Tenerife: ochutnejte na ostrově kulinářské speciality

  0:01aktualizováno  0:01
Návštěva kanárských restaurací je často něčím víc než jen kulinářským zážitkem. Platí to nejen pro pokrmy jako takové, ale i pro zařízení restaurací, které může být jednoduché, ale také útulné nebo rustikální. Možná se také rádi posadíte do otevřeného patia, obklopeného zelení a spoustou květin.

V kanárské a tudíž i tenerifské kuchyni se při přípravě pokrmů používá především olivový olej, česnek a řada druhů koření a bylinek. Kdo chce jíst jako domorodec, neobejde se bez pokrmů a omáček s česnekem. Restaurace nabízejí zejména mezinárodní kuchyni, na venkově a menších městech je však možné ochutnat typická místní jídla.

Tenerife - kuchyně - olejHlavními potravinami ostrova jsou ryby, drůbež, králičí maso, brambory a různé druhy zeleniny. Ryby se podávají většinou grilované nebo smažené. Specialitou je ryba vieja, chutí podobná kapru, na tržištích se prodává také sušená a solená. Populární je sancocho, sušená ryba vařená s bramborami, cibulí a česnekem.

Rozšířeny jsou různé druhy sleďů, pečené na plechu či v marinádě. Ve specializovaných restauracích je k dostání i pečená muréna. V široké nabídce naleznete také kalamáry, krevetky, chobotnice, stejně jako grilovaného lososa a mečouna, nejobvyklejší rybou je tuňák.

Tenerife

Pokud nejste milovníkem rybí kuchyně, hlady trpět nebudete. Vynikající je naložená vepřová pečeně (carne de fiesta), dále stojí za ochutnání pečený marinovaný králík (conejo en almorejo) nebo naložené pečené kůzlečí maso (cabrot en adobo). Typický pokrm je puchero, připravovaný v jednom hrnci z hovězího a vepřového masa, hrášku, sladkých brambor, cibule, kukuřice, mrkve a fazolí.

Jako předkrm se doporučuje polévka (sopa) nebo grilované krevety v česnekové omáčce. Nejrozšířenější jsou rybí polévky (sopa de pescado), je v nich většinou několik druhů ryb, mušlí, darů moře a zelenina nebo luštěninová polévka (potaje). Dávnou vzpomínkou na typicky kanárskou kuchyní jsou "papas arrugadas", malé brambůrky vařené v silně osolené vodě (dříve mořské) tak dlouho dokud se voda nevypaří. Jedí se i se slupkou , na níž jsou patrny stopy bílé soli.

Tenerife - kuchyně

Oblíbeným osvěžujícím nápojem je sangría, druh bowle, jejímž základem je červené víno, do kterého se přidávají různé silnější alkoholické nápoje. Pravá tenerifská sangría se pozná podle toho, že je v ní mimo jiné vždy banánový likér a nakrájený banán.

Kanářané mají velice rádi sladkosti, a tak dezerty nechybí u žádného hlavního jídla. Mezi ty nejpozoruhodnější patří bienmesabe (šlehaný mandlový krém se žloutky a medem), flan (karamelový krém), franbollo (kaše z kukuřičné mouky a mléka), helados (zmrlina). Specialitou ostrova Tenerife jsou flambované banány.

Tenerife - snídaně

Snídaně trvá ve Španělsku jen krátce. Pro první ranní hodiny stačí café con leche (káva s mlékem) a loupáček nebo čokoláda s churros (polodlouhé sladké pečivo). Při druhé snídani dostanou Španělé větší chuť na koláč nebo sendvič, zatímco kolem poledne dají přednost čerstvým tapas (různé předkrmy). Po obědě se většinou drží dvou až tříhodinová "siesta". V tuto dobu se život v některých oblastech prakticky zastaví. Večeře se zpravidla nepodává před 22. hodinou a často je zakončena silnou kávou.

Jídlo patří je každé pořádně oslavě, takových příležitostí budete mít na Tenerife víc než dost. Tenerifané velice rádi a často oslavují. Nejčastějšími slavnostmi na ostrově jsou tzv. romerías na počest lokálních patronů. Slaví se pestrými průvody s alegorickými vozy, hlavní roli hraje folklór, hudba a kroje.

Tenerife - karneval

Tyto slavnosti nejsou čistě náboženské, mají v sobě prvky lidových veselic. Nejznámější a největší slavností na Tenerife je karneval (probíhá v únoru), který po karnevalu v Rio de Janeiru patří mezi největší na světě. Řada slavností nemá pevné datum, a tak je dobré se o přesných datech informovat v místních informačních centrech.

Že se Vám již sbíhají sliny a rádi byste ochutnali tenerifské speciality? Nebo byste chtěli vidět karneval na vlastní oči? Neváhejte a vyberte si svůj zájezd právě ZDE.

Nejčtenější

Otužilci se vydali na Sněžku ve spodním prádle, dolů je snášeli záchranáři

Sněžka (ilustrační snímek)

Sedm lidí, kteří se rozhodli zdolat Sněžku jen ve spodním prádle, snesli zpět dolů polští záchranáři. Otužilci se na...

Therme Erding. Největší termály na světě máme u sousedů

Therme Erding

Pokud existují lázně, kde mají nejvíc netradičních nápadů, pak jsou to bezesporu Therme Erding. Lokalita, kterou zatím...

Znáte Česko? Vyzkoušejte si kvíz a soutěžte o atlas

Pražský hrad - chrám sv. Víta. Ukázka z encyklopedie Český atlas

Atlasy a encyklopedie se v knihovnách nikdy neztratí. Zkuste si náš vědomostní kvíz o památkách a zajímavostech Česka....

Zachraňte si zadek, posviťte si do tmy. Vánoční dárky pro cestovatele

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Některé dárky pro cestovatele, milovníky lyžování a outdooru nemusí okouzlit cenou, naopak jejich největší předností...

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Dráhou přes údolí a hřebeny Krušných hor

Motorový vůz M 131.1513 ve stanici Vejprty na trati 137

Dnes po železnici projedeme trať 137 z Vejprt do Chomutova. Čeká nás 58 kilometrů dlouhá jízda liduprázdnou krajinou,...

Další z rubriky

Vetřelci v křišťálové říši. Adrenalinový výlet po největším ledovci Evropy

Aletschský les je spolu s ledovcem a pohořím Jungfrau pod ochranou UNESCO.

Ledovce určily podobu dnešní Evropy. Žádná jiná síla neměla takovou energii jako ledový krunýř pokrývající před...

Boj proti davům: vstupné do Tádž Mahalu zdražilo o 400 procent

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Indická vláda zdražila vstupné do klenotu Tádž Mahal o 400 procent. Opatření zavedla pro domácí návštěvníky. Jde o...

OBRAZEM: Deset nej pláží letošního roku. Vítězí Řecko, pak exotika

Ilustrační foto

Bílý písek jemný jako pudr, bujná zeleň, tyrkysová voda a z ní trčící dramatické skály. Není divu, že ty nejlepší pláže...

Najdete na iDNES.cz