Řecké předkrmy - jak na ně
Kdo nechce při objednávání jídla v řecké restauraci dlouho čekat, měl by si nejdříve poručit jen předkrm a nějaký ten aperitiv, třeba aromatické ouzo nebo rovnou džbánek vína - bílého, růžového nebo červeného.
Tzatziki, osvěžující směs krémovitého jogurtu s nakrájenou okurkou, česnekem a mátou, je asi nejznámějším z řeckých předkrmů. Ale není jediný.
Kromě obvyklých oliv si lze pro první sousto poručit také vinné závitky, dolmadés, nebo vrstevnatou musaku s masovou náplní a bešamelovou omáčkou. A také plněné lilky a různá zeleninová pyré, ať už z baklažánu, nebo z cizrny, vždy zajímavě okořeněná.
Anebo prostě jen řecký salát, směs hrubě nasekaných rajčat, okurek, cibule, kaparů, sýra feta a různých bylin. S předkrmem přijde na stůl vždy také košík s chutným bílým chlebem, který se podává ke každému jídlu.
Jak si vybrat hlavní jídlo
Ani seznamování s hlavními řeckými jídly by nemělo skončit jen u gyrosu, i když je tak známý a tolik chutná.
Za pozornost určitě stojí různé druhy souvlaki, kousků masa ochucených různým kořením, jež nejsou proloženy zeleninou. Chutnají i kořeněné masové kuličky keftedés, doměkka dušený kozí, ovčí či hovězí kebab nebo kleftika, kozí maso pečené ve vlastní šťávě.
Jazyk lze zkoušet i na pestré nabídce nejrůznějších pokrmů z ryb - pečených, smažených, dušených s nejrůznější zeleninovou přílohou. Za pozornost stojí grilovaný scháras nebo specialita západního pobřeží, bourthéto, což je malá ryba, pečená na otevřeném ohni a pokrytá hustou rajčatovou omáčkou.
Moučníky a sýry
Sladkosti po jídle mohou být na český vkus poněkud sladké nebo olejnaté. Ale hustý jogurt s medem nebo fíky na víně jsou vždy příjemnou tečkou za obědem a večeří - pokud se člověk nerozhodne sáhnout spíše po ovoci nebo po sýrech. Tady stojí za pozornost především řecká feta.
Různé části Řecka se však pyšní nejrůznějšími druhy kozích, ovčích a jiných sýrů. K těm nejznámějším patří graviéra, čedarovitý sýr kaséri, métsovo a kefalotýri. Člověk to musí v té řečtině jen správně přečíst pokud není připojena aspoň anglická verze jídelního lístku.
Vína: kapitola sama pro sebe
A když už je to všechno za námi, lze ještě vychutnávat víno. Řecká retsina nemusí chutnat každému. Ale jsou i jiná vína: těžké dezertní Mavrodaphni, suché bílé Asprolíthi, bublinková bílá vína z Epeiru, červená vína z Makedonie a Argolidy. A také nejrůznější vína z ostrovů - červená vína z Kréty, muškát ze Sámu, vonné nápoje z Kyklad, bílá vína ze Rhodu. Ne každé z nich musí být v restauraci či jídelně, do které turista zamíří.
Na chutná vína však turista narazí i v levných restauracích. I když dlouhé posezení u stolu patří mezi staré řecké zvyky, při pobíhání mezi památkami si lze přispíšit i s jídlem: gyros, různé koláče, opečené maso s chlebem nebo prostě jen obyčejný preclík z košíku pouličního prodavače utiší aspoň ten nejhorší hlad ranní či odpolední - než přijde čas na posezení v nějaké malé restauraci.
Výběr z řeckého jídelního lístku PŘEDKRMY: MOUČNÍKY: Pivo je v Řecku zpravidla dražší, než víno. Nabízejí se běžné evropské značky Henninger, Kronenbourg, Amstel, Haineken apod. Tradičním nápojem je ouzo, národní nápoj Řeků, pije se obvykle před jídlem. Ouzo je anýzový likér, jeho chuť vzniká smícháním dvanácti různých aromatických kořenů, bylin a koření. Často se ředí ledovou vodou, přičemž se mléčně zabarví, což je znakem jeho kvality. Využití je pro Řeky takové, jaké pro nás má slivovice. |
Brambory s lilkem a mletým masem, to je jedno z nejrozšířenějších řeckých jídel, musaka. |