Největší rybí trh světa zavírá brány, turistická atrakce Tokia se přesouvá

  14:16aktualizováno  14:16
Vyhlášený tokijský rybí trh Cukidži, který patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím hlavního města Japonska, se v sobotu naposledy otevře pro návštěvníky. Poté bude následovat kontroverzní přesun do nové lokality dál od centra, kde kdysi stávala plynárna.

Na trhu Cukidži bylo každý den k sehnání na 400 různých druhů ryb a mořských plodů. | foto: Reuters

O přemístění největšího rybího trhu na světě rozhodla tokijská vláda již před 17 roky s vysvětlením, že více než 80 let staré prodejní místo je zchátralé a nevyhovuje hygienickým normám. Přesun byl opakovaně odkládán. Nový trh, vybudovaný za 569 miliard jenů (112 miliard korun) na umělém ostrově v Tokijském zálivu, začne fungovat 11. října, uvádí agentura AP.

Jedním z hlavních důvodů odkladů byly obavy ze znečištění půdy v navržené nové lokalitě Tojosu. Ochránci životního prostředí varovali, že by v půdě v Tojosu mohly být rakovinotvorné látky.

Toto podezření potvrdily loni výsledky ekologických testů, podle nichž byla v podzemní vodě zjištěna zvýšená hladina toxických materiálů, včetně arzenu. Úřady nicméně uvedly, že od té doby učinily patřičné kroky, aby problémy se znečištěním půdy vyřešily.

Obchodníci s rybami poukazují i na to, že zatímco trh Cukidži se nacházel na příhodném místě poblíž luxusní nákupní čtvrti Ginza, nové tržiště je pro potenciální zákazníky podstatně hůře dostupné.

Brčko v ksichtu i šestá cenová. Hospody v Tokiu, které v průvodci chybí

Podle kritiků také nový trh Tojosu, připomínající obří moderní továrnu, nebude představovat zdaleka takové lákadlo pro turisty jako malebné tržiště Cukidži s mnohaletou tradicí. Jen těžko si lze představit, že by na novém místě mohla být oživena atmosféra labyrintu stánků se suši, kuchyňskými noži a zmrzlinou, jež obklopují rozlehlý trh s rybami sloužící velkoobchodníkům, kteří se zde již před svítáním dohadují o cenách tuňáků a dalších darů moře.

Budoucnost lokality Cukidži je zatím nejasná. Některé z menších obchůdků sice na místě zůstanou, nenávratně však zmizí celý rybí trh. Ten přitom od roku 1935 zásobuje zbožím tokijské nóbl restaurace i supermarkety a denně jím projde více než 1 600 tun mořských produktů za 1,6 miliardy jenů (313 milionů korun).

Tokijský rybí trh Cukidži v roce 1954
Porcování tuňáka. Odtud mířilo kvalitní maso do restaurací po celém světě.

Na místě trhu vznikne v brzké budoucnosti parkoviště, které bude vybudováno v rámci zlepšování infrastruktury před letní olympiádou chystanou do japonské metropole na rok 2020. V dlouhodobých plánech se uvažuje o tom, že by na místě trhu mohl být postaven zábavní park, kasino či nákupní centrum.

Neoficiální průzkum veřejného mínění ukázal, že 80 procent obchodníků působících na trhu Cukidži je z přesunu nešťastných a chce zůstat v oblasti, kde často také bydlí. Několik stovek zaměstnanců uspořádalo v sobotu v centru Tokia poslední protestní akci.

Fotogalerie

„Opuštěním tohoto místa ztrácíme velkou část naší historie,“ uvedla 45letá Takako Araiová, jejíž rodina se živí prodejem ryb 95 let. Araiová si vzpomíná, jak si v bludišti stánků na trhu hrála s bratrem v dětství na schovávanou.

Nyní vede Araiová rodinný podnik, na jehož stánku na trhu Cukidži jsou k dostání makrely a tuňák žlutoploutvý. Zákazníci si jí už prý stěžovali, že nová lokalita Tojosu je pro trh nepraktická. „Uvádějí, že budou nakupovat na jiných trzích blíž jejich restauracím. Co jim na to mám říct? Jsou to také podnikatelé,“ podotýká Araiová.

Zklamání vyjádřili i někteří turisté. Jednatřicetiletý šéfkuchař Gianluca Lonati a 25letý provozní baru Kayleigh Gill z australského Sydney šli na trh Cukidži koupit čerstvé ryby, ochutnat nudlovou polévku rámen, zmrzlinu ze zeleného čaje a pikantní placky okonomijaki. „Je to smutné,“ poznamenal k uzavření trhu Gill. „Tady má návštěvník příležitost skutečně vidět starou japonskou kulturu.“

Autoři: ,


Nejčtenější

Světová hvězda Instagramu fotila na Lipensku. Chce si tu koupit dům

Hvězda Instagramu Christina Tan z Indonésie fotila v okolí Lipna.

Její fotografie mají na sociálních sítích miliony zhlédnutí. Christina Tan z Indonésie patří na Instagramu k...

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...



Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...

Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Další z rubriky

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...

Jak dostat mrtvého blíž k nebi. V Sagadě dávají rakve na skálu

Tradice zavěšování rakví na skály je v Sagadě stará až dva tisíce let.

Filipínská Sagada je jedním z míst, kde stále můžete zahlédnout rituální pohřbívání z dob dávno minulých. Odlehlé...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...



Najdete na iDNES.cz