Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Brně čte Zdeněk Zapletal

  11:46aktualizováno  11:46
Brno - Dalším autorem maratonu autorský čtení v brněnském Kabinetu múz je zlínský spisovatel Zdeněk Zapletal. Narodil se v roce 1951 v Kyjově, do pěti let žil v Bzenci. Převážnou část života však prožil ve Zlíně. Studium Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě zanedbával kvůli muzice, poezii, lásce a alkoholu. Nakonec fakultu dokončil a začal pracovat jako lékárník v Holešově.

V roce 1980 Zapletalovi vyšla první knížka. Díky jeho čtenářsky nejúspěšnější próze Půlnoční běžci odešel na volnou nohu a dalších deset let se živil jako spisovatel.

Od poloviny devadesátých let prošel několika zaměstnáními: ve zlínském Rádiu Publikum připravoval a moderoval týdenní hodinový pořad o knihách a kultuře. Dva roky pracoval pro olomouckou Votobii jako vedoucí prodejen v Kroměříži a v Přerově. Byl redaktorem a později šéfredaktorem vysílání AZ Rádia ve Zlíně. Je ženatý, má dvě dospělé děti. Žije v Tučapech.

Bibliografie
1980 Proč se nás srny bojí — priptych Před vyplutím, Mladá fronta
1980 Až příjdou plískanice, Mladá fronta
1982 Poslední knížka o dětství, Mladá fronta (Paradox 1993 )
1983 Pozdě na hlasitou hudbu, ČS (tamtéž 1991)
1986 Půlnoční běžci, ČS (tamtéž 1987 )
1988 Sen na konci rána, Mladá fronta (Votobia 1997)
1989 Křehké zboží, ČS (Optys 1995)
1990 Nekonečný striptýz, ČS
1992 Kobova garáž, K. B. K. P. (Votobia 1999))
1994 Born in ČSR aneb Vekselštube cimrfraj, Akropolis
1995 Probuď se a zpívej, Akropolis
1996 Andělé & Démoni, Votobia
2000 Půlnoční pěšci, Petrov
2001 Půlnoční běžci, Petrov

HLASUJTE
V ANKETĚ

Autoři:


Nejčtenější

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...

Pilot boeingu zapomněl vyrovnat tlak v kabině, cestující krváceli z nosu

Ilustrační foto

Nejméně třicet pasažérů muselo vyhledat ošetření poté, co pilot indických aerolinek „zapomněl“ stisknout tlačítko...



Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Nejmenší skanzen a opuštěné lázně. Moravským krajem, který ani nemá jméno

Skanzen v Horním Smržově

Tento kraj nemá žádný zažitý zeměpisný ani národopisný název, a možná právě proto patří k nejhezčím venkovským oblastem...

Bez stativu nejdu. Největší hříchy fotografa při cestě za skvělými obrázky

Hříchy fotografů 01

Fotíte dobře a rádi? Možná, že čtete i odbornou literaturu, časopisy, diskuse na internetu, nebo se bavíte se stejně...

Další z rubriky

Výlet skutečnou divočinou na Moravě. Na lodi skrz Litovelské Pomoraví

Rezervace Ramena řeky Moravy představuje nefalšovanou divočinu.

Za současného sucha mají tuzemští vodáci čím dál těžší najít sjízdnou řeku. Při pátrání, kam vyrazit na dvoudenní...

Správný pivovar hledali i na Slovensku. Postřižiny zachránila až Vysočina

Magda Vášáryová, Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík a Jiří Schmitzer ve filmu...

Poetika filmových Postřižin dokáže okouzlit téměř všechny generace českých diváků. Najít vhodné lokace pro natáčení...

Ale je tady krásně. Místo ze slavného filmu dnes nepozná ani Zdeněk Svěrák

"Václave? Proč nejsi moje žena?" ptá se Zdeněk Svěrák Jana Třísky jako rekreant...

Idylická krajina a typická venkovská stavení z filmu Na samotě u lesa zůstávají dodnes symbolem poklidného života,...

Najdete na iDNES.cz