Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Švýcarský Graubünden: objevte velehorský ráj selských delikates

aktualizováno 
Švýcarsko je kulinárně ohromně bohatá země. A možná nejlépe je to vidět v největším kantonu Graubünden na východě alpské konfederace. Gastronomický vějíř se tam rozevírá od rustikálního sušeného masa až po michelinské restaurace ve Svatém Mořici.

Horský sýr Mutschli je vyhlášenou specialitou kantonu Graubünden. | foto: Petra PospěchováMF DNES

„Čím si tohle všechno Švýcaři zasloužili?“ vzdychl kamarád, když se díval na fotky z mojí nedávné cesty a zároveň ukusoval plátek lahodného jeleního masa, které se tři měsíce pomalu prosušovalo v městečku Scuol ve východním cípu největšího kantonu Graubünden. Intenzivní chuť tenkých plátků zvěřiny se rozplývala na jazyku, k tomu jsem nakrájela trochu zralého gruyeru.

Lehké červené víno ze slunných horských strání šlo k obojímu báječně.Ten povzdech chápu: stěží najít místo, kde je skoro každý kousek krajiny zaplněn když ne majestátným hřebenem, tak aspoň tyrkysově zbarveným jezerem – pokud tedy zrovna nestojíte před kombinaci obého. A mezi přírodními krásami jsou rovnoměrně rozesety větší či menší výrobny delikates.

Fotogalerie

Často jde o skutečně komorní produkci: jako v případě rodiny Isidora Seppa v Müstair, který v malém poráží dobytek a připravuje z něj domácí klobásky a sušené maso, jež se dá koupit v prodejně přímo na jeho farmě Puntetta. Pro potěchu oka tu ještě skotačí kozy, ale ty v klobáskách nekončí.

Pokud dostanete chuť na mléčné výrobky, zkuste některou z malých mlékáren jako Alpsennerei Stafel v údolí Zmutt či Sennerei v Samnaun. Všude tam mají v nabídce místní specialitu Mutschli a množství čerstvých sýrů.

Když si nejste jistí, co přesně vám ze široké škály švýcarských sýrů bude chutnat, je ideálním startem degustační sýrový brunch na chalupě blízko ledovce Morteratsch pár kroků od stejnojmenné stanice vlaku, kde je k vyzkoušení kolem čtyřicítky sýrů. Zapít je můžete čímkoli od čerstvého mléka po lokální pivo. Není to žádná turistická past, o víkendech je tento brunch s oblibou navštěvován i místními rodinami.

Přeskočit nelze ani pekařskou tradici v zemi alpských údolí. Někdy jsou výrobny nečekaně progresivní: třeba v MeierBeck v St.Maria blízko hranic s Itálií vyrábějí už skoro 20 let kromě běžné produkce i delikátní bezlepkové a bezlaktózové pečivo. Může za to celiakie jedné z dcer.

Nejlépe si každopádně výletník vychutná švýcarské speciality vysoko na svazích nad údolím, v některém z útulných „alpů“, tedy letních salaší. Na turistických cestách se nachází třeba Alp Bella, kam pohodlně dojdete procházkou od samnaumské lanovky Sattel a kde paní domácí dělá hutné špekové knedlíky.

Dalším pokrmem, který není možné ve východošvýcarském Graubündenu přeskočit, je kroupová polévka. Výtečnou si vychutnáte v horách nad Svatým Mořicem třeba na Segantini Hütte nebo na opulentní terase Muottas Muragl. Od zdejší vyhlídkové restaurace často startují paraglidisté, a tak můžete oběd proložit pozorováním lidských létavců nad jezernatým údolím.

Vyhrajte pobyt ve švýcarském regionu Jungfrau!

Čtěte sobotní magazín Víkend DNES a soutěžte každý prázdninový víkend o pobyt v Evropě.

Vláček stoupá k Jungfraujoch.
Pod majestátním Eigerem, který se zrcadlí ve vodní nádrži, šplhá typický...
Červený vlak Jungfraubahn u vodní nádrže, která v létě osvěžuje turisty. Chodí...

Tento víkend je ve hře poukaz na prodloužený letní víkend pro 2 osoby na 3 noci se snídaní v oblasti velehorských železnic Jungfrau (www.jungfrau.ch), a to včetně čtyřdenního Jungfrau Travel Passu, který zahrnuje i výlet na nejvyšší železniční stanici Evropy Jungfraujoch. Poukaz je platný do roku 2017. Soutěžní otázku najdete v sobotu 20. srpna v magazínu Víkend DNES, který připravil velké prázdninové téma „Švýcarsko zdarma“. Úplná pravidla soutěže naleznete na www.mfdnes.cz/vikend.

Autoři:




Nejčtenější

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Další z rubriky

Pláž v řeckém Nafpliu je malá, kamenitá, ale krásná.
Pozdní léto u moře. Pět prověřených tipů v Evropě a blízkém okolí

Menší vedro, nižší ceny a většinou žádné davy návštěvníků jako v červenci či srpnu. To jsou ve zkratce hlavní výhody dovolené u moře na přelomu léta a podzimu....  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.