Tuniská kuchyně: čekají vás samé kulinářské speciality

  0:01aktualizováno  0:01
Tuniská kuchyně kombinuje dvě velké ctnosti: je jednak velmi zdravá a jednak velmi chutná. Oba tyto klady zdědila po svých hlavních inspirátorech – kuchyni francouzské a turecké. Jejich vlivy se velmi vhodně zkřížily s domácí kuchařskou školou a také s dary, které tuniská země dává.

Ochutnat v Tunisku místní speciality je velkým kulinářským zážitkem. | foto: Profimedia.cz

Musíme si uvědomit, že se nacházíme v muslimské zemi, a proto nemůžeme očekávat Čechy oblíbené vepřo knedlo zelo.


Restaurace na pobřeží Tuniska

Jako cizincům nám sice budou místní restauratéři ochotní vepřové připravit, ale určitě ne všude. Držme se tedy raději zásady poznávat cizí kraje i prostřednictvím jejich kuchyně a vychutnejme si pestré a zdravé kombinace místního jídelníčku.

Jehněčí s kuskusem

Standardní jídla jsou bohatá na ovoce a zeleninu, nechybí ani olivy, ryby, kuřecí, skopové a hovězí maso. Nelze neupozornit na fakt, že skopové, které nám nabídnou v Tunisku, je chuťově úplně jiné a samozřejmě daleko lepší, než maso stejného druhu, které koupíte u nás.

Pomeranče, datle a mátový čaj

Asi nejoblíbenější jídlo v Tunisku je kuskus. Zvláštní zmínku také zasluhují dezerty. Jde o klasické orientální zákusky z medu, mandlí, ořechů, které by u nás doma působily snad trochu přeslazeně. V kombinaci s horkým podnebím, žhavým sluncem a vzduchem, který voní mořem a dovolenou, se z nich stávají rajské tečky za každým jídlem.

Restaurace v Tunisku

Tuniská vína patří k velmi kvalitním a ceněným. V severních oblastech země jim nechybí ani slunce, dodávající hroznům sladkost, ani voda, potřebná pro růst plodů. Francouzská kolonizace pozvedla úroveň místního vinařství – místy snad až na úkor pěstování mnohem potřebnějšího obilí.

KUSKUS

Jedním z nejoblíbenějších tuniských jídel je kuskus (couscous). Pod tímto názvem se skrývá překvapivé množství jídel. Tuto variabilitu můžeme srovnat s klasickým českým pokrmem – bramboračkou.

Kuskus na různé způsoby

Kuskus je možné podávat teplý, například se skopovým masem, kuřecím masem nebo případně rybou. Výborný je i studený – například s kousky oliv, papriky, rajčat, vajíčka, s množstvím citronové šťávy a olivovým olejem.

Zájemce o tuto pochoutku upozorňujeme, že základní součást kuskusu - tedy speciálně upravená pšeničná krupice - je relativně snadno k dostání i u nás, především v obchodech se zdravou výživou. V případě nutnosti lze použít jako náhražku jáhly, ovšem musí být důkladně spařené, aby nebyly hořké. Ořechovou příchuť originálního kuskusu však nemají.

Koření na tuniském trhu

V každém případě musíme přiznat, že doma připravený kuskus – byť z originálních surovin – nikdy nechutná tak jako ve své domovině.

Autor:


Nejčtenější

Světová hvězda Instagramu fotila na Lipensku. Chce si tu koupit dům

Hvězda Instagramu Christina Tan z Indonésie fotila v okolí Lipna.

Její fotografie mají na sociálních sítích miliony zhlédnutí. Christina Tan z Indonésie patří na Instagramu k...

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Jak dostat mrtvého blíž k nebi. V Sagadě dávají rakve na skálu

Tradice zavěšování rakví na skály je v Sagadě stará až dva tisíce let.

Filipínská Sagada je jedním z míst, kde stále můžete zahlédnout rituální pohřbívání z dob dávno minulých. Odlehlé...

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...



Najdete na iDNES.cz