Římská kuchyně má osobitý půvab

- Pokud jde o kuchyň, je Řím dosti tradicionalistickým městem. Snídaně je zde věc rychlá a bez komplikací: espresso káva anebo capuccino s loupákem a marmeládou. Proto jsou okolo desáté hodiny místní bary plné osob, které si dávají svačinu. Kromě loupáků se jedí sendviče, kterým zde říkají tramezzini.

K pití je nejlepší ovocná šťáva a je lépe se vyhnout čepovanému pivu, protože je přechlazené a přeplněné vzduchem. Víno v baru se příliš nepije. Ačkoli to zdejší je vskutku lahodné, protože v Itálii má réva nejen ideální podmínky, ale platí zde i přísný zakáz přidávat cukr do vína. Je tak vždy přírodní a nebolí z něj hlava. V Římě se pak většinou pije bílé Frascati.
Oběd se podává v ristorante, trattorii či pizzerii - což je v podstatě jedno a to samé. Podle zákona musí být venku vystaveny jídelní lístky s cenami. Začíná se až kolem jedné hodiny po poledni. Doporučuje se ujít pár set metrů od hlavní turistické atrakce - najíte se lépe a levněji. Zasytit se lze i za dva tisíce lir, ale cena slušného oběda se pohybuje od 25 tisíc do 40 tisíc lir. Kdo chce utratit méně, musí k McDonald's nebo do čínské restaurace. Spropitné se dává, ale není nutné.
Místo polévek pravý Říman jí především těstoviny (pasta). Druhů existuje nepřeberně. Špagety se zde nejvíce jedí "alla carbonara" - to jest s kousky do zlatova opečené slaniny, pepřem, žloutkem a strouhaným sýrem, anebo "alla amatriciana", tedy s rajskou omáčkou, slaninou, česnekem a sýrem. Druhou možností je rýže - ostatně rizoto je slovo italského původu a velmi výraznou chuť má například "ai funghi porcini" (s hříbky) anebo "alla milanese" (se šafránem).
Co se týče hlavního chodu, nedoporučuje se hovězí - v Římě není příliš dobré. Důvodem je patrně i způsob, kterým jej krájejí - na naše zvyky jsou plátky příliš tenké. Naopak je dobré vepřové, které je libové, kořeněné fenyklem a rozmarýnem. V okolí Říma a ve velkých potravinových obchodech prodávají porchetta, studenou vepřovou pečeni, kterou vám na požádání vloží do housky. Vynikající specialitou jsou selátka (maialino) a především jehněčí (abbacchio či agnello).
Ital však dává přednost rybám. Na jídelním lístku musí být napsáno, zda se jedná o ryby čerstvé (fresco) či mražené (congelato). Čerstvá ryba je dražší.
V Římě znají asi osm typů salátu a okolo šesti druhů vařené zelené zeleniny. Brambory jsou považovány za jednu ze zeleninových příloh. Kdo nechce maso, může si objednat, kolik zeleniny chce. Specialitou jsou různé nahořklé saláty, údajně velmi prospěšné pro játra.
Večeře se podává většinou od půl osmé. Pro turisty se otevírá trochu dříve, zvláště když se jedná o pizzerie. Co se týče pizzy, našemu vkusu nejlépe odpovídá "Capricciosa" anebo "Quattro stagioni", která je se šunkou, olivami a vejcem na tvrdo.
Na závěr jedinou prostou radu - je možné požádat o cokoliv, s úsměvem se dosáhne všeho, zvláště když o to žádá žena.
Autor je spolupracovníkem redakce

Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...