Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víme, co musíte ochutnat v Barceloně. Tipy českého znalce

aktualizováno 
Katalánci jídlo milují. Můžete zde strávit několik týdnů a stále budete mít co objevovat. Zkušený pražský šéfkuchař René Vokurka pracoval v Katalánsku celý rok a prozradil nám, kde se zastavit a co ochutnat.

Šéfkuchař Pizza Coloseum René Vokurka vařil sedm let v Jižní Americe a rok v Katalánsku. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Jak se dělá katalánská paella? A jak chutná kuře s krevetami? Že si nedovedete si takovou kombinaci představit? Máme pro vás recept.

Barcelona patří mezi nejzajímavější gastronomické destinace Evropy a každého návštěvníka překvapí spoustou fantastických lahůdek.

„Miluji bary v zapadlých uličkách, kde se jí na stojáka a kde mají úžasné tapas. To není konkrétní jídlo, ale styl servírování, kdy si hosté objednávají malé talířky s nejrůznějšími chuťovkami. Barcelonské tapas jsou pikantnější a výraznější než třeba tapas v Madridu nebo na jihu Španělska. A nebojí se tu hodně odvážných kombinací,“ vysvětluje šéfkuchař Pizza Coloseum René Vokurka, který vařil sedm let v Uruguayi a v Argentině a další rok pak strávil na zkušené nedaleko Barcelony.

Do Barcelony už se dávno nejezdí pouze za památkami, ale také za skvělou...

Do Barcelony už se dávno nejezdí jen za památkami, ale i za skvělou katalánskou kuchyní.

Kozí sýr s medem a piniovými oříšky patří spíše ke konzervativnějším kombinacím.

Kozí sýr s medem a piniovými oříšky patří spíše ke konzervativnějším kombinacím...

Ve vyhlášené restauraci Catedral nabízejí 50 až 60 druhů nejrůznějších tapas.

Ve vyhlášené restauraci Catedral nabízejí 50 až 60 druhů nejrůznějších tapas.

Pečený bůček s ančovičkou

„Kuchaři se nebojí experimentů, klidně vám nabídnou pečený bůček s ančovičkou nebo do krému z kozího sýra přidají natrhané kousky pečeného jehněčího masa. I když to vypadá na první pohled hodně divoce, chutná to skvěle. Nejvíce mě nadchlo zadělávané kuře s krevetami, které se připravuje v některých rodinách na Vánoce,“ popisuje Vokurka katalánský styl vaření.

Fotogalerie

Oblíbeným podnikem na tapas je restaurace Catedral na náměstí před katedrálou v centru města, v jejíž nabídce je několik desítek druhů tapas. Hosté si sami berou talířky s tapas z dlouhého pultu a pak zaplatí při odchodu podle počtu špejlí, jež jim zůstaly na talíři. Tapas tu mají fantastické a v podniku je stále plno. Co vyzkoušet? Výborné jsou třeba jednohubky připravené ze slavné katalánské kořeněné klobásky butifarra, která se připravuje v černé, nebo bílé podobě a potěší i marinované chobotničky nebo pikantní rybí krokety.

Souboje místních kuchařů

Velkým zážitkem je návštěva některého z prestižních kuchařských klání, jež probíhají v různých čtvrtích Barcelony a také v okolních vesnicích od května do listopadu. „Na náměstí či na návsi se o víkendu sejde nějakých padesát až sedmdesát kuchařů, kteří soutěží v boji o nejlepší provedení daného jídla, třeba o nejlepší fideua, což jsou speciální místní tenké nudle, které se obvykle připravují s mušlemi a krevetami. A všichni všechno ochutnávají a hodnotí, načež se na závěr vyhlásí nejlepší kuchař soutěžního jídla v celém regionu,“ vysvětluje šéfkuchař.

Fantastickým zážitkem je třeba souboj o nejlepší pastu picada, do níž se přidávají pražené mandle, pistáciové oříšky, ale také česnek či petržel, a která patří k největším gastronomickým pokladům Katalánska.

Vyhlášená cukrárna Bubo v gotické čtvrti nabízí jedny z nejlepších dezertů ve...

Vyhlášená cukrárna Bubo v gotické čtvrti nabízí jedny z nejlepších dezertů ve městě.

Do čtvrti El Raval se chodí na speciality různých etnických kuchyní.

Do čtvrti El Raval se chodí na speciality různých etnických kuchyní.

Základem katalánské paelly je vedle rýže a plodů moře speciální pasta sofrito...

Základem katalánské paelly je vedle rýže a plodů moře speciální pasta sofrito z cibule, česneku a rajčat.

