Švýcarský sýr sýrů

  17:10
Zavřete oči a vyjmenujte známé sýry. Napadne vás mozzarella, camembert či roquefort. Švýcarský l´Etivaz mezi nimi asi nebude. Švýcaři ho ale vyvažují zlatem. Je to první sýr s visačkou kvality »appellation controlée«, podobně jako u vybraných značek vín.

Cesta za ním začíná v nenápadném údolí na západě Švýcarska. Mezi dřevěnými domy v alpském stylu, s nízkou střechou a velikým balkonem se nese povědomý zvuk. Kravské zvonce se klimbají na krku svých ukázněných majitelek, které se zvolna loudají na sytě zelenou letní pastvinu. Z vesnice Chateau d´Oex stoupá cesta okolo letních salaší strmě vzhůru. Ne nadarmo se toto místo nazývá Pays dEnhaut, tedy vysočina. Ovšem opravdu vysoká, jsme přece v Alpách. Oslavovaný sýr se jmenuje l´Etivaz podle malé vísky. "L´Etivaz je prvním sýrem ve Švýcarsku, který nese značku kvality," vysvětluje Bernard Gaudard, ředitel zdejší výrobny.

Vysačka tedy zahrnuje nejen přesné vymezení místa, odkud vybraný výrobek pochází, ale také přesně vymezuje výrobní postup. Takže krávy, které dávají výchozí surovinu, se musí pást výhradně na přesně určených pastvinách, ve výšce od 1100 do 2200 metrů nad mořem. Jen mezi 10. květnem a 10. říjnem je ten správný čas. Mléko se zahřívá v měděných kotlích nad ohněm z mohutných špalků. Ke zrání se ukládá v mohutných sklepích alpských hospodářských budov. Po dobu osmi měsíců potom zrají na ohoblovaných borovicových prknech. Moc v klidu si tu nepoleží. Každý den je chytrá mašina vytrvale nadzvedává a překládá, polévá slaným nálevem.

Čas od času přijde člověk znalý věci, speciálním nožíkem vezme malý vzorek a zkontroluje, zda vše postupuje správným směrem. Jednou po šesti týdnech se dostanou sýry ven na vzduch. Čeká je zároveň přírodní koupel v ledové čisté vodě. Pak se zase uloží zpátky. Alpští hospodáři vyprávějí s opovržením o prknech z umělé hmoty, které někteří novátoři používají. "Je to nesmysl. Právě zrání na dřevě poskytuje sýru jeho nezaměnitelnou chuť a aroma," vysvětluje Gaurand.

Jenom dřevěné fošny, opracované sněhem, sluncem a ledovcovou vodou, jsou tím pravým lůžkem pro měkký sýr sýrů, který se stal velkým konkurentem tvrdým sýrům, jako je T ilsiter či Sbrinz. Lidé z lEtivaz však nechtějí konkurovat kvantitou. »Byla by to chyba, pokoušet se o to,« říká jeden z prodavčů v typické vesnické fromagerii, tedy obdobě našich mléčných lahůdek. Byli by schopni v krátké době znásobit svou produkci, nesnaží se však o to. Chtějí, aby jejich sýr byl vzácností, un produit rare, jak říkají. Stačí jim, že produkují něco jedinečného, co nemají nikde jinde ve Švýcarsku.

Švýcarské krávy míří na pastvu.

Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na palubě české La Grace: Vlny tu kradou jídlo a medúzy ucpávají kohoutky

26. března 2024

Dnes brzy ráno odstartoval ve Francii největší námořní festival ve Středozemním moři. Letos má i...

OBRAZEM: Nejdivnější armáda světa. Tisíce mužů chrání posmrtný klid císaře

29. března 2024

Až osm tisíc bojovníků bylo zrozeno z hlíny, podobně jako golem, aby chránili posmrtný klid jednoho...

Český výletník: Říkali mi, že v Kolíně nic není. Tak jsem tam vyrazil

29. března 2024

Všichni si myslí, že ho znají, protože přes něj jezdí každý někam vlakem. Ale doopravdy ho zná...

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28. března 2024

Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...