Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Výlet do minulosti. Vánoční jídla, která porazil kapr se salátem

aktualizováno 
Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět až sedm chodů, jejichž složení se odvíjelo od finančních možností rodiny. Takže někde si užívali pečených šneků či raků, zatímco jinde museli vystačit s hrachem, houbami a sušeným ovocem.

Na začátek připomeňme, že smažený kapr se k nám dostal z Rakouska, a byť ho má ve své slavné kuchařce již Rettigová, národním vánočním jídlem se stal až po druhé světové válce, kdy díky stále oblíbenějšímu smažení rychle vytlačil starší a pracnější úpravu ryb, tedy kapra na modro či kapra na černo.

Než se k nim dostaneme, jeden tip na chutnější konkurenci české klasiky: zkuste smaženého candáta s vídeňským bramborovým salátem, vyhlášenou pochoutku našich jižních sousedů můžete ochutnat v malostranské restauraci Kočár z Vídně, která se specializuje na rakouskou kuchyni.

Modrý nebo černý

Kapr na černo v moderním pojetí šéfkuchaře pražské restaurace Nota Bene. Ve...

Kapr na černo v moderním pojetí

Kapr jako vánoční jídlo se v českých zemích rozšířil až relativně pozdě, zhruba v polovině 19. století. Obvykle se připravoval ve dvou „barevných“ podobách, buď na modro, tedy vařený s octem či bílým vínem a kořenovou zeleninou, nebo na černo, tedy vařený a podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou ze sušených švestek, rozinek, perníku a černého piva či červeného vína. Takto připravený kapr se podával obvykle s knedlíkem, ale také s chlebem. Jenom připomeňme, že Rettigová má ve své kuchařce hned tři recepty na kapra na černo, a vedle kapra na modro připojuje i bílou verzi kapra se smetanou či žlutou verzi kapra s hrachovou polévkou.

Přestože kapr na černo z české kuchyně téměř vymizel, šéfkuchař oblíbené pražské restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel dokazuje, že je to velká škoda, neboť kapra lze touto cestou připravit nejen velmi rychle, ale také chutně a moderně. Do základu k osmažené kořenové zelenině přidává kečup, povidla, sušené švestky, ořechy, mandle, jablka a červené víno a vývar, v tom několik minut pošíruje filátka z kapra, načež přidá ještě čerstvé třešně a fíky a celé jídlo ozdobí a dochutí nastrouhaným perníkem. Rettigová by se asi divila, ale výsledek chutná skvěle.

Zapomenutí šneci

Jednu z oblíbených vánočních specialit podávaných v bohatých rodinách představoval tucet pečených šneků. Tato tradice se po válce téměř vytratila, doma šneky skoro nikdo nedělá a také v restauracích se vyskytují poměrně zřídka. Na šnečí speciality se o Vánocích již tradičně chodí do Klokočné k Jaroslavu Sapíkovi, nestorovi tradiční české kuchyně, a také do malostranské Konírny, kde se pořádají od 23. do 25. prosince šnečí hody. V nabídce restaurace najdete zapečené šneky s bylinkovým máslem, šnečí polévku či půl tuctu šneků pečených ve slanině.

Oblíbená vánoční pochoutka v podobě pečených šneků

Oblíbená vánoční pochoutka v podobě pečených šneků.

A do třetice šneci. Tentokrát v „rakouské“ restauraci Kočár z Vídně

Šneci v „rakouské“ restauraci Kočár z Vídně

Krkonošský hubník

V mnoha domácnostech v Krkonoších se stále připravuje tradiční vánoční hubník či hubovec. Jeho základem jsou na kousky nakrájené žemle vložené do vajíček rozmíchaných s mlékem a rozpuštěným máslem, k čemuž se pak přidají povařené sušené houby, sůl, pepř, česnek, majoránka a trocha strouhanky či dětské krupice. To vše se pak dá do vymaštěného pekáče a upeče v troubě. V některých rodinách do směsi přidávají také povařené uzené nakrájené na kostičky nebo obrané ze žeber, což je sice chutnější, ale už to ztrácí charakter postního jídla.

