Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.
Tatarák po francouzsku z pražské restaurace Na kopci.

Tatarák po francouzsku z pražské restaurace Na kopci. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

1. Tajemství tatarského bifteku

V hospodách, kde servírují tatarák, se čas od času dává k dobru historka, jak si krvelační Tataři pokládali pod sedlo flákotu syrového masa, které bylo pak po celodenním ježdění krásně naklepané a nasolené. Je to však jen legenda, která nikdy nebyla dokázána.

Kolébkou tatarského bifteku je Paříž konce 19. století, kde se zde syrový steak začal podávat. Tehdy se mu říkalo americký, ale protože se k němu občas servírovala tatarská omáčka, vžil se název tatarský biftek, i když od tatarské omáčky coby doprovodu se později upustilo. V Paříži je tatarák stále jedním z nejžádanějších jídel, tradičně se zde servíruje s hranolky a malým salátem.

Kde ochutnat: Velmi chutný tatarák podávají např. v nové italské restauraci Pastař na pražském Újezdě. Připravuje se v jemném italském stylu, do kvalitního masa se přidávají jen nasekané kapary, cibulka, pepř, sůl a olivový olej. Podává se s opečenou bruschettou.

2. Řízek maršálka Radeckého

Slavný vídeňský řízek se nezrodil ve Vídni, ale v severní Itálii, kde ho při svých taženích objevil rakouský polní maršálek z českého šlechtického rodu Radecký z Radče, který svou milovanou pochoutku přinesl v první polovině 19. století do Vídně. Díky tomu svět miluje jemný vídeňský řízek, naklepaný na slabý plátek, který překrývá celý talíř.

Nutno však poznamenat, že většina současných rakouských restaurací vyhlášenou pochoutku značně šidí, neboť „vídeňský“ řízek připravují ve friťáku (místo klasické pánve) a k jeho smažení používají olej a nikoliv přepuštěné máslo. Navíc se řízek stále častěji připravuje z vepřového a nikoliv z telecího masa.

Kde ochutnat: V restauraci Řízkárna na Smíchově nabízejí kolem dvaceti druhů nejrůznějších řízků, nechybí samozřejmě ani vídeňský telecí řízek smažený na másle.

Vídeňský řízek je ve světě pojem. Málokdo však ví, že ho do habsburské metropole přinesl z Itálie maršálek Radecký.

Takhle se podává tatarský biftek v místě svého zrodu, tedy v Paříži. Je už namíchaný, servíruje se s hranolky a salátem.

3. Psí maso v hot dogu

Párek se v evropské gastronomii objevuje již od středověku, hlavně v Německu, třeba v Řeznu fungoval fast food s grilovanými párky již od 13. století. Odtud se párek dostal společně s německými emigranty do Ameriky, kde kdosi dostal geniální nápad vložit párek do rohlíku, tím se značně zjednodušila forma konzumace. Podle jednoho zdroje se tak stalo v roce 1860 v New Yorku, další zdroj hovoří o stánku s hotdogy, který fungoval v roce 1871 na Coney Islandu. Historici gastronomie navíc dodávají, že se při výrobě párků sem tam užívalo také psí maso, což se odrazilo v podivném názvu pokrmu.

Kde ochutnat: Hot dog v gurmet podobě nabízí restaurace Fish&chips v Dlouhé ulici. Kvalitní surovině odpovídá také vyšší cena – hot dog s párkem od Kšány, podávaný s karamelizovanou cibulkou a papričkami jalapeno stojí 95 korun.

4. Je hamburger z Hamburku?

Hamburger má podobnou historii jako hotdog. Mnoho evropských zemích zná mleté grilované maso – ať už je to náš karbanátek, či jugoslávská pljeskavica. Samotný hamburger se ovšem zrodil až v New Yorku, kam ho přivezli vystěhovalci z Evropy, především z Hamburku.

Na konci 19. století se v newyorském přístavu podával hamburský steak z mletého hovězího, které bylo jen lehce grilované. Nesměla však chybět cibule a vajíčko. Pak už stačilo maso strčit do rozpůlené, opečené housky a jedno z nejslavnějších jídel bylo na světě.

5. Kdo usmažil Fish & chips?

Zřejmě jediné jídlo, které dali světu Britové, vzniklo až ve druhé polovině 19. století (uvádí se buď rok 1858 nebo 1863), ale brzy se rozšířilo po celém britském impériu. Obrovskou popularitu smažené tresky umožnil průmyslový lov v Severním moři a tudíž nízké ceny, které z této typicky fastfoodové speciality učinily britský kulturní i společenský fenomén. Jenom připomeňme, že jídlo se podávalo na novinách a hranolky se dochucovaly (a stále dochucují) octem. Čeští kuchaři v Třeboni britskou specialitu spojili v jedno a připravují kapří hranolky, tedy malé kousky osmažené ryby.

