Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Řeckou kuchyni zdobí lehkost a chuť

aktualizováno 
- Také někdy při cestách do ciziny nevíte, z jaké strany se postavit k tamější kulinářské nabídce? Pokud skutečně nevíte, co si k jídlu objednat, máte v zásadě dvě možnosti: buď zamíříte do podniku patřícího do některého ze známých mezinárodních řetězců a dáte si dejme tomu hamburger..., nebo se pustíte do tvůrčího objevování nových chutí.

Abyste to však ani v takovém případě neměli obtížné, podívejme se do země, jež se v poslední době těší stále větší přízni českých turistů - do Řecka. Místní kuchyně je totiž jako stvořená pro experimentování: velký výběr jednoduchých pokrmů, které je možno libovolně kombinovat. Takže vlastně nikdy nemůžete šlápnout vedle.
Pokud už do slunného Řecka zavítáte a usednete ke stolu v některé z místních taveren, zkuste hned od počátku zapomenout na stravovací návyky z domova. Pokud se totiž hodláte nasytit jedním vydatným jídlem, připravte se na těžkou noc.
Středomořské klima vyžaduje něco zcela jiného: lehká jídla v malých porcích. Řekové to vědí a přizpůsobují tomu i svůj jídelníček. Takže raději zapomeňte na biftek s oblohou, ale zkuste například pestrou směs předkrmů a k tomu salát.
A teď co je vlastně co.
Pokud si na začátek poručíte například selský salát (choriatiki salata), vězte že se vám dostane mísa čerstvě pokrájených rajčat, paprik a okurek, to vše zalité nezbytným olivovým olejem, zasypané kořením a ozdobené kousky ovčího sýru feta spolu s olivami. S několika plátky nabízeného bílého chleba je to jídlo samo o sobě.
Jste-li i nadále při chuti, můžete s jídelním lístkem "popojet". Z předkrmů se nabízejí například tyto: tzatziki - jogurtová pasta s okurkami a česnekem, saganaki - smažený sýr s plátkem citronu, dolmades - vinné listy plněné rýží a naložené v citronové omáčce, gigantes - velké bílé fazole v červené omáčce či smažené papriky a baklažány. Pokud kterýkoli z těchto předkrmů doplníte miskou oliv, máte pohromadě téměř celé jídlo.
Jen skutečně velký jedlík se dostane i dalším chodům. K těm nejznámějším patří suvlaki - nejrůznější druhy masa připravované na špíz nebo musaka - jakýsi masový koláč.
K jídlu ještě jedna malá poznámka. Vzhledem k tomu, že téměř každý řecký pokrm má něco společného s olivovým olejem, je třeba zvláště na počátku pobytu s touto jinak úžasnou ingrediencí šetřit. Středoevropský žaludek si na její zvýšený přísun musí nejprve zvyknout.
A jsme u nápojů. Snad každý se už setkal s názvem retsina. Je to bílé víno s příchutí pryskyřice a přestože mu někteří lidé jen těžko přicházejí na chuť, vzhledem ke své vyjímečnosti stojí určitě za ochutnání. Pokud dáte přednost některému nepryskyřičnému vínu, nemůžete nikdy udělat chybu. Řecko má ve výrobě vinných moků několikatisíciletou tradici a tak i to nejobyčejnější víno je pořád velmi dobré. V restauraci proto postačí objednat si "house wine" - domácí víno, které čísník nosí rozlévané do skleněných karaf a jež vyjde několikrát levněji než víno značkové.
Kromě vína však Řekové rádi i něco tvrdšího. Téměř nikdy nezapomenou na skleničku tsipura či ouza - nápojů podobných pastisu. Obojí se může ředit vodou a v takovém případě získáte nápoj mléčně bílé barvy. Lahev či džbánek vody (voda - nero) ostatně tvoří nedílnou součást řecké tabule.
Stejně nedílnou součástí je však i káva, jejíž pití je v Řecku velice rozšířené. Připravuje se na mnoho způsobů, většinou je však velice sladká. V případě, že chcete neslazenou, musíte si objednat "sketo kafe". A zapomenout nelze ani na "frapé" - stále oblíbenější ledovou kávu, která zvláště v horku dokonale osvěží.

Místní kuchyně je jako stvořená pro experimentování: velký výběr jednoduchých pokrmů, které je možno libovolně kombinovat

Pestrá směs jednoduchých jídel - základ řecké hostiny

Autor:


Témata: Řecko, česnek, Káva


Nejčtenější

Dopravní zácpy na vjezdu do Doveru, které přístav trápily loni v létě.
Brexit ochromí dopravu přes La Manche, Dover se děsí obřích kolon

Vystoupení Británie z Evropské unie ovlivní celou řadu obchodních sfér i životy obyčejných lidí. Velké problémy očekávají provozovatelé přístavu v britském...  celý článek

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
PŘÍMÝ PŘENOS: Originální procházka za bitvou tří císařů v okolí Slavkova

V rámci seriálu Cesty kulturní krajinou míříme do krajiny okolo Slavkova u Brna. Projdeme se pěšky a popojedeme kočárem taženým koňmi s hosty, kterým na tomto...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Další z rubriky

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Celý svět i Peruánci tradičně spojují "objevení" skalního města Machu Picchu se...
Panika mezi cestovateli: Povolení na Machu Picchu budou do Vánoc pryč

Pokud plánujete cestu na Machu Picchu cestou Inků, zarezervujte si ihned povolení. Letos se totiž vydávají o tři měsíce dřív než obvykle a předpokládá se, že...  celý článek

Baťůžkář v Maroku
Z fabriky do světa. Šampón a lunchmeat jsem hned zahodil, říká cestovatel

Jsou to dva roky, co tehdy jednadvacetiletý Vojtěch Kadera z Touškova na Plzeňsku seděl v kuřárně pro zaměstnance firmy, kde pracoval, a koukal přes plot. „Tam...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.