Diskuze

Hitem byla sekaná se svíčkovou a růžová tatarka. Jak se jedlo v roce 1989

Škrtněte posledních třicet let a přesuňte se s námi zpátky do roku 1989. Vzpomenete si, jaká byla nabídka tehdejších restaurací? Kam se chodilo na „lepší večeře“ při oslavách? Jaké podniky byly tehdy v kurzu? V první části naší retrospektivy se zaměříme na Prahu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V těch letech byla sekaná i v blízkém zahraničí dominující nabídka. V Polsku "kotlet mielony" z "sosiem pomidorowym". Těch omáček ovšem bylo více, důležité bylo, semlet do té fašírky všechno, co bylo třeba co nejdříve prodat.

0 0
možnosti
Foto

Ta sekaná "svíčková" je v podstatě Beef Stroganoff, docela náročné jídlo pro senióry s menším počtem zubů.

Svíčková už tehdy nebyla ze svíčkové, ale z polévkového masa, umně změkčeného.

Nejlepší tatarku jsem tehdy jedl v Polsku, dodne ji nikde v ČR nedokázali tak perfektně udělat. Ale i v Polsku je mnohé už jenom dějinami.

Nejlepší typicky český řízek s bramborovým salátem, čtvrt kila šunky přes celý talíř, k tomu brusinky a citron, dostanete v Bavorsku, v restauraci u pivovaru Aying. Za 9,80 EUR, tedy asi 250 Kč. Stejné množství vepřové pečeně s křupavou kůrkou, omáčkou a knedlíkem jako dělová koule tam mají za 230 Kč.

0 0
možnosti

je velky rozdil mezi sekanou svickovou a Stroganoffem

0 0
možnosti

J31a75n 42D59l72o96u76h97ý

3. 4. 2019 14:55

..... v Hostivici...

0 0
možnosti
Foto

Sekanou, čevapčiči, čufty, ruský biftek, karbanátky jsme měli v 60. letech v menze každý den..však jsme také proto uspořádali jeden večer stávku a přes 200 studentů na večeři nešlo a jídlo nemělo "zaplaceno" lístky...to byla mela i soudruzi STB to vyšetřovali!

1 0
možnosti
Foto

My měli zase v internátě v Pobřežní ulici v Karlíně. Anno Domini 1955, hody, když naše hospodářka nakoupila kachny. Pro výrostky ve věku kolem 16-17 pravé požehnání, k tomu hory knedlíků a zelí. Dodnes na tu dívku v dobrém vzpomínám, dnes jistě už stařenka.

0 0
možnosti

"otevřené již od časného rána (často od sedmi hodin)" - milý autore, nevím jak vy, ale představte si, že někteří lidé chodí do práce od 6hod, to je, co ?! ;-D

1 0
možnosti

Tak ono je to dost relativní, ale řekla bych, že na na restauraci je to poměrně časná hodina...

Pro takového pekaře je naopak i ta vaše šestá dost pozdní doba...

3 0
možnosti

Vaclav Vavra, 27/3 21:49

"Dneska jíte párky z jakési pěny, salmoneové hovězí Bůh ví odkud, napíchané maso vodou i jinými přísadami a éčky, zkuste ochutnat prejt, nebo právě tu sekanou tehdy z masa a dnes z odpadu, a svíčkovou český obyvatel neviděl nikde desítky let.

Děláte si redaktore iDnesu srandu z lidí?";-D

Vavro, moc jsi me rozesmal svym prispevkem a nadavanim na kvalitu potravin v Cesku. Ty s tvou neustalou kritikou Ceska a vseho co tam je k jidlu, k videni, sluzeb, neustalym stezovanim a vyctem vseho, co ti v Cesku vadi natolik, ze se tam podle sveho priznani zdrzujes pri kazde navsteve jen 10 dni.

Nejlegracnejsi na tom je, ze tohle je od cloveka, ktery se tu pasuje coby gurman "par excellence" a nedavno se tu chlubil, jak on v USA kupuje jen ty nejkvalitnejsi potraviny. Mezi jinym v nich vyjmenoval syr Jarlsberg. Syr norskeho stylu vyrabeny v licenci v USA, ktery patri mezi ty nejobycejnejsi syry a cenove je "lidovy".

Dokonce prodavany i kdejakou obycejnou samoskou v Australii, jakozto obycejny syr taktez za lidove ceny. Dovazeny obycejny americky syr je levnejsi nez rada skutecne kvalitnich australskych syru z mleka od krav na cistych pastvinach v Gipslandu, na ostrove King, v Jizni Australii a Tasmanii.

Nektere tyto syry byly v Australii vyvinuty CESKYMI syrarskymi odborniky na Tasmanii a v jihovychodni Australii - Gipslandu.

6 1
možnosti

Máme se dnes nesrovnatelně lépe, ale přesto se rád podívám ke Dvěma Kočkám nebo do Zlatého Kříže.

1 0
možnosti

Zlaty Kriz v Jungmance?R^

Dve Kocky v Praze neznam, ale pred lety jsem navstivil ty v TaboreR^R^

0 0
možnosti

Vanilkový pohár U Myšáka ve Vodičkově ulici s karamelem a griliášem ... tak to byla mňamka. A jahodový koktejt v Koruně.

4 0
možnosti

Tak Myšák byl naprosto bezkonkurenční. Škoda, že to už tak po rekonstrukci není.

1 0
možnosti

Není to zaas tak dávno co ministr zemědělství veřejně prohlásil, že by se nestyděl dát svým dětem a vnoučatům ochutnat potraviny z dob totality. Měly totiž své normy a soudruh ředitel by za dnešní jakost uzenin musel jít i se svojí legitimací KSČ do basy. Tam se taková kvalita jako je ta dnešní NEPROMÍJELA.

Do uzenin jde většinou jen odpad, ale holt některé výrobny mají ten odpad ještě slušný. Normy dnes nejsou a každý si vyrábí co chce.

Dnešní móda jezdit nakupovat maso přímo na jatkách, není ideální ale řešení to je. V prodejně nevíte co nakupujete za maso a odklud vlastně je.

Šťastný to vegetarián který tohle řešit nemusí.

3 11
možnosti

K ministrovi MZe poslat OSPOD. Dnes vím, co jím. Dříve jsem věděl kulový.

Do uzenin, který já kupuji, jde kvalita. Odpad nekupuji. Normy jsou pořád a hlídají se.

5 0
možnosti

Dneska jíte párky z jakési pěny, salmoneové hovězí Bůh ví odkud, napíchané maso vodou i jinými přísadami a éčky, zkuste ochutnat prejt, nebo právě tu sekanou tehdy z masa a dnes z odpadu, a svíčkovou český obyvatel neviděl nikde desítky let.

Děláte si redaktore iDnesu srandu z lidí?

Zeptejte se jich jak a co jedí dnes !!!"!!

1 8
možnosti

Nežil jste v té době, tak se k ní nevyjadřujte. Že si koupíte pěnu místo masa je vaše chyba. Proč si dobrovolně kupujete odpad a pak tady brečíte? Trochu nelogický, ne?

13 1
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...