"Nejkrásnější pohled je na vinici na podzim," říká herec a vinař Pierre Richard. Má pravdu a nejde jen o to, že se řádky nádherně vybarví, ale i o ten cvrkot. A je jedno, zda jste zrovna ve Francii, Rakousku, Čechách nebo na Moravě.
Podzim je pro vinaře období náročné, hektické a o nervy: kontrola cukernatosti, optimální zralosti, předpovědi, špačci na obloze... Hlavní otázka zní: kdy celé tohle letošní představení spustit? Jakmile na to přijdou, vydají vinaři povel a sklizeň začíná. Do vinic vtrhne rodina, přátelé, námezdní dělníci... A pokud počasí, škůdci a další karamboly nenatropili velké škody, pak je to vedle všeho vypětí také čas uspokojení a napjatého očekávání, jak se nový ročník projeví i ve sklepě.
Zatímco pozornost se teď přesouvá k lisům, nerezovým tankům, sudům, kontrole kvašení, teplot... celé té vinařské alchymii, na vinici padají do přepravek další a další hrozny.
"Je to nádhera, když se k vám lidé sjedou. Většinu z našich dělníků už známe, protože se vracejí, a často jsou to lidé z celého světa. Česání hroznů je dřina, ale oni se baví, někdy nespí celé noci, a přesto tvrdě pracují a atmosféra je úžasná. Spousta legrace a energie, která vás nabíjí, i když jste jinak samozřejmě už pěkně vyčerpaní," vyprávěl mi před pár lety ve francouzském Bordeaux ředitel tamního prestižního vinařství Pichon Longueville Comtesse de Lalande.
A pohled z druhé strany?
Kam na vinobraní na Moravu?Mikulov, Velké Pavlovice, Znojmo, Bzenec, Uherské Hradiště, Novosedly, Blatnice, Sonberk, Nechory. Přehled míst a zářijových termínů vinobraní si stáhněte ZDE. |
"Byla to paráda, i když strašná práce. Člověk je ulepený, špinavý, sluníčko praží a vy jste rádi, protože to je ta lepší varianta. Puchýře na rukou a bolavá záda po pár dnech přestanete vnímat, možná za to může i víno, které tu pijete k obědu, svačině, večeři. A hlavně ta výborná nálada mezi lidmi. Na závěr vás chlapi hodí do valníku s tou dobrotou, kterou jste tak opatrně nasbírali. Ale to až úplně nakonec, kdy máte vinici vyčištěnou. Tak se to tady prostě dělá po staletí. Tyhle zvyky se tu drží, tedy tam, kde se ještě sbírá ručně," popisuje svou zkušenost kamarádka, která si takhle jezdila přivydělávat do Burgundska.
Jako všude i ve Francii však nastupuje do vinohradů stále sofistikovanější technika, a tak se prostor pro ruční sběr čím dál víc zužuje. Vedle vinařství, která se ho drží, jsou ovšem i apelace, kde to jinak ani nejde, třeba Champagne či Beaujolais, takže kdo hledá, najde.
Taky jsem si to vždycky chtěla vyzkoušet. Nedávno se mi to konečně podařilo: na Moravě na vinici rodiny Špalkovy. Najednou stojím v ideálně položené vinici na Kraví hoře s nůžkami v ruce. A už to jede.
Kam na vinobraní v Čechách?Karlštejn, Mělník, Žernoseky, Litoměřice, Mělník, Roudnice i Praha - naplánujte si skvělý víkend s vínem ZDE. |
Jen na jedno dopoledne, ale člověk brzy přehodnotí přehnaně romantické iluze. Navzdory počáteční neohrabanosti je to však opravdu zážitek. Bedýnky se plní, hlava čistí, prsty začínají sice pěkně lepit, ale i poslouchat a záda volat po lepší fyzičce. Občas udloubnu sladkou kuličku a hrozny Rulandského šedého už navždycky rozeznám mezi všemi.
Zvlášť když pak ochutnám i čerstvý mošt, ze kterého se už brzy narodí nové víno... Ještě v něm je jen cukr a vůbec žádný alkohol, a přesto vás prostoupí téměř blažený pocit.
Zní to příšerně, když řeknu, že se vám chce zpívat a tancovat. Ale mně se chtělo. Ono to tak prostě je, pocit hojnosti, radost z té úrody pod rukama. Navíc víno je záležitost společenská. Možná tady můžeme hledat důvod, proč mají oslavy vinobraní tak magickou přitažlivost.
