Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Umíte jíst? (arabsky)

aktualizováno 
-
Slunce se začíná tlačit do moře a na pláži jemenského města Mukalla voní večeře. Rybáři sice celý den lovili tuňáky, ale teď budou jíst rýži se skopovým. Z obrovské mísy se kouří a muži neváhají. Hrábnou rukou dovnitř.

Také cizinec záhy pochopí: kdo bude čekat, až mu přinesou talíř a vidličku, zůstane přes noc hlady. Neboť když na to přijde, v Arábii se nikdo nežinýruje jíst jako kdysi. Všude samozřejmě mají nože, lžíce a vidličky; jíst bez nich je sice možná méně hygienické, ale zase o to exotičtější. V hotelu vás to nepotká. Ale pokud se dostanete na venkově mezi obyčejné vesničany, už máte šanci. Je však třeba vědět jak na to. I taková zdánlivě jednoduchá věc, jakou je jezení rukama, má totiž svou etiketu, styl a eleganci. Na svůj talíř opravdu nečekejte. Beduíni toho s sebou nikdy moc nevozili, vody na mytí nádobí taky neměli nazbyt, a tak jedli z velké mísy položené na koberečku, kolem níž sedávali nebo polehávali. Tím, že se lidé dělí o jídlo z jediné mísy, mají k sobě nějak blíž. A pak, ono není špatné jíst vleže. Představte si, že jste dostali zrovna rýži se skopovým, která zavoněla na mukallské pláži. Tak jak s ní rukama do úst, abyste vypadali pokud možno vychovaně? Máte dvě základní možnosti: bez chleba a s chlebem. Ta bez chleba vypadá elegantněji, ale víc si umažete prsty. Je to samozřejmě prosté. Konečky prstů naberete patřičné množství rýže (Dobromila Rettigová by řekla hrstku) a několikrát ji lehounce zmáčknete, až z ní uděláte kuličku. Je důležité, aby se to všechno dělo jaksi mimoděk a jen v natažených prstech, ne v dlani. Delikátně, jako byste pomačkávali ňadérko. Arabové při tom vypadají velmi elegantně, asi jako když u nás dáma drží zákusek konečky palce a prostředníku a přitom odtahuje malíček. Zatímco si hnětou kuličku, hledí na toho, s kým zrovna hovoří, občas bliknou zrakem mimoděk do mísy. Pak kulička zamíří do úst a vše se opakuje. Systém "s chlebem" je pokročilejší. Chléb při něm slouží jako přestupeň k lžíci. Arabský chléb, chubz, je k tomu přímo stvořen. Je to vlastně placka z nekvašeného těsta. Vláčná, ale pevná a tvrdá. Kus si ulomíte, chytnete ji mezi palec, ukazovák a prostředník, takže vytvoříte jakousi radlici či kapsičku. Do ní - dlaň je zatím obrácena vzhůru - naberete své budoucí sousto, maso, rýži, cizrnový hummus, salát nebo všechno dohromady. Teď přichází kritická fáze. Sousto poněkud stisknete, aby nevypadlo, otočíte dlaň směrem dolů a pak už je to stejné jako všude na světě: pokrm donesete do úst. Dobře se tak krmí vzácný host. Neboť příběhy o tom, jak hostitel nabízí hostovi nejlepší sousta, nejsou vymyšlené. Když dostanete vařené beraní oko, snězte je, ať neurazíte. Chutná jako vařené vejce. K umění najíst se patří také umění odmítnout nápoj. Káva i čaj jsou dobré, ale silné. Když nedáte najevo, aby toho už nechal, hostitel vám bude dolévat třeba až do rána. Jak na to? Vezměte skleničku mezi palec a ukazováček (úplně stejně, jako byste ukazovali "takhle byla ta rybička malinká") pozvedněte ji a párkrát s ní rukama ve vzduchu zakvedlejte ze strany na stranu, trochu jako barman, když cvičí se šejkrem. Nemusíte znát ani slovo arabsky, ale právě jste Arabovi zdvořile řekli, že víc už vám dolévat nemusí.

Autor:


Témata: Káva


Nejčtenější

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Další z rubriky

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Karaoke z Islandu
Přijeďte a zlomíte si jazyk. Nejtěžší karaoke píseň má přilákat turisty

Že je váš rodný jazyk komplikovaný a turisté vás nedokážou ve vaší řeči ani pozdravit? Udělejte z toho výhodu. Originální karaoke písnička s komplikovanými...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.