Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Restaurace, kde se každý večer nají jen 10 hostů. Splněný gurmánův sen

  16:56aktualizováno  16:56
Večeře v šanghajské restauraci Ultraviolet začíná v 19:30. Hosty přivezou z místa setkání dvě dodávky do sálu bez oken. Když se všichni usadí, je návštěvníkům na stěny promítnut obraz cihlové zdi, který se rychle posunuje nahoru a vytváří iluzi, že se celá místnost potápí.

Restaurace, která sídlí v centru čínské finanční metropole Šanghaje a je dílem Francouze Paula Paireta, servíruje banket o 22 chodech, jehož záměrem je stimulovat všech pět smyslů. | foto: Reuters

Následuje zvuk praskajícího kamene, obloha plná hvězd, záře purpurových svíček a hlahol kostelního zvonu. Teprve potom začnou číšníci podávat předkrm - mražený jablečný knedlíček s příchutí japonského zeleného křenu wasabi.

Gurmánský koncert pro pět smyslů

Restaurace, která sídlí v bývalém skladišti v centru čínské finanční metropole Šanghaje a je dílem Francouze Paula Paireta, servíruje banket o 22 chodech, jehož záměrem je stimulovat všech pět smyslů. Každý večer je tento výjimečný zážitek vyhrazený pouze desítce hostů.

Fotogalerie

"Mám zde jediný stůl, který plně ovládám. Když kontrolujete každý element, čas, jídlo, atmosféru, vytváříte tím vlastní operu," vysvětlil Pairet, který v Šanghaji vede ještě další vysoce hodnocenou restauraci. "Hlavní pozornost je ale pochopitelně soustředěna na jídlo," dodal.

Jednotlivé chody jsou podávány s obrazovým, zvukovým a čichovým doprovodem, který je šitý na míru příslušnému pokrmu. Hosté si tak vychutnávají humry, zatímco na stěnách se objevují záběry mořských vln dorážejících na pobřeží, z rozprašovačů se line svěží vůně oceánu a na pozadí zní burácení vln.

Když se spojí fotografování a vaření...

Restaurace, která byla otevřena v květnu, byla dávným snem Paireta, který se v 18 letech rozhodl, že ze svých zálib - fotografování a vaření - udělá výnosný byznys. V roce 2005 otevřel tento bývalý student přírodních věd v Šanghaji restauraci v hotelu Shangri-La. Tam si návštěvníci vybírají ze čtyř různých menu, přičemž každé je nabízeno ve třech různých velikostech podle toho, jaký mají příchozí hlad.

Večeře v restauraci Ultraviolet v Šanghaji je zážitkem pro všechny smysly.

Večeře je zážitkem pro všechny smysly.

Šéfkuchař restaurace Ultraviolet v Šanghaji připravuje dokonalé menu.

Šéfkuchař připravuje dokonalé 20chodové menu podle promyšleného scénáře.

Pairet nicméně brzy zjistil, že hosté mají problém při výběru z jídelního lístku a přiřazení vhodného vína. Ve svém novém podniku se proto rozhodl pro tradici table d'hôte, doslova hostitelův stůl, kdy o menu rozhoduje hostitel a kdy všichni hosté jedí to samé.

"Zapomeňte na zdlouhavé vybírání. Sestavíme vám pokrmy s drinky, buď s vínem či s nealkoholickými nápoji. Abychom udrželi všech 22 chodů v rovnováze, musí být v rovnováze také nápoje," podotkl.

V roce 2009 strávil Pairet šest měsíců hledáním vhodného objektu, kde by mohl otevřít svůj restaurant snů. Do rekonstrukce investoval 2,5 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 52 milionů korun.

Večeře v šanghajské restauraci Ultraviolet je zážitkem pro všechny smysly.

Večeře v šanghajské restauraci Ultraviolet je zážitkem pro všechny smysly.

Jídlo jako opera podle scénáře

Každý chod v restauraci Ultraviolet doprovází jiný nápoj, převážně je to víno, ale také sherry, pivo a čínský čaj. Předem připravený scénář pak podle Paireta stimuluje zákazníkovy "psychické chutě".

Po humrovi vařeném v páře přichází pečivo s lanýži, jimž odpovídá lesní scenérie a vůně zvaná podzimní půda. Hlavní chod, mořský vlk, podbarvují projekce pestrobarevných tropických ryb plovoucích po celé místnosti.

Hostina není právě nejlevnější, každý host za ni zaplatí 2 000 jüanů (asi 6 500 Kč), přesto má však podnik všechna místa zarezervovaná až do konce září. Pairet to připisuje částečně ochotě obyvatel Šanghaje přijímat nové myšlenky.

Autoři: ,


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Izrael postavil své první mezinárodní letiště. Teroristé zde nemají šanci

Nové letiště postavili v Negevské poušti a pojmenovali po astronautu Ramonovi a...

První letadla s turisty tady sice mají začít přistávat v zimě, ale už je hotovo. Izrael nedávno slavnostně otevřel...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Makarskou Češi milují, k nádherně zbarveným jezerům zabloudí málokterý

Modré jezero v Imotski

Krajina kolem Makarské si získala srdce českých turistů už v první polovině 20. století a dodnes patří mezi námi...

Další z rubriky

Bioplynka na Everestu. Nový projekt má odstranit tuny horolezeckých výkalů

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Mount Everest je výzva. Tisíce vášnivých horolezců se každým rokem snaží pokořit vrchol nejvyšší hory světa, ale jen...

Soudruzi nás poslali rovnou pod rentgen. Trabanty dojely přes Čínu do Ruska

Expedice Dana Přibáně musela na čínské hranici projít důslednou kontrolou....

Dostat se do Číny letadlem je celkem snadné. Vjet tam autem je ale noční můrou. Pokud tedy není vaším snem...

Francouzský park povolal opeřené uklízeče, nedopalky zničí letka havranů

Ve francouzském zábavním parku budou sbírat odpadky havrani. Ilustrační snímek

V zábavním parku Puy du Fou na západě Francie bude o pořádek pečovat šestice havranů. Ptáci byli vycvičeni na sbírání...

Najdete na iDNES.cz