V Chorvatsku teče místo piva víno

Nesmíme zapomínat, že jsme v Chorvatsku. Tedy k jídlu žádné pivo, které zde stejně Čechům chutnat nebude, ale spousta vína. "Víno pijeme ke všemu a pořád," říká číšník v záhřebské restauraci Baltazar. Jeho slova potvrzuje i majitel agroturistické farmy Božko Prar: "Kdyby byla voda dobrá, vážila by žába sto kilo."

Nejznámějším bílým vínem je v Chorvatsku Malvazija. Pěstuje se zde i chardonnay, tokaj, pivot gris, ryzlink a muškát.

Z červených je to především cabernet sauvignon, merlot a v Dalmácii plavat.

Kde se vzala, tu se vzala žlahtina 
Speciální místo na chorvatském trhu vín zaujímá bílá Vrbnička žlahtina, která se pěstuje na ostrově Krk v okolí města Vrbnik. Žlahtina je velkou záhadou: nikdo neví, jak se sem dostala. Když ji vysadili jinde, nedařilo se jí.

"Asi se tady s nějakými druhy smíchala," odhaduje vinař Ivan Juranič. Nejznámějším producentem tohoto vína na Krku je Ivan Katunar, jehož vinohrady se táhnou do vzdálenosti sedmi kilometrů a každoročně prodává asi 150 tisíc litrů vína. "Žlahtina patří mezi lepší druhy vína a v Chorvatsku je velmi populární," říká Katunar.