polévka s párkem či uzeným masem a hovězí nebo slepičí vývar s nudlemi.

Suroviny: 500 g kysaného zelí, 200 g uzené klobásy, 30 g sušených hub, 100 g sušených švestek, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 30 g hrubé mouky, sůl a koření
Příprava: Zelí zalijeme vodou, přidáme nakrájené hříbky, švestky, klobásu a vše vaříme asi 2 hodiny. Přidáme strouhané těstoviny a dovaříme.

Strouhané těstoviny: Z vejce a mouky vypracujeme tuhé těsto, které postrouháme.
Když je polévka hotová, přidáme do ní kysanou smetanu.

Perla slovenských vín: Tokaj

Při cestě na Slovensko si nenechte ujít ochutnání místních vín. Přece jenom mají totiž naši sousedé toho sluníčka o něco více. Na jihu Slovenska tak vinaři bez problémů dosahují cukernatosti až pětadvacet.

A navíc - pěstování vinné révy tu sahá až do římských dob.

V dlouhé tradici tak zůstává stálicí Ryzlink rýnský, z červených vín potom Frankovka. Objevují se však i nově vyšlechtěné odrůdy, které se u nás nepěstují, například modré odrůdy Dunaj, Hron nebo Nitra.

A pak je tu ještě perla slovenských vín, který našim sousedům závidí nejeden moravský vinař - tokajské víno. Světoznámá Tokajská vinohradnická oblast se rozprostírá na jižních a západních svazích Zemplínských vrchů. Její větší část však leží v sousedním Maďarsku. Vinohrady, na kterých se pěstuje vinná réva pro pravé tokajské víno, se nachází v obcích Čerhov, Malá a Veľká Trňa, Černochov, Veľká a Malá Bara, Slovenské Nové Město a Viničky.

Tokajské víno patří mezi přírodně sladké druhy vína, vyráběné podle místní jedinečné receptury. A zcela právem se o něm říká, že je králem vín a vínem králů. Nesmělo totiž chybět na stolech mnohých evropských panovníků. Tokajské víno se vyrábí z odrůd Furmint, Lipovina a nádherně voňavého Muškátu žltého. Ani jedna z těchto odrůd se v České republice nepěstuje.

Pálenkám vládne borovička

Kromě vína má Slovensko i svůj tradiční destilát - borovičku. Svojí chutí tato pálenka připomíná gin, vypálená je ale z plodů jalovce.

Oblíbená je též bošácká slivovice.

Nezaostává však ani výroba piva. Typickými představiteli jsou značky Zlatý bažant, Smadný mnich a Topvar.

 

Slovenským pálenkám vládne borovička

Proslulé slovenské brynzové halušky

Slovenská kapustnica

Víno Tokaj

Autoři: ,



Nejčtenější

Dvě mrtvoly v rokli. V Mexiku zavraždili cyklisty na cestě kolem světa

Zavraždění cyklisté Krzysztof Chmielewski z Polska (vlevo) a Holger Hagenbusch...

Je to případ, který opět připoutal pozornost světové veřejnosti k eskalující epidemii násilí v Mexiku. Tamní policie...

Z plynárny ve skalách bude penzion. Nový majitel neodolal kouzlu místa

Objekt bývalé plynárny v Hřensku.

Sto let starý kamenný dům v Hřensku schovaný v úzké skalní rokli, který původně sloužil jako plynárna, získal nový...



Další velepočin lezce Ondry. V Rumunsku zdolal dvě nejtěžší cesty

Adam Ondra vylezl v norském Flatangeru nejtěžší sportovní cestu světa, a zavedl...

Český lezec Adam Ondra opět posunul hranice nejen své, ale i všech svých soupeřů: zdolal hned dvě nejtěžší cesty...

Na Vltavu vypluly benátské gondoly, parašutista podletěl most

Slavnosti Navalis na Vltavě v Praze (15. května 2018)

Vltava v centru Prahy v úterý večer patřila Svatojánským slavnostem Navalis. Letos je zpestřily dvě válečné gondoly z...

Plasty jsou i v nejhlubším koutě Země. V Mariánském příkopu našli igelitku

Plasty v Mariánském příkopu

Přívalu plastového odpadu neunikl ani nejhlubší kout světových oceánů: bezmála 11 kilometrů hluboký Mariánský příkop....

Další z rubriky

Buddhistický mnich provázel turisty, teď má deprese. Na chrám podal žalobu

Mnich v klášteře Kojasan. Kolem původního kláštera časem vyrostlo město Kója,...

Japonský mnich zažaloval svůj chrám za to, že mu nucenou prací způsobil deprese. Jako odškodnění požaduje 8,6 milionu...

Voniaca a Hradová: objevte nedotčenou krásu Slovenska na Muráňské planině

Národní park Muráňská planina

Přímo za humny slovenského Tisovce objevíte nejkrásnější a přitom nejméně navštěvovaná místa Národního parku Muráňská...

Trabantí cirkus hraje svoji pevnost Boyard. A našel ztracené město

Symbol Hampi je kamenný kočár. Ale kočár je zabetonovaný, takže jedeme dál se...

Konečně jedeme! Sice pomaleji, než by se nám hodilo, ale zase ne tak pomalu, že bychom to nečekali. A stojí to za to....

Najdete na iDNES.cz