Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Turisté objevují neznámou Paříž s osobními průvodci

aktualizováno 
Podobně jako mnoho Američanů snili Mike, Dennis, Brian a Derek o návštěvě Paříže. Nechtěli ji však poznávat jako běžní turisté. Vyžádali si tedy službu greeterů, místních obyvatel, kteří návštěvníkům ukazují metropoli z jiné strany.

Turisté objevují Paříž s pomocí místních obyvatel. | foto: AP

Jednoho srpnového dopoledne se tedy čtyři Američané setkali s Françoise, dvaašedesátiletou důchodkyní. Na programu měli dvě a půl hodiny trvající procházku po čtvrti Saint-Germain-des-Prés, kde tato Pařížanka žije už 40 let.

Nezastavovali se příliš u klasických turistických lákadel, jako je kostel svatého Sulpicia či slavné Café de Flore, kde si desítky let dávala dostaveníčko celá literární Paříž. Françoise je zavedla do méně frekventovaných uliček, kde jim ukázala neznámé poklady čtvrti, jako je budova, kde žili Baudelaire a Picasso.

Mezi vyprávěním o pamětihodnostech čtvrti odpovídá na otázky čtyř turistů, velmi zvědavých na životní styl Francouzů: zdravotní pojištění, daně, politika.

V Café de Flore si desítky let dávala dostaveníčko celá literární Paříž....

V Café de Flore si desítky let dávala dostaveníčko celá literární Paříž. Podobná místa ale moderní turisty pomalu přestávají bavit.

„S Françoise jsme se toho dozvěděli mnohem víc než při běžné turistické prohlídce,“ řekl agentuře AFP potěšený Derek. Stejně jako on chce stále více návštěvníků, znechucených masovou turistikou a neosobními výpravami ve skupinách, objevovat zemi z jiné stránky, přes kontakt s jejími obyvateli.

„Dnes turisté nechtějí cestovat jako jejich rodiče, v organizovaných skupinách, kdy se všichni dívají na totéž. Když přijedou do Paříže, nechtějí navštívit jen Montmartre nebo Notre-Dame, ale také se setkat s jejími obyvateli a poznávat jejich všední život,“ vysvětluje předseda Federace France Greeters Christian Ragil.

Fotogalerie

Koncepce greeterů se zrodila v roce 1992 v New Yorku. Tento nový způsob turistiky se šířil nejprve šeptandou, nejdříve ve Spojených státech a pak v ostatním světě.

Ve Francii se první greeterové objevili v roce 2006, a to v Paříži a v Nantes. Dnes je v zemi na 1 500 greeterů ve více než 85 městech. Tato průvodcovská služba je zdarma, je omezena na šest osob a dělají ji dobrovolníci, především důchodci.

V Paříži tento projekt láká stále více: loni tu bylo uskutečněno šest tisíc prohlídek s greetery. „Tato služba roste ročně o deset až 15 procent,“ uvádí předseda sdružení pařížských greeterů Jean-Claude Simhon. Ve svém volném čase tento bankovní úředník pracuje jako greeter a provádí turisty po 18. obvodu.

„Na rozdíl od profesionálního průvodce tady nejsem proto, abych je vodil k Sacré-Coeur nebo jim dával školení v architektuře, ale umožňuji jim, aby objevovali mou čtvrť a nezvyklé věci,“ vysvětluje. „To je také nejvíce zajímá. Dávají mi více otázek týkajících se mého každodenního života než historie,“ zdůrazňuje.

„Dnes turisté nechtějí cestovat jako jejich rodiče, v organizovaných skupinách,...

Mezi nejčastější otázky patří: „Jak jíte žabí stehýnka?“ „Je u vás pobyt v nemocnici opravdu zadarmo?“ „Jak si vybíráte svého pekaře?“ nebo „Kde se dá ochutnat dobrý sýr?“ „Jednou mě německý turista, který už byl v Paříži několikrát, požádal, abych ho něčím překvapil. Šli jsme tedy do Aubervilliers a já mu ukázal staré sklárny, kde byli kdysi ubytovaní pruští imigranti. Velmi ho to uspokojilo,“ říká Simhon.

Françoise jednou, když začalo pršet, zavedla své turisty na radnici 6. obvodu. Tam jim ukázala svatební síň a vysvětlila, jak ve Francii vypadají svatby.

„Stalo se mi, že jsem se s některými turisty i spřátelil. Navštívil jsem tak už několikrát Spojené státy a Austrálii,“ říká Simhon.

Autor:




Nejčtenější

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

Microsoft Image Composite Editor - výběr zobrazení (projekce)
NÁVOD: Jak vyfotit a složit dechberoucí panorama? Zvládne to každý

Široké panoramatické fotografie dokážou na první pohled zaujmout. Lépe zachytí pohled na město nebo krajinu a zprostředkují tak zážitek, který běžná fotka 4:3...  celý článek

Hrad Sklabiňa. Někdejší sídlo Turčianské župy lehlo popelem až rukama...
Skromné a tiché Slovensko. Cyklovýlet po Turčianské magistrále

Turiec je malebná slovenská kotlina sevřená horami ze všech stran. Velice estetická krajina s pohádkovými přírodními scenériemi a absencí masového moderního...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Další z rubriky

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Pláž v řeckém Nafpliu je malá, kamenitá, ale krásná.
Pozdní léto u moře. Pět prověřených tipů v Evropě a blízkém okolí

Menší vedro, nižší ceny a většinou žádné davy návštěvníků jako v červenci či srpnu. To jsou ve zkratce hlavní výhody dovolené u moře na přelomu léta a podzimu....  celý článek

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...
Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.