Muzika s rozmarýnem

Zkušený šéfkuchař Michal Nikodém, který v Praze provozuje úspěšné kuchařské studio Ola Kala, vzpomíná na několikachodovou vánoční hostinu svých prarodičů na Těšínsku, během níž se podávalo dušené hlávkové zelí na cibuli s chlebem či pieczki, žlutý hrách uvařený doměkka ve slané vodě, který se servíroval s vařenými křížalami, tedy sušenými švestkami, hruškami a jablky, které byly navíc oslazené medem. Vařeným křížalám se říká také muzika, jídlo mělo řadu krajových podob, někde se do něj před vařením přidával kromě medu třeba rozmarýn nebo citronová kůra.

Slaný hrách se sladkým čajem

Fotogalerie

“Na talíř se nalije naběračka slaného hrachu i s vodou, ve které se hrách vařil, a k tomu se přidá naběračka pieczek i se sladkým vývarem, tedy jakýmsi čajem, ve kterém se zase vařily křížaly. Chuť je velmi zajímavá a můj otec, jeho bratři i můj děda tohle jídlo vždycky zbožňovali. Já jsem to naopak jako dítě nesnášel, hlavně kvůli měkkým a skoro rozvařeným křížalám, ale dnes už si umím tuto chuťovou kombinaci také užít,” vypráví Michal Nikodém. U nich doma se o Vánocích jedla ještě pohanková kaše či bramborové placky, které se podávaly buď se sádlem a škvarky, nebo s kyselou smetanou, případně s vaječnou smaženicí.

Pučálka či jáhelník

Známým postním jídlem je také pučálka, která se běžně jedla v pátek a objevovala se také na vánoční tabuli. Pučálka je pečený hrách, který se podával jen se solí, pepřem a sádlem, případně také s česnekem. Také pučálka měla sladkou verzi, kdy se pečený hrách dochucoval medem. O vánocích se jedl také jáhelník, připravený z vařených jáhel a dochucený sušenými švestkami, jablky a přepuštěným máslem. Pokud chcete ochutnat jáhelník či další jídla středověké kuchyně, zastavte se v působivé staročeské restauraci U Dwau Maryí v Českém Krumlově.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sovětské mapy světových měst byly jako Wikipedia a Google Maps v jednom

Sověti byli pečliví: takhle detailně zmapovali New York (vpravo) a přístavní...

Podle sovětských civilních map vlastních oblastí se spolehlivě bloudilo. A to byl záměr, měly totiž mást Západ i za...

Hitparáda turistických přešlapů. Čím zaručeně naštvete místní obyvatele

Turista si užívá krmení volně žijících hyen v Hararu v Etiopii.

Chtějí toho vidět co nejvíc a v neposlední řadě jsou důležitým zdrojem příjmů. Z pohledu místních obyvatel jsou však...



Nejkrásnější partie Krounky. Parádní výlet s ferratou, kterou zvládnou i děti

Krounka v Otradově

Doslova pohlazením po duši je putování údolím říčky Krounky na Chrudimsku. Nejhezčí pasáž pojmenovaná Šilinkův důl je...

Les nad Kateřinkami ukrývá tajemný pomník. Nikdo neví, kdo ho vztyčil

Vojtěch Mai objevil žulový pomník, který ve stráni nad Kateřinkami stojí...

Nikdo neví, proč tam je, ani kdo ho nechal postavit. Přitom ve stráni nad libereckými Kateřinkami stojí odhadem dobrých...

Český skialpinista nepřežil 300 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách

V Nízkých Tatrách zahynuli dva skialpinisté z Česka (26. listopadu 2017)

Český skialpinista ve čtvrtek nepřežil dlouhý pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom horská záchranná...

Další z rubriky

VIDEO: Zaniklé tratě v Česku. Jak se kladenská lokálka nedožila jubilea

Motorový vůz M152.0014 ve stanici Podlešín zastávka v roce 1980

V dnešním díle pořadu Zaniklé tratě zamíříme na bývalou trať 11b mezi Kladnem Dubí a Zvoleněvsí. První vlaky po ní...

Herní hit Kingdom Come nastartoval v Sázavském klášteře turistiku

Tvůrci hry Kingdom Come: Deliverance vrátili areálu jeho středověkou podobu,...

Už tento týden se po zimě otevřou brány českých památek. A o žádné jiné se nyní nehovoří tolik jako o Sázavském...

Zkamenělá řeka u Chotěboře: unikát, který přírodovědci přehlédli

Úzký proud Zkamenělé řeky

Různých řek máme u nás mnoho, ale Zkamenělou řeku jenom jednu. A jen málokdo o ní ví! Nachází se na severním okraji...

Najdete na iDNES.cz