Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Římská kuchyně má osobitý půvab

aktualizováno 
- Pokud jde o kuchyň, je Řím dosti tradicionalistickým městem. Snídaně je zde věc rychlá a bez komplikací: espresso káva anebo capuccino s loupákem a marmeládou. Proto jsou okolo desáté hodiny místní bary plné osob, které si dávají svačinu. Kromě loupáků se jedí sendviče, kterým zde říkají tramezzini.

K pití je nejlepší ovocná šťáva a je lépe se vyhnout čepovanému pivu, protože je přechlazené a přeplněné vzduchem. Víno v baru se příliš nepije. Ačkoli to zdejší je vskutku lahodné, protože v Itálii má réva nejen ideální podmínky, ale platí zde i přísný zakáz přidávat cukr do vína. Je tak vždy přírodní a nebolí z něj hlava. V Římě se pak většinou pije bílé Frascati.
Oběd se podává v ristorante, trattorii či pizzerii - což je v podstatě jedno a to samé. Podle zákona musí být venku vystaveny jídelní lístky s cenami. Začíná se až kolem jedné hodiny po poledni. Doporučuje se ujít pár set metrů od hlavní turistické atrakce - najíte se lépe a levněji. Zasytit se lze i za dva tisíce lir, ale cena slušného oběda se pohybuje od 25 tisíc do 40 tisíc lir. Kdo chce utratit méně, musí k McDonald's nebo do čínské restaurace. Spropitné se dává, ale není nutné.
Místo polévek pravý Říman jí především těstoviny (pasta). Druhů existuje nepřeberně. Špagety se zde nejvíce jedí "alla carbonara" - to jest s kousky do zlatova opečené slaniny, pepřem, žloutkem a strouhaným sýrem, anebo "alla amatriciana", tedy s rajskou omáčkou, slaninou, česnekem a sýrem. Druhou možností je rýže - ostatně rizoto je slovo italského původu a velmi výraznou chuť má například "ai funghi porcini" (s hříbky) anebo "alla milanese" (se šafránem).
Co se týče hlavního chodu, nedoporučuje se hovězí - v Římě není příliš dobré. Důvodem je patrně i způsob, kterým jej krájejí - na naše zvyky jsou plátky příliš tenké. Naopak je dobré vepřové, které je libové, kořeněné fenyklem a rozmarýnem. V okolí Říma a ve velkých potravinových obchodech prodávají porchetta, studenou vepřovou pečeni, kterou vám na požádání vloží do housky. Vynikající specialitou jsou selátka (maialino) a především jehněčí (abbacchio či agnello).
Ital však dává přednost rybám. Na jídelním lístku musí být napsáno, zda se jedná o ryby čerstvé (fresco) či mražené (congelato). Čerstvá ryba je dražší.
V Římě znají asi osm typů salátu a okolo šesti druhů vařené zelené zeleniny. Brambory jsou považovány za jednu ze zeleninových příloh. Kdo nechce maso, může si objednat, kolik zeleniny chce. Specialitou jsou různé nahořklé saláty, údajně velmi prospěšné pro játra.
Večeře se podává většinou od půl osmé. Pro turisty se otevírá trochu dříve, zvláště když se jedná o pizzerie. Co se týče pizzy, našemu vkusu nejlépe odpovídá "Capricciosa" anebo "Quattro stagioni", která je se šunkou, olivami a vejcem na tvrdo.
Na závěr jedinou prostou radu - je možné požádat o cokoliv, s úsměvem se dosáhne všeho, zvláště když o to žádá žena.
Autor je spolupracovníkem redakce

Autor:


Nejčtenější

Naivní Češi v sandálech jsou v Chorvatsku pojem. Znají je i záchranáři

Milovníci hor ocení při návštěvě Makarské výstup na vrcholky Biokova.

Makarska je klenot Dalmácie, ale umí být i nebezpečná. Nádherná a unikátní příroda totiž bývá při nepříznivém počasí...

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...



Slovensko bez turistů. Nejkrásnější dolina Nízkých Tater zeje prázdnotou

Dolina Štiavnica od Štefánikovy chaty

Za nejkrásnější dolinu Nízkých Tater bývá obvykle považována Demänovská dolina s turistickým střediskem Jasná a...

Nebuďte povýšení a nechovejte se jako stádo. Sedm cestovatelských hříchů

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Chcete si prázdninové toulky po světě opravdu užít? Podívejte se na seznam zásadních chyb, které nesmíte na cestách...

Turisté si odvážejí z pláží Sardinie písek, úřady rozdávají vysoké pokuty

Ilustrační snímek

Úřady na Sardinii bojují proti turistům, kteří si z tamních pláží odnáší na památku písek, což poškozuje životní...

Další z rubriky

Do Pákistánu prý jezdí jen hlupáci, ale Žlutý cirkus si to stejně užil

Babu, trabant, který se nikdy nezastavil, se nám začal rozpadat. Čím dál jsme,...

Skoro čtvrt roku jsme cestovali Indií. Bylo to krásné, bylo to intenzivní, ale bylo toho dost. Před námi je Pákistán,...

Domy měla špinavé od sazí, teď je Zalipie nejbarevnější vesnicí Polska

V Zalipii překvapí také malovaná kamna.

Na první pohled vypadají zdejší domy jako vystřižené z dětských omalovánek. Lidové malby se tu ovšem objevují na všech...

Chcete vidět Černobyl na vlastní oči? Máme návod k použití

Před opuštěním zóny absolvují návštěvníci dozimetrickou kontrolu.

Pozůstatek černobylské tragédie dnes ukazuje následky společenského selhání i panenskou přírodu. Proč stojí za to...

Najdete na iDNES.cz