SlovníčekZARÁŽENÍ HORY VINOBRANÍ BURČÁK |
Další tipy na vinobraní: Hrady, zámky, botanická
I když Čechy nemohou rozlohou vinic a množstvím vinařství konkurovat Moravě, v počtu vinobraní zase o tolik nezaostávají a hlavně přinášejí netradiční místa, na nichž můžete vína koštovat. Pár těch nejzajímavějších přidáváme jako bonus na závěr.
1. Burčák na hradě Střekov
Třetí slavnosti vína a burčáku v Ústí nad Labem budou mít tradičně rodinný charakter. Jsou zajímavé zejména úzkým kontaktem s vinaři, kteří osobně představují svá vína a burčáky, takže se o jejich produkci můžete hodně dozvědět. Kdy: 6. září, Ústí nad Labem, Lidické náměstí, hrad Střekov
Více: www.wineofczechrepublic.cz
2. Dožínky a vinobraní na zámku Kačina
Zdejší vinobraní a dožínky v jednom proběhnou v rámci znovuobnovené vinařské tradice na zámku už podruhé. Dokonce si můžete zasoutěžit v poznávání odrůd vína a k tomu burčák, víno, hody, prohlídky zámku, řemeslné trhy nebo třeba biomarket. Kdy: 7. září, Svatý Mikuláš, zámek Kačina
Více: www.vinobraninakacine.cz
3. Oslavy vína na severu
Dokonce i na horním toku Labe se slaví ve vinicích: vinobraní na Kuksu je jednou z nejseverněji položených oslav tohoto druhu v Česku. Požehnáno bude zdejší vinařské úrodě a své skvosty zde odhalí dvacet vinařství.
Kdy: 14. září, Kuks, areál Hospitalu Kuks
Více: www.siduri.cz
4. Přípitek v Botanické zahradě Praha
Připít si na nové víno, dát si burčák, posedět... Výhled z vinice sv. Kláry patří k nejkrásnějším pohledům na Prahu.
Kromě burčáku a vín moravských vinařů mohou návštěvníci ochutnat i vína z místní vinice: odrůdově typická, svěží, harmonická a chuťově čistá. Koupit je můžete pouze v Botanické zahradě Praha. Akce probíhá i v areálu Trojského zámku.
Kdy: 14.-15. září, Praha 7 - Troja, Botanická zahrada
Více: www.botanicka.cz
Jak se moc neopít
- Nalačno? Jen sebevrah
Žaludek je třeba připravit. Na někoho funguje tučný základ: tučné sýry, paštiky, někdo dává naopak přednost uhlohydrátům: knedlíkům, bramborám, pečivu. Není divu, že dobře zabírá chleba se sádlem nebo bůček k obědu. K tomu je třeba dbát i na dostatek vitaminů C a B. A někdo doporučuje dokonce sklenici mléka, která prý zpomalí vstřebávání alkoholu. Těžko říct, ale všechno dohromady raději nezkoušejte. - Vodu, vodu, čistou vodu...
Už staří Řekové řezali víno vodou, pít je samotné platilo za barbarství. Neříkám, abyste si lili vodu rovnou do vína, ale pijte ji co nejvíc mezi ochutnávkami. - Nemíchat
Rozhodněte se, co chcete ochutnat. Pokud červená i bílá, pak je nejlepší jít od suchých bílých ke sladším, pak k červeným a teprve nakonec ke sladkým speciálům. - Drobný refreš
Nohy a jazyk těžknou? Dejte si pauzu, napijte se vody a pak si dejte sklenku kvalitního sektu. Možná budete překvapeni, jak umějí bublinky probrat. - Cukr a kouř
Únavu, opilost a kocovinu ještě umocňuje konzumace sladkostí a kouření. S pusou plnou čokolády a cigaretového kouře si pijte klidně třeba houbu (červené a cola), rozdíl od dobrého vína stejně téměř nepoznáte. - A na hlavu věnec
Na prevenci proti opilosti nezapomínali ani staří Řekové a Římané. Jako ochrana jim při hostinách sloužily věnce z břečťanu, růží, lilií i umělého lupení. Jak to fungovalo těžko říct, nicméně já spíš sázím na ten chleba se sádlem. - Víte, co pijete?
To je základ: vědět, kde víno rostlo, kdo je sklízel, jak je vyráběl. Povídejte si s vinaři. A ochutnávejte po malých doušcích, uvědomujte si různorodost odrůd, míst... Naučíte se tak nenaletět na vína na kšeft, po nichž je kocovina bolestná a zákonitá. - Burčák?
Jedna z hlavních atrakcí vinařského podzimu a taky v řadě případů jeden z velkých podfuků. Alchymie s jablečným moštem, řepným cukrem, kyselinou citronovou umí člověka prohnat. Každopádně nevěřte, že se hrozny letos sklízely v půlce července, zvláště ty modré.