Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

aktualizováno 
Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Trdelník se zmrzlinou. Co na tom, že je to kalorická bomba? V dnešním neklidném světě je potřeba osladit si život. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Trdelník už dávno není žádnou novinkou a stánky zaměřené na oblíbený sladký dezert stojí po celé republice. Boduje také v metropoli a na Královské cestě najdete několik malých bister, které se na jeho přípravu zaměřily. Přestože se pomalu propracoval do pozice jednoho z nejoblíbenějších kousků pražského streetfoodu, dosud nebyl důvod z něj šílet. Ale to se teď změnilo, neboť jeden z prodejců dostal geniální nápad a začal trdelník plnit nejrůznějšími náplněmi. Zázrak je na světě.

Trdelníky letí světem

„Kupte si letenky a vydejte se do Prahy,“ radí čtenářům gastronomicky orientovaná média. Proč? Přece na trdelník se zmrzlinou. A velebí unikátní kombinaci dvou oblíbených sladkostí, zmrzliny a donutu, tedy koblihy s otvorem uprostřed, neboť trdelník cizincům většinou připomíná právě světově oblíbený donut.

Fotogalerie

Prstence sladkého těsta, tradičně pečené na otáčejících se tyčích a následně posypané cukrem a skořicí, se začaly plnit zmrzlinou, nugátem či jahodami se šlehačkou. Kreativní nápad zabral a fotografie sladké novinky ovládly Instagram a další sociální sítě. O pražském trdelníku se píše i v listu International Business Times, serveru Elite Daily, britském deníku Metro a řadě dalších zdrojů. Na fotkách je zachycený západ slunce nad Pražským hradem pozorovaný skrze trdelník s nutelou, trdelník se šlehačkou a se sochami Karlova mostu, trdelník se zmrzlinou a Mostecké věže. Jeden z nadpisů hlásá, že láska k Praze prochází žaludkem.

Co skrývá komínek

Jako první tuto novinku začalo prodávat před několika měsíci bistro Good Food Coffee and Bakery v Karlově ulici. Zde nabízejí zhruba deset verzí kreativně pojatých trdelníků. Nazývají je chimney, tedy komín, v češtině by byl asi příhodnější název komínek. Oproti klasickému trdelníku má komínek dva hlavní rozdíly. Jednak se prodává s náplní a za druhé to není klasická trubička, ale kornoutek, to aby náplň nevypadla. Také cena je oproti běžnému trdelníku, který v centru Prahy stojí obvykle padesát až šedesát korun, zhruba dvojnásobná, tedy 110 až 120 korun.

Mezi nejoblíbenější patří komínek se zmrzlinou, komínek s jahodami a šlehačkou či novinka se štrúdlovou náplní. A také konzervativnější verze s čokoládou a ořechy.

Bistro v Karlově ulici proslavilo pražský trdelník po celém světě.

Bistro v Karlově ulici proslavilo pražský trdelník po celém světě.

Studentka estetiky Ester Bezděk: „Bylo to sice hodně sladké, ale zároveň...

Studentka estetiky Ester Bezděk: „Bylo to sice hodně sladké, ale zároveň šťavnaté.“

Komínkové menu s novinkou v podobě trdelníku se štrúdlovou náplní.

Komínkové menu s novinkou v podobě trdelníku se štrůdlovou náplní.

Náplň jako ve štrúdlu

Typickou zákaznicí je mladá, zhruba pětadvacetiletá cizinka. Jedinou Češkou, která byla v době naší přítomnosti v této trdelníkové kavárně, byla studentka estetiky na pražské univerzitě Ester Bezděk, jež si právě pochutnávala na trdelníku se štrúdlovou náplní. „Oproti normálnímu trdelníku, který je suchý a má konstantně jednu sladkou chuť, měl tenhle spoustu chutí, které krásně spojovala šlehačka a skořicová příchuť štrúdlové náplně. Bylo to sice hodně sladké, ale zároveň šťavnaté. A to skvělé těsto, prostě mňam,“ chválila svůj komínek.

Fotky plněného trdelníku se šlehačkou či zmrzlinou ovládly sociální sítě.

Fotky plněného trdelníku se šlehačkou či zmrzlinou ovládly sociální sítě.

Stánky s trdelníky ovládly celou republiku. Historická verze z Malostranského...

Stánky s trdelníky ovládly celou republiku. Historická verze z Malostranského náměstí.

Pro srovnání. Takto vypadá tradiční domácí trdelník připravovaný na tyrolském...

Pro srovnání. Takto vypadá tradiční domácí trdelník připravovaný na tyrolském venkově.

Fronta delší než na pivo

Kulinářské cesty po světě

Trdelníky mají obecně v Česku velký úspěch. „Vždycky je největší fronta u trdelníků, ať je prodávají kdekoliv. I na koncertě Kabátů byla větší fronta na trdelník než na pivo,“ říká mladá manažerka bistra Lina Jirková.

„Vždycky chci vyzkoušet také jejich slanou verzi, třeba komínek se sýrem, šunkou a rukolou, ale nakonec neodolám sladkému,“ svěřovala se mladá paní, která si tuto novou pochoutku dopřává alespoň jednou za týden.

Ruční práce v Tyrolsku

Trdelník není samozřejmě českým vynálezem, neboť se objevuje v mnoha zemích střední Evropy. Velmi oblíbený je v Německu, Rakousku či v Maďarsku. V rakouském Tyrolsku se stále připravuje tradičním způsobem, kdy dva muži sedí u venkovního ohniště, nad kterým je otáčecí tyč a postupně přidávají těsto na dlouhý prstenec a pozvolna s ním otáčejí. Výroba takového domácího trdelníku je časově velmi náročná, výsledek je však mnohem chutnější a také mnohonásobně dražší než běžná verze, která ovládla české ulice. I tento trdelník se obvykle servíruje se šlehačkou.

Co je trdelník?

  • Trdelník (také trdlo nebo šmetrdól) je tradiční sladké pečivo ve tvaru podobném velké duté kremroli, zpravidla bez krémové náplně.
  • Vyrábí se z kynutého těsta, které se rozválené v pruzích navíjí na bukový válec (dnes také kovový) o průměru 8 až 10 cm a peče se v žáru dřevěného uhlí. Při pečení se otáčí a potírá mlékem až do té doby, dokud nezíská zlatočervenou barvu. Pak se z válce opatrně stáhne, aby se neporušil tvar.
    Zdroj: Wikipedie

Ochutnali jste někdy trdelník?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 12. března 2016. Anketa je uzavřena.

ANO 3451
NE 1411
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Další z rubriky

Východ slunce na pražských Hradčanech (1. srpna 2017).
Nejlevnější turistická metropole v Evropě? Ano, je to Praha

Připadají vám ceny v centru Prahy absurdně natažené? Omyl. Praha patří v cestovatelských žebříčcích mezi nejlevnějších evropské metropole.  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Bludiště vysekaná v kukuřičných lánech jsou novou turistickou atrakcí, zvláště...
Kukuřičná bludiště získávají popularitu, v Česku jich jsou desítky

Bludiště vysekaná v kukuřičných lánech jsou novou turistickou atrakcí, zvláště pro rodiny s dětmi. Vznikla na více místech v Česku, na jižní Moravě letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.