Slovensko láká na brynzové halušky

aktualizováno 
Slovenská kuchyně se od české příliš neliší. Je sice střídmější, o zdravém životním stylu však rozhodně hovořit nelze. Často se o ní říká, že ve středoevropském prostoru snad nejlépe odráží historii. Prolínají se v ní české, německé, ale především maďarské vlivy. Na jedno si ale Slováci nikdy sáhnout nenechali: na národní jídlo - brynzové halušky.

Někteří Slováci tvrdí, že dívky by se neměly vdávat, dokud nedokážou s rychlostí blesku házet halušky do vody přímo z "lopáriku", tedy dřevěného prkénka.

Ačkoliv doba tuto dost nesnadnou zkoušku značně ulehčila a ve většině domácností se už drobné noky protlačují sítem, halušky mohou být vizitkou úrovně kulinářského umění. A žádné ústupky se nepřipouštějí, použití halušek v prášku je tu považováno za barbarství.

Ačkoliv je recept velmi jednoduchý, uvařit "brynzáky" tak, aby polechtaly chuťové buňky, vyžaduje zkušenost a cit. Ve většině restaurací dělají v tomto směru řemeslu čest. Najde se i mnoho kuchařů, kteří sázejí na nezkušenost zahraničních strávníků. A ti se pak diví, co to jen všichni na haluškách vidí.

"Důležitá je především kvalita brynzy. Ti, kterým se zdá nahořklá chuť originální, by asi měli vědět, že jde zřejmě o brynzu s prošlou lhůtou trvanlivosti," říká lékařka Iveta Trusková ze Státního zdravotního ústavu.

Nemyslí si však, že by vždy muselo jít o potravinu zdraví škodlivou, ale dlouho skladované brynze to rozhodně na chuti nepřidá. Horší je, když v některých restauracích nastavují brynzu mlékem. To se pak většinou halušky mění na nevábnou hmotu politou slaninou.

S  haluškami umějí Slováci divy. Pokud někdo není příznivcem ovčích produktů, může si dopřát halušky se zelím, tzv. strapačky. Milovníci masa určitě ocení příjemnou změnu, když je ochutnají jako přílohu ke guláši či perkeltu.

Delikatesní bramborová omáčka
Tradiční slovenská jídla často bývají bezmasá a hodně se kombinují brambory s těstovinami. Lidé také často připravují "prívarky", což je obdoba našich omáček, konzumují je však s chlebem.

Jako omáčka se tu vaří téměř každá zelenina, a to včetně špenátu a hlávkového salátu. V této konzistenci se podávají také luštěniny.

Má-li někdo v oblibě mletá masa, zvláště karbanátky, a nebojí se objednat si je třeba v létě, může ochutnat jedinečnou specialitu, a to bramborovou omáčku. Brambory se vaří v mléce s bobkovým listem, zahušťují se smetanou a moukou. V některých regionech přidávají také kopr a s karbanátkem chutná tato speciální omáčka skutečně skvěle.

Slováci sami o sobě tvrdí, že jsou velmi pohostinní. O domácnostech to platí stoprocentně. Restaurace jsou často s tímto rčením na štíru. S malými porcemi a naprostou absencí fantazie u obloh se potýkají v řadě zařízení bez toho, že by jim došlo, že doba tří hrášků, několika koleček mrkve, plátečku kapie a kopky zelí dávno minula. Tam, kde si pochutnáte, většinou dost zaplatíte. Levným lidovým jídelnám je lépe se vyhnout.

Uvařit chutné halušky vyžaduje zkušenost a cit. Důležitá je především kvalita brynzy.

Autoři: ,


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...

Jak dostat mrtvého blíž k nebi. V Sagadě dávají rakve na skálu

Tradice zavěšování rakví na skály je v Sagadě stará až dva tisíce let.

Filipínská Sagada je jedním z míst, kde stále můžete zahlédnout rituální pohřbívání z dob dávno minulých. Odlehlé...

Tady se víno sklízí i helikoptérou. Švýcarské vinice Lavaux chrání UNESCO

Přeprava hroznů helikoptérou je často jediné řešení.

Švýcarsko jako vinařská země? Přiznejme si, že už jen toto spojení zní exoticky. Po Albánii je však Švýcarsko druhá...



Najdete na iDNES.cz