Kde ochutnat: Vyzkoušejte český zlepšovák v podobě kapřích hranolků, které můžete vedle třeboňských hospod ochutnat například v Creative World na pražském Zličíně.

Klasický burger připravený na plotně krásně voní, je chutný a šťavnatý.

Hot dog vymysleli v Americe přistěhovalci z Německa. Nápad to byl jednoduchý a svým způsobem geniální, stačilo strčit párek do rohlíku.

6. Jaká je pravá pizza?

Za kolébku moderní pizzy je považována Neapol, ale předchůdce slaných “koláčů” vyráběli již staří Egypťané. Právě neapolská pizza, jejíž podoba se ustálila v 18 století, je pro svou jednoduchost v kombinaci s kvalitními surovinami vnímána jako královna mezi pizzami. Podmínkou je mořská sůl, ručně zpracované těsto a pec na dřevo. Nesmí chybět olivový olej, kvalitní rajčata a bazalka. Ve 20. století pizza ovládla celý svět, ale více než 90 procent výrobků nemá s pravou chutí pizzy nic společného.

Kde ochutnat: Využití pizzy v gastronomii je nesmírně široké, třeba romantická restaurace Hergetova Cihelna připravuje gurmánské pizzy ochucené iberijskou šunkou či foie gras. Také vitariáni připravují svou vlastní pizzu, která se nepeče a navíc se při její výrobě nepoužívá ani mouka – můžete ochutnat v kavárně MyRaw Café.

Ještě jednou britská klasika, tentokrát v luxusní podobě v pražské restauraci Fish&Chips v Dlouhé ulici.

Pizza dobyla celý svět. A pronikla i do moderní gastronomie: na snímku je raw-foodová pizza, při jejíž výrobě se nepoužívá těsto a pizza se ani nepeče v peci.

7. Indické curry

Slavný asijský pokrm, který dnes patří k nejpopulárnějším jídlům světa, vznikl pravděpodobně v jižní Indii. Curry je vlastně jakýsi tamilský guláš, jde o kousky masa ve velmi pikantní omáčce, při jejíž přípravě se používá spousta exotického koření, neměl by chybět pepř, chilli, koriandr, kurkuma, zázvor, ale podoby curry se značně liší. Obecně však platí, že čím teplejší je prostředí, tím je curry pikantnější. Do světa curry exportovali Britové, ostatně v samotné Británii jeho obliba překonala ve 20. století Fish&chips.

Kde ochutnat: Podle loňského hlasování čtenářů portálu Expat.cz připravují nejlepší curry v Praze na Palmovce v podniku Curry House, jehož majitelem je Bangladéšan. Na výběr je lehce, středně či výrazně pikantní curry.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  17.3 19:21

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Světové legendy lenošení. Seznamte se s nejkrásnějšími termály světa

16. března 2024

Po celém světě bychom napočítali přes šest tisícovek termálních pramenů, ale koupat se dá jen v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kapverdy jsou perla uprostřed Atlantiku. Bílé pláže, ferraty i život pod sopkami

11. března 2024

Premium Sopečné peklo, zelený ráj a tisíce lidí v dírách v zemi. Kapverdské ostrovy nabízejí rozmanité...

Až tři metry sněhu. Rakouská střediska, kde si prodloužíte lyžařskou sezonu

14. března 2024

Letošní zimní sezona v Alpách pokračuje. A to bez ohledu na teploty, které v posledním měsíci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství přehrad: Slapy jsou ikonou našich vodních děl

17. března 2024

Seriál Tajemství přehrad nás dnes zavede k jednomu z nejznámějších vodních děl u nás, na Slapy. Třetí...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

OBRAZEM: Kde se natáčí Survivor. Ostrov Hispaniola je rájem i peklem

19. března 2024

Nejnovější série reality show Survivor Česko & Slovensko se natáčí v Dominikánské republice na...

Amsterdam v boji proti zlým turistům přitvrzuje a nasadil kvíz

18. března 2024  17:22

Amsterdam v průběhu let vyzkoušel různé způsoby, jak potlačit nepříjemný cestovní ruch, od...

Pozoruhodné botanické zahrady světa zrcadlí džungle, pouště i velehory

18. března 2024

Byť jde primárně o respektované badatelské instituce, návštěva jejich areálů suchopárná rozhodně...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  17.3 19:21

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...