Co je ovšem kimčchi? Jídlo pro našince téměř neznámé, protože na rozdíl od čínských, indických, japonských či vietnamských restaurací, v republice žádná korejská není. Zjednodušeně řečeno, kimčchi je nakládaná zelenina a většinou se dělá z čínského zelí. Ovšem to by bylo skutečně příliš jednoduché, protože toto jídlo je nedílnou součástí korejského života a v některých směrech dokonce ovlivňuje společnost. Například mnohá korejská manželství - v současnosti už samozřejmě daleko, daleko méně než v minulosti - byla kimčchi ovlivněna. Vždyť žádný svazek by často ani nevznikl, kdyby žena neuměla svému muži připravit dobře tento pokrm. A že to je až dodnes záležitost žen, to si buďte jisti. Korejský muž mnohdy do kuchyně ani nevstupuje, natož aby vařil. Většina žen se přitom učila »umění kimčchi« od svých tchýní (dívky se podle místních zvyků do rodin ženicha přivdávaly) a rodinná a tím pádem neopakovatelná chuť tohoto jídla se předávala z generace na generaci. Přestože je kimčchi nejznámější, nejoblíbenější a nejtradičnější korejské jídlo, je to pouze příloha. Jenže příloha pikantní, ostrá, která velmi zvýrazňuje chuť rýže či polévky, ke kterým se nejčastěji podává. Vyrábí se většinou z čínského zelí, ředkve, česneku, okurek či mořských produktů a červené, mimořádně pálivé papriky. Korejští odborníci, jež se věnují výzkumu místní gastronomie, přitom tvrdí, že bylo zaznamenáno více než 170 nejrůznějších druhů kimčchi, naprosto však převládá ten, jenž se dělá z čínského zelí. Je zajímavé, že i když je kimčchi jenom jednou z mnoha příloh v korejské kuchyni, je uctíváno jako král mezi všemi jídly a podle toho se k němu i Korejci chovají: milují jej. Možná i proto dnes najdete kimčchi v Koreji také na pizze či dokonce v některých druzích hamburgerů (samozřejmě ne v restauracích McDonald's). Je to naprosto univerzální příloha, podle místních obyvatel použitelná prakticky ke všemu. Kimčchi je ovšem někdy noční můrou pro cizince. Jednak je to skutečně ostré jídlo, které ne každý žaludek Evropana snese. Ještě větší komplikace může nastat, když jste v některém z korejských států, protože místní obyvatelé si dopřávají toto jídlo i ke snídani, což cizincům často nevyhovuje. Kdo ovšem přijde kimčchi na chuť, tak se bude chovat jako Korejec, bude jej tedy milovat.
Tajemství korejského kimčchi
Co je ovšem kimčchi? Jídlo pro našince téměř neznámé, protože na rozdíl od čínských, indických, japonských či vietnamských restaurací, v republice žádná korejská není. Zjednodušeně řečeno, kimčchi je nakládaná zelenina a většinou se dělá z čínského zelí. Ovšem to by bylo skutečně příliš jednoduché, protože toto jídlo je nedílnou součástí korejského života a v některých směrech dokonce ovlivňuje společnost. Například mnohá korejská manželství - v současnosti už samozřejmě daleko, daleko méně než v minulosti - byla kimčchi ovlivněna. Vždyť žádný svazek by často ani nevznikl, kdyby žena neuměla svému muži připravit dobře tento pokrm. A že to je až dodnes záležitost žen, to si buďte jisti. Korejský muž mnohdy do kuchyně ani nevstupuje, natož aby vařil. Většina žen se přitom učila »umění kimčchi« od svých tchýní (dívky se podle místních zvyků do rodin ženicha přivdávaly) a rodinná a tím pádem neopakovatelná chuť tohoto jídla se předávala z generace na generaci. Přestože je kimčchi nejznámější, nejoblíbenější a nejtradičnější korejské jídlo, je to pouze příloha. Jenže příloha pikantní, ostrá, která velmi zvýrazňuje chuť rýže či polévky, ke kterým se nejčastěji podává. Vyrábí se většinou z čínského zelí, ředkve, česneku, okurek či mořských produktů a červené, mimořádně pálivé papriky. Korejští odborníci, jež se věnují výzkumu místní gastronomie, přitom tvrdí, že bylo zaznamenáno více než 170 nejrůznějších druhů kimčchi, naprosto však převládá ten, jenž se dělá z čínského zelí. Je zajímavé, že i když je kimčchi jenom jednou z mnoha příloh v korejské kuchyni, je uctíváno jako král mezi všemi jídly a podle toho se k němu i Korejci chovají: milují jej. Možná i proto dnes najdete kimčchi v Koreji také na pizze či dokonce v některých druzích hamburgerů (samozřejmě ne v restauracích McDonald's). Je to naprosto univerzální příloha, podle místních obyvatel použitelná prakticky ke všemu. Kimčchi je ovšem někdy noční můrou pro cizince. Jednak je to skutečně ostré jídlo, které ne každý žaludek Evropana snese. Ještě větší komplikace může nastat, když jste v některém z korejských států, protože místní obyvatelé si dopřávají toto jídlo i ke snídani, což cizincům často nevyhovuje. Kdo ovšem přijde kimčchi na chuť, tak se bude chovat jako Korejec, bude jej tedy milovat.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy
Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků
Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna
Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...
OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941
Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu
Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...
Byt 3+1, Březová, Okružní
Okružní, Březová, okres Sokolov
2 499 000 Kč