náhledy
Na husí pečínku se musí čekat od jara až do podzimu.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky, chlupatým a špekovým knedlíkem v restauraci Ulrika.
Autor: archiv restaurace Ulrika
Ještě jednou restaurace Mlýnec: na talíři konfit a pečené prso, které doprovází fermentované zelí a růžičková kapusta. Vyjde zhruba na 700 korun.
Autor: archiv restaurace Mlýnec
Na svátečním stole by neměla chybět typická husí polévka zvaná kaldoun.
Autor: archiv restaurace Mlýnec
Husí játra foie gras s poněkud nezvyklou hořčicovou zmrzlinou v pražské restauraci Mlýnec.
Autor: archiv restaurace Mlýnec
Sochařská výzdoba bývalých jatek v polské Vratislavi. Právě z Polska míří do Česka před sv. Martinem tisíce hus.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Ve Francii patří husa do čtyřlístku nejoblíbenějších jatečních zvířat.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Svátek sv. Martina s husí pečínkou a mladým vínem se u nás oficiálně slaví od roku 2005.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
České husy zdaleka nestačí. Na sv. Martina se do Česka vozí husy z několika zemí.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V oblíbené výletní restauraci V Polích se během svátku sv. Martina zkonzumuje na padesát hus.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Pár dní před Martinem husy v obchodech ještě byly, mražené i chlazené.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Chlazená, pět kilogramů těžká husa, vyjde zhruba na 700 korun.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Jeden z nejznámějších tuzemských kuchařů Uaroslav Sapík pracuje rád s tuzemskými produkty. Jenže před sv. Martinem je českých hus jako šafránu.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Echt maďarská husa, připravená původně pro německý či rakouský trh, skončila nakonec v českých obchodech.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Lehce zauzené husí prso s červenou řepou v restauraci Ulrika.
Autor: archiv restaurace Ulrika