Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Brně čte Zdeněk Zapletal

  11:46aktualizováno  11:46
Brno - Dalším autorem maratonu autorský čtení v brněnském Kabinetu múz je zlínský spisovatel Zdeněk Zapletal. Narodil se v roce 1951 v Kyjově, do pěti let žil v Bzenci. Převážnou část života však prožil ve Zlíně. Studium Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě zanedbával kvůli muzice, poezii, lásce a alkoholu. Nakonec fakultu dokončil a začal pracovat jako lékárník v Holešově.

V roce 1980 Zapletalovi vyšla první knížka. Díky jeho čtenářsky nejúspěšnější próze Půlnoční běžci odešel na volnou nohu a dalších deset let se živil jako spisovatel.

Od poloviny devadesátých let prošel několika zaměstnáními: ve zlínském Rádiu Publikum připravoval a moderoval týdenní hodinový pořad o knihách a kultuře. Dva roky pracoval pro olomouckou Votobii jako vedoucí prodejen v Kroměříži a v Přerově. Byl redaktorem a později šéfredaktorem vysílání AZ Rádia ve Zlíně. Je ženatý, má dvě dospělé děti. Žije v Tučapech.

Bibliografie
1980 Proč se nás srny bojí — priptych Před vyplutím, Mladá fronta
1980 Až příjdou plískanice, Mladá fronta
1982 Poslední knížka o dětství, Mladá fronta (Paradox 1993 )
1983 Pozdě na hlasitou hudbu, ČS (tamtéž 1991)
1986 Půlnoční běžci, ČS (tamtéž 1987 )
1988 Sen na konci rána, Mladá fronta (Votobia 1997)
1989 Křehké zboží, ČS (Optys 1995)
1990 Nekonečný striptýz, ČS
1992 Kobova garáž, K. B. K. P. (Votobia 1999))
1994 Born in ČSR aneb Vekselštube cimrfraj, Akropolis
1995 Probuď se a zpívej, Akropolis
1996 Andělé & Démoni, Votobia
2000 Půlnoční pěšci, Petrov
2001 Půlnoční běžci, Petrov

HLASUJTE
V ANKETĚ

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Cyklovznášedlo Hydrofoiler XE-1 od novozélandské společnosti Manta5
Elektrokolo pro jízdu na vodě. Novozélanďani uvádí do předprodeje bombu

Novozélandská značka Manta5 vyvinula a začne brzy prodávat Hydrofoiler XE-1, speciální vodní e-kolo z karbonu, které využívá kombinaci technologií kluzáku či...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Další z rubriky

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Kostelík na Byšičkách se nám v dáli ukáže již z oken motorového vlaku. To se...
Na tajemné Byšičky po stopách pochmurné balady o umrlcově nevěstě

Půvabné Podkrkonoší v sobě nese tajemný náboj. Tady se na odlehlých samotách dlouho udržela lidová forma komunikace s duchy zemřelých. A v tomto kraji též...  celý článek

Východ slunce na pražských Hradčanech (1. srpna 2017).
Nejlevnější turistická metropole v Evropě? Ano, je to Praha

Připadají vám ceny v centru Prahy absurdně natažené? Omyl. Praha patří v cestovatelských žebříčcích mezi nejlevnějších evropské metropole.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.