Tajemství katalánské paelly

Recept šéfkuchaře: Zadělávané kuře s krevetami

  • Kuře se rozdělí zhruba na deset kousků, které se krátce osmaží na olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem.
  • Pak se kuře vyndá a do hrnce se přidají cibule, česnek, skořápky a hlavy krevet, dvě červená rajčata a trochu bílého vína. To se dusí, dokud hlavy krevet nepustí šťávu, pak se to zalije vývarem a nechá se to vařit, až se obsah zredukuje na polovinu.
  • Poté se šťáva přecedí a do vzniklé omáčky se přidají oloupané krevety, sépie, kuře a vše se dále na malém plameni dusí, až je kuře měkké. Přidá se nasekaná petržel a vše se zahustí máslem a smetanou.
  • Fantastická delikatesa se nejčastěji podává s vařeným bramborem.

Povinností je podle Vokurky ochutnávka slavné paelly, na kterou se chodí především do rybářské čtvrti Barceloneta, kde stojí vedle sebe desítky rybích restaurací. Katalánská paella je zbarvená lehce do červena, neboť na začátku přípravy se restuje cibule s rajčaty, paprikou, česnekem a pepřem, a právě tato „pasta“ s názvem sofrito je základem katalánské paelly, která se v přístavní čtvrti podává s rybami a plody moře. Barceloneta leží nedaleko slavné městské pláže a přestože je zde hodně turistů, chodí sem také místní.

Naopak restaurace kolem Gaudího chrámu Sagrada Família jsou více turistické. „Osobně mám rád restauraci De siete puertas nedaleko přístavu, kam jsem chodil na výtečné šneky a skleničku cavy,“ vzpomíná Vokurka a dodává, že si v Barceloně zamiloval také papriky plněné mušlemi.

Za dezerty do Bobo

Při návštěvě Barcelony rozhodně doporučuje podrobnou prohlídku slavné tržnice umístěné přímo na La Ramble, tepně gotické čtvrti, kde je možné zakoupit celou řadu špičkových produktů od prémiové španělské šunky až po mnoho druhů čerstvých hub.

Zajímavá je také zastávka ve čtvrti El Raval, kde funguje řada etnických restaurací.

A poslední tip se týká dezertů. Zatímco slavná crema catalana je vlastně jakési creme brulée, v gotické čtvrti nedaleko baziliky Santa Maria del Mar stojí slavná cukrárna Bobo, v níž se připravují značně rafinované, ale současně mimořádně kreativní dezerty. A ty rozhodně stojí za ochutnání.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Za fotku vyhoštění. Party u bazénu se úřadům v Kambodži nelíbila

Fotka z divoké party v pronajaté vile v městečku Siem Reap, kterou turisté...

Sedm západních turistů - pět mužů a dvě ženy - bylo vyhoštěno z Kambodže poté, co je tamní policie minulý měsíc zatkla...

Hádanka pro zarputilé lyžaře. Kolikrát za den se dá objet Sella Ronda?

Sasso Lungo

Přiznávám, byla to magořina, ale nádherná. Za necelých sedm hodin jsme ujeli 73 kilometrů sjezdovek po oranžovém...



S dcerkou zažila únos, přesto spolu cestují dál. Dítě boří bariéry, říká

Cestovatelka Ilona Bittnerová navázala v Tanzanii řadu přátelství, zde pózuje s...

Vydat se s malým potomkem do Afriky? Cestovatelka Ilona Bittnerová si nemůže podobné výlety vynachválit - navzdory...

Nová spojení i výhodnější ceny. Kam cestovat železnicí ve střední Evropě

Moc pěkné svezení. Německý Intercity Express třetí generace na rychlotrati...

Železniční cestování nejen po střední Evropě je již několik let na vzestupu. Tratě se postupně zrychlují, objevují se...

Nejlepší hi-tech novinky pro rok 2018. Co nás čeká příští rok na svahu

Sportovní veletrh ISPO 2018 se konal poslední lednový týden v Mnichově.

Speciální stahovací rukavice na běžky, revoluční freeridové boty s možností připnout mačky nebo nepromokavá péřovka...

Další z rubriky

Adrenalin v buddhistickém chrámu. V malajsijském Penangu vládnou hadi

Snake Temple v malajsijském Penangu byl postaven před 160 lety.

Původně to byl chrám zasvěcený jednomu buddhistickému mnichovi, jakých je ve městě spoustu. Časem se ale ze Snake...

VIDEO: Balzám na duši. Časosběrné video z krajů Pána Prstenů vám dodá klid

Západ slunce nad pláží Wharariki

Uplynulo hodně vody, než Jiří Baják mohl spatřit zemi, která ho tak učarovala ve filmové sérii Pána Prstenů. A...

Enigma, hackeři, tajní agenti. V New Yorku otevřeli muzeum špionáže

Anonymous vyhlásili válku Islámskému státu

Novou muzejní atrakci dnes mají možnost poprvé vidět návštěvníci newyorského Manhattanu. Expozice je má seznámit s...

Najdete na iDNES.cz