VIDEO: Zkusíš naše chilli? Říkáme mu Oheň

aktualizováno 
Mám přinést chilli? Ať už si objednáte na ulici nebo v restauraci, kari nebo mečouna, tuhle otázku na Seychelách určitě dostanete. Místní chilli milují. V misce nasekané se šalotkou a zakápnuté olejem a limetkovou šťávou. A nebo je můžete zkusit jen tak. Slupnout do ruda vybarvený lusk. Jako jsem to udělal já. Účinek je impozantní.

Steve Esther mi něco říká, ale bohužel. Moc ho nevnímám. Bude to nejspíš něco zajímavého o jeho skanzenu, který na seychelském ostrově Praslin provozuje. Nejspíš něco o černé kuchyni, jak se na ní co připravovalo. Nebo o obří želvě, kterou tu chová v ohrádce. V tuto chvíli pro něj nemám moc myšlenky. Před chvílí jsem totiž zobnul červenou chilli papričku z jeho zahrady a jsem totálně mimo. Jediné, co mě zajímá, kdy mi už konečně podá cukr, který by snad tu palčivou bolest, co se šíří z mé pusy dál do hlavy, mohl zahnat.

Fotogalerie

Původně jsme sem přijeli pro pár vět do televize o historii Seychel, kultuře a zvycích. Nakonec se z toho vyklubalo zajímavé (a pálivé) setkání. „A co to máte tady na tom poli?“ ptám se během rychlé prohlídky. „Chilli, zásobuji v podstatě celé ostrovy,“ obhlédne Steve záhony s metr padesát vysokými keři. Na první pohled to není patrné, ale mezi lístky jsou k vidění zelené lusky. A sem tam se začervená ta zralá.

Náš redaktor na Seychelách

„Dáš si?“ ptá se Steve. No, je to až hamletovská otázka. Ale co už, dám. „Jmenuje se Oheň,“ podává mi Steve jednu do ruda vybarvenou. Kupodivu cítím i nějakou chuť. Tedy pár sekund. Něco mezi zelenou paprikou a nezralou třešní. Pak už to jen pálí. A bolest se sune podél Eustachovy trubice dál do hlavy. Po chvíli už nejsem schopen moc komunikovat. Zlehka našlapuji, jako bych se vznášel. Asi i trochu blábolím. Nezabírá ani kyselé exotické ovoce. Steve vyráží pro první pomoc do domu a za chvíli přináší pytlíčky hnědého cukru. Sláva. Sypu si jeden hned do pusy a přichází úleva. Když se odpoledne chlubím jedné z místních, že jsem byl tak statečný a snědl jsem Oheň, jen odvětí: „Měls ́ zkusit Pekelný oheň!“

Autor:

Nejčtenější

Američan ignoroval zákaz. Navštívil izolovaný kmen, ten ho zřejmě zabil

Ilustrační snímek

Příslušníci indického kmene Sentinelců zřejmě zabili Američana, který se rozhodl navštívit jejich odlehlý ostrov v...

VIDEO: Na španělském ostrově Tenerife vlny zničily balkony hotelu

Vlny na Tenerife zničily balkóny hotelu (20.11.2018)

Obrovské vlny na španělském ostrově Tenerife poničily o víkendu přímořské hotely, ze kterých musela policie evakuovat...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Sova nic neuloví, tetřívek nepřeběhne. Nové sjezdovky škodí Krkonoším

Ilustrační snímek

Rok po vzniku Krkonošského národního parku se tam lyžovalo na 65 hektarech sjezdových tratí. Po více než padesáti...

Nejnebezpečnějšími zeměmi pro turisty jsou Afghánistán, Somálsko a Libye

Označení zemí z hlediska bezpečnosti. Nejbezpečnější země jsou označeny zelenou...

Organizace International SOS Control Risks aktualizovala světovou mapu zemí, kde hrozí cestovatelům největší nebezpečí,...

Další z rubriky

Zeus a antický sex. Archeologové našli v Pompejích smyslnou fresku

Léda s labutí

Archeologové objevili v Pompejích ložnici s freskou smyslně zachycující Lédu s labutí. Freska byla odhalena minulý...

Velký traverz Ukrajinou. Od Černého moře až pod Karpaty za pět dní

Jako z pohádky. Kamenec Podolský má hodně odlehlou polohu, ale krásnou a vzorně...

Do oblíbeného Zakarpatska jsme tentokrát jet nechtěli. Našim cílem bylo užít si Ukrajinu v místech, kam příliš mnoho...

Blesk nepotřebujete. Zaručené tipy jak udělat parádní fotografii v noci

Poměrně ojedinělý záběr na zasněžený Karlův most je fotografován časně ráno,...

Noční fotografování má mnoho kategorií, disciplín a podob. I když jde o poměrně náročnou disciplínu, o to více budeme...

Najdete na iDNES.cz