Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Salmiakki, celonárodní finská závislost

aktualizováno 
Pokud jezdíte do ciziny za exotickými kulinářskými zážitky a rádi zkoušíte nezvyklé chuťové kombinace, pak zamiřte i do Finska. Čeká tam na vás neobvyklá pochoutka - bonbony, které kombinují současně slanou a sladkou chuť a přidává se do nich salmiak (salmijak), u nás látka známá hlavně z průmyslu.

Salmiakové pastilky jsou mezi Finy nejoblíbenější | foto: Veronika MaláČRo1-Radiožurnál

Jak chutná chlorid amonný

Mohlo by to začít jako hadánka - co je to? Je to černé, kulaté, případně i ve tvaru kosočtverce, chutná to jako lékořice, ale chutná to sladce i slaně zároveň. Každý Fin by asi odpověděl okamžitě - salmiakki, neboli slaný bonbon s lékořicovou příchutí. Finové tyto bonbony doslova milují a jsou schopni jíst je po desítkách. Hlavní ingredience - salmiak.

Můj manžel si například občas koupí velké balení salmiakki a během půl hodiny je to pryč, všechno to sní. Někteří lidé jsou na tom skoro závislí, jakmile si vezmou jeden dva bonbony, už nemohou přestat, svěřují se mi dvě dívky z Helsinek. V Česku známe salmiak hlavně z chemie (NH4Cl, chlorid amonný). Ten se většinou používá v dýmovnicích, na čištění hrotů páječek nebo v suchých článcích.

Salmiakki je ve Finsku k dostání jako pastilky, tyčinky, čokoláda, žvýkačky i jako lízátka

Finové ho navíc přidávají i do jídla a ve svých obchodech nabízejí opravdu nepřebernou škálu nejrůznějších chuťových kombinací - salmiakové pastilky, bonbony, lízátka nebo žvýkačky, salmiak v tabulce čokolády, salmiak kombinovaný s ovocnou příchutí, ale také salmiakovou vodku. Pro cizince často chuť poměrně nezvyklá, vzpomíná i student Pavel, který ve Finsku s rodiči strávil čtyři roky. Své první setkání s pastilkami salmiakki si pamatuje docela přesně.

Začalo to v lékárně

Kde se tradice kombinování sladké a slané chuti a přidávání salmiaku do jídla ve Finsku vzala, málokdo ví. Snažím se to tedy vypátrat přímo u výrobce. "Jako bonbon už se prý salmiak ve Finsku objevil na začátku 20. století. Jako látka, která se dá jíst, se ale používal i dříve," zasvěcuje mě do tajů salmiakových bonbonů Mikko Lindqvist.

Původ salmiakových bonbonů je, dá se říct, v medicíně. Salmiak se totiž přidával do některých léků, aby lépe chutnaly. To je také důvod, proč lidé byli na tuto chuť zvyklí. Finové také v minulosti uchovávali jídlo v soli, tzn. že byli zvyklí i na slanou chuť a z nějakého důvodu byli opravdu nadšení z těch léků, které byly slané.

"Úplně na začátku se salmiak prodával jako prášek v lékárnách. Lidé si tak mohli koupit v malých pytlíčcích směs lékořice i salmiaku
v prášku. To byl v podstatě začátek. Posléze se začaly v lékárnách trošky těchto prášků péct. To potom byly první produkty, kterých se nakonec chytil cukrářský průmysl," doplňuje Mikka jeho kolegyně Heli Kylliäinenová. To, že cizincům většinou bonbony se salmiakem moc nechutnají, vědí i sami Finové.

Salmiaková čokoláda

Silně návykové

Nejednou si z toho proto sami dělají i legraci, svěřuje se mi učitel Samuel, který se současně věnuje i americkému fotbalu. "Já se to vždycky snažím nabízet cizincům, protože je to podle mě exotické. V našem týmu máme hodně amerických hráčů a těm to nikdy nechutnalo. Ale já jim to nabízím tak jako tak, něco na způsob "ukaž, jak moc sis tady zvykl":-). Řada z nich si salmiakki koupila, aby to vzali domů a nabídli to přátelům. Ze zhruba 15 amerických hráčů, se kterými jsem hrál ve stejném týmu, měl salmiakki rád ale jen jeden. Ostatní si většinou koupí krabičku, aby ji jako exotickou část Finska přivezli domů."

Po čase si i český student Pavel na salmiakki zvykl. Podle něj je to jako s olivami - nejdřív musí člověk najít ke specifické chuti cestu, pak jí ale skoro propadne. Teď si proto podobně jako Finové žijící v zahraničí čas od času nechává salmiakki ze severu i vozit. A dokonce by i řekl, že mu chybí.

I mé první setkání s touto pochutinou nedopadlo úplně nejlépe, stejně ale jako ostatní, i já jsem si zvykla. Pokaždé, když tedy teď cestuji do Finska, i já si vždy alespoň jednu krabičku přivezu.

ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo1 - RadiožurnálTuto sobotu a neděli od 10:05 (repríza ve 22:10) na Radiožurnálu:

Sobota:
Ruskou metropoli brázdí "Micva mobil"!
Triumf českého Zrní na evropské rockové scéně
Západní jezero v Číně: legendární příšery i loď Mao Tse-tunga

Neděle:
Život na litevském pomezí
Srbský Kragujevac se vrátil do 19.století

Audiozáznamy a přepisy všech reportáží naleznete na www.radiozurnal.cz/zzz

Autoři:




Nejčtenější

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Další z rubriky

Barely ropy zkrátka k Dubaji patří. Snímek byl pořízen 4. srpna 1961.
Před padesáti lety bylo v Dubaji 13 aut. Neznámá fakta o ropné metropoli

Perla pouště. Marnotratná, krásná, fascinující. Ačkoli je Dubaj známá svým oslnivým luxusním životním stylem a světovými rekordy, její kořeny sahají do...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.