Slovensko láká na brynzové halušky

aktualizováno 
Slovenská kuchyně se od české příliš neliší. Je sice střídmější, o zdravém životním stylu však rozhodně hovořit nelze. Často se o ní říká, že ve středoevropském prostoru snad nejlépe odráží historii. Prolínají se v ní české, německé, ale především maďarské vlivy. Na jedno si ale Slováci nikdy sáhnout nenechali: na národní jídlo - brynzové halušky.

Někteří Slováci tvrdí, že dívky by se neměly vdávat, dokud nedokážou s rychlostí blesku házet halušky do vody přímo z "lopáriku", tedy dřevěného prkénka.

Ačkoliv doba tuto dost nesnadnou zkoušku značně ulehčila a ve většině domácností se už drobné noky protlačují sítem, halušky mohou být vizitkou úrovně kulinářského umění. A žádné ústupky se nepřipouštějí, použití halušek v prášku je tu považováno za barbarství.

Ačkoliv je recept velmi jednoduchý, uvařit "brynzáky" tak, aby polechtaly chuťové buňky, vyžaduje zkušenost a cit. Ve většině restaurací dělají v tomto směru řemeslu čest. Najde se i mnoho kuchařů, kteří sázejí na nezkušenost zahraničních strávníků. A ti se pak diví, co to jen všichni na haluškách vidí.

"Důležitá je především kvalita brynzy. Ti, kterým se zdá nahořklá chuť originální, by asi měli vědět, že jde zřejmě o brynzu s prošlou lhůtou trvanlivosti," říká lékařka Iveta Trusková ze Státního zdravotního ústavu.

Nemyslí si však, že by vždy muselo jít o potravinu zdraví škodlivou, ale dlouho skladované brynze to rozhodně na chuti nepřidá. Horší je, když v některých restauracích nastavují brynzu mlékem. To se pak většinou halušky mění na nevábnou hmotu politou slaninou.

S  haluškami umějí Slováci divy. Pokud někdo není příznivcem ovčích produktů, může si dopřát halušky se zelím, tzv. strapačky. Milovníci masa určitě ocení příjemnou změnu, když je ochutnají jako přílohu ke guláši či perkeltu.

Delikatesní bramborová omáčka
Tradiční slovenská jídla často bývají bezmasá a hodně se kombinují brambory s těstovinami. Lidé také často připravují "prívarky", což je obdoba našich omáček, konzumují je však s chlebem.

Jako omáčka se tu vaří téměř každá zelenina, a to včetně špenátu a hlávkového salátu. V této konzistenci se podávají také luštěniny.

Má-li někdo v oblibě mletá masa, zvláště karbanátky, a nebojí se objednat si je třeba v létě, může ochutnat jedinečnou specialitu, a to bramborovou omáčku. Brambory se vaří v mléce s bobkovým listem, zahušťují se smetanou a moukou. V některých regionech přidávají také kopr a s karbanátkem chutná tato speciální omáčka skutečně skvěle.

Slováci sami o sobě tvrdí, že jsou velmi pohostinní. O domácnostech to platí stoprocentně. Restaurace jsou často s tímto rčením na štíru. S malými porcemi a naprostou absencí fantazie u obloh se potýkají v řadě zařízení bez toho, že by jim došlo, že doba tří hrášků, několika koleček mrkve, plátečku kapie a kopky zelí dávno minula. Tam, kde si pochutnáte, většinou dost zaplatíte. Levným lidovým jídelnám je lépe se vyhnout.

Uvařit chutné halušky vyžaduje zkušenost a cit. Důležitá je především kvalita brynzy.

Autoři: ,

Nejčtenější

Otužilci se vydali na Sněžku ve spodním prádle, dolů je snášeli záchranáři

Sněžka (ilustrační snímek)

Sedm lidí, kteří se rozhodli zdolat Sněžku jen ve spodním prádle, snesli zpět dolů polští záchranáři. Otužilci se na...

Lidé zámek nechtěli, obec ale odolala milionům z prodeje a vítá turisty

Obyvatelé Police zámek nejdříve v majetku obce nechtěli. Památka se však...

Referendum v polovině 90. let dopadlo v Polici na Třebíčsku jasně. Více než osmdesát procent obyvatel obce rozhodlo,...

Jeskyně i podzemní továrny. Výlet do zapomenutého Moravského Švýcarska

Františčina huť v Josefově

Nejenom nejhlubší, ale zřejmě i nejhezčí v celém Moravském krasu je údolí mezi Křtinami a Adamovem. Krása zdejší...

Od Kanárských ostrovů po Kuvajt. Prověřené tipy na zimní dovolenou u moře

Pláž Pearl Beach v centru izraelského Ejlatu

Podzimní plískanice a chladné prosincové dny vybízejí k „útěkům“ do teplejších krajin. Přinášíme prověřené tipy, kde...

Zachraňte si zadek, posviťte si do tmy. Vánoční dárky pro cestovatele

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Některé dárky pro cestovatele, milovníky lyžování a outdooru nemusí okouzlit cenou, naopak jejich největší předností...

Další z rubriky

OBRAZEM: Deset nej pláží letošního roku. Vítězí Řecko, pak exotika

Ilustrační foto

Bílý písek jemný jako pudr, bujná zeleň, tyrkysová voda a z ní trčící dramatické skály. Není divu, že ty nejlepší pláže...

Marx a hákové kříže. Výstava ukazuje, jak si Němci zdobili vánoční stromky

Vánoční stromky se v minulosti zdobily všelijak, třeba i hákovými kříži. Takové...

Vánoční stromky se v minulosti zdobily všelijak, třeba i hákovými kříži. Takové ozdoby přitom kdysi bylo v Německu...

Nejezte labutě a nesvlékejte se v horách! Bizarní zákony ve světě

Krmení labutí

Zákaz žvýkání či provozování orálního sexu mezi homosexuály. Zapovězená jízda na kole bez toho, aby se nohy dotýkaly...

Najdete na iDNES.cz