Technologický pokrok a všudypřítomný komfort pochopitelně přináší také vyšší ceny, což platí hlavně pro ubytování. Možná právě proto se zde řada cestovatelů zastavuje pouze na dobu nezbytně nutnou.
Všichni se však v jedné věci vzácně shodují - zdejší bohaté nabídce kulinářských specialit se snad nic na světě nevyrovná.
První dojmy po příjezdu do cizího prostředí nejsou obvykle spojené s jídlem, ale s podnebím. Vzhledem k tomu, že nedaleko od Singapuru se táhne pomyslná čára nulté rovnoběžky, člověk by očekával vlhké a horké klima. Bujná tropická vegetace v okolí letiště tuto domněnku jen potvrzuje.
Váš první dojem po výstupu z letadla bude přesto poněkud mrazivý. Pokud jste se snad ještě v letadle naivně převlékli do trička a kraťasů, budete celou cestu do centra klepat pěknou kosu.
SINGAPURSKÁ REPUBLIKA Daleko horším trestem - smrtí - však singapurské úřady trestají pašování drog. Celní předpisy dále nedovolují dovoz erotického zboží, masných výrobků, zapalovačů napodobujících zbraň, cigaret (vyjma minimálního množství pro vlastní potřebu) a zbraní. |
MŮŽE SE HODIT V hawker centrech se zpravidla najíte už za 3 - 7 $ (1S$= cca 15 Kč). Levnější jídla jsou podávané v menších porcích, takže můžete hravě zvládnout i dvě najednou. Doporučeným místem v samotném centru města je například hawkers centrum na Bugis street nedaleko od stejnojmenné stanice podzemky. Mají tady otevřeno dlouho do noci. Vypravíte-li se na nákupy na singapurský Václavák - Orchard road, najdete nějaký tady různé food courts (stejné jako hawker centrum, akorát uvnitř obchodního domu) v každém z obchoďáků. Dobrou atmosféru má například Asian food mall v přízemí Lucký Plaza. |
Kde vládne aircon
Singapuru totiž vládne "aircon". Zklimatizováno je zde kde co - letištní hala, všechny stanice podzemky, autobusy a vlastně skoro všechny uzavřené budovy. Myslím, že není daleko doba, kdy dojde i na venkovní prostranství. Teplota leckdy klesá až k 15 stupňům.
Do banky s kulichem, do kina s dekou
Stupeň vymražení se patrně řídí prestižností toho či onoho místa. Nákup v luxusním butiku je minimálně na svetr, návštěva renomované banky pomalu na kulicha.
Není se proto čemu divit, když potkáváte v autobusech místní lidi v texaskách a kožených bundách. Převážnou část dne totiž tráví v chladu a po dusných a přes den rozpálených ulicích se prakticky vůbec nepohybují. Z klimatizované domácnosti se dopraví namrazenou MHD do ještě chladnější kanceláře, odkud se večer přesunou do neméně mrazivého kina. K jeho návštěvě se prý mimochodem doporučuje tlustá vlněná deka. Dvě hodiny jsou dvě hodiny.
Gurmánské hody
Ten, kdo poznává cizí země nejraději přes chuťové buňky, se bude v Singapuru cítit jako ryba ve vodě. Jídlo se zde na člověka valí jako lavina, které nelze uniknout. Nejlepší přehled v jeho nepřeberné nabídce získáte v tzv. hawker centrech, což jsou zastřešené pouliční haly čítající až několik desítek stánků.
V každém z nich se zpravidla specializují na něco jiného. Patrně nejoblíbenějším pokrmem jsou nudlové polévky v tisíce a jedné variacích. Podávají se například s krevetami, prasečími žaludky, několika druhy smažených či vařených taštiček a různobarevných knedlíčků. K dochucení slouží neméně pestrá škála pálivých omáček.
Druhým navýsost oblíbeným jídlem je pochopitelně rýže a něco k tomu. Chuť, barva a konzistence této přílohy se liší v závislosti na kuchyni, kterou daný stánek reprezentuje.
Kuchyně z celého světa
U Číňanů dostanete například nasekané vařené či grilované kuře s řadou omáček, u japonských stánků vás určitě nezklamou různé druhy smažené tempury. Korejci nabízejí svá jídla zpravidla na horkých plotynkách a u Malajců si můžete vybrat z desítek hotových masových a zeleninových směsí.
U dalších stánků je možné zase ochutnat nejrůznější smažené závitky, plněné napařované knedlíčky či jen tak nakouknout pod pokličky hliněných nádob, v nichž bublají podivuhodné voňavé směsi. Chybět nemohou pochopitelně ani cukrárny specializující se vesměs na neuvěřitelně sladké želatinové dezerty podávané buď s horkým mlékem, nebo naopak s rozdrcenou kostkou ledu.
Zkrátka nepřijde v Singapuru ani ten, kdo dává řednost malým a útulným stravovacím zařízením před rušnými halami evokujícími vzpomínky na školní jídelny. V malebné čtvrti Little India si v jedné ze zdejších restaurací můžete dosyta naplnit žaludky lacinými lahůdkami severoindické či srílanské kuchyně.
Ten, kdo má hlouběji do kapsy, by rozhodně neměl zase vynechat návštěvu jednoho z početných sushi barů, kde vám dopraví ke stolu všechny nabízené delikatesy po málem pojízdném páse. Na movitější strávníky jsou rovněž zaměřené takřka všechny venkovní restaurace u řeky a luxusní podniky v centru města.
Přestože vlastně neexistuje pojem singapurská kuchyně, drtivá většina podávaných jídel má svůj původ v jiných koutech Asie, je možné zde ochutnat jednu specialitu, kterou patrně nikde jinde nedostanete. Rybí hlava v kari omáčce sice nezní příliš lákavě, ale za zkoušku každopádně stojí. Jedná se o chutné a pěkně syté jídlo, takže si na něj po celodenním ochutnávání místních lahůdek nechte dostatečné místo.
Že byste v Singapuru těžko hledali restauraci, to vám opravdu nehrozí. Reklamy na jídlo jsou všudypřítomné. |
Singapur |
Dvojice Indů před chrámem ve čtvrti Little India v Singapuru. |
Noční Singapur |
Stánek s čínským občerstvením v Singapuru |
Gurmáni si v Singapuru přijdou na své |
Singapur |
Na Bugis Street v Singapuru najdete stovky kavárniček a restaurací |