Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

aktualizováno 
Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem víc: lahodné pomazánky z lilků či jiker, cibulový „guláš“ a famózní jehněčí pečené v pergamenu. Jenže přestože je Řecko vyhledávanou turistickou destinací, řeckých restaurací je u nás jako šafránu.

Chlupaté krevety. Jedna z největších specialit vyhlášené řecké taverny Kavala | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Pokud bychom měli hledat národní řecké jídlo, nebude to musaka, ale hustá fazolová polévka fasolada. Připravuje se bez masa, jen s kořenovou zeleninou a řapíkatým celerem. Musí se však servírovat s celou řadou doplňků - na stole nesmí chybět miska s černými olivami, krajíc chleba, solené ančovičky, syrová cibule a talířek se solí, do které se cibule „namáčí“.

Jehněčí v pergamenu

Dobře, fazolovou polévkou labužníky asi neoslníme, takže si pojďme představit jídla, která patří k největším a nejchutnějším hitům helénské kuchyně. Jedním z nich je slavné kleftiko, tedy jehněčí maso pomalu pečené se zeleninou v pergamenovém papíru. Maso se nejprve marinuje v olivovém oleji s citronem a bylinkami, načež se velmi pomalu peče se zeleninou, díky čemuž je křehké a šťavnaté. A hlavně, na stůl ho servírují v papírovém balíčku, který si hosté sami rozbalují.

V Praze připravují velmi slušné kleftiko v dejvické restauraci Kavala, která je považovaná za nejlepší řeckou restauraci u nás a nabízí pestrou kolekci specialit (ještě se k ní vrátíme).

Musaka je zřejmě nejslavnějším řeckým jídlem, ale to neznamená, že je také...

Musaka je zřejmě nejslavnějším řeckým jídlem, ale to neznamená, že je také nejlepším či nejchutnějším.

Kleftiko, tedy pečené jehněčí maso se zeleninou, se servíruje zabalené v...

Kleftiko, tedy pečené jehněčí maso se zeleninou, se servíruje zabalené v pergamenovém papíru.

Králík na cibulkách

Dalším fantastickým, ale u nás spíše neznámým řeckým jídlem, je stifado, připravované především z králičího masa, ale často také z hovězího. Pro přípravu stifada jsou zásadní malé cibulky, kterých je na váhu dvakrát víc než samotného masa.

Kulinářské cesty po světě

Druhou podstatnou podmínkou je velmi pozvolné dušení, které v keramickém hrnci trvá několik hodin. Díky tomu se chuť cibule, koření (používá se římský kmín, hřebíček, skořice), rajčat, medu, červeného vína a masa nádherně propojí a výsledkem je nezapomenutelný pokrm, který by ve světovém souboji gulášů bez pochyb bojoval o zlatou příčku.

V Česku stifado stejně jako další speciality zařazuje do denní nabídky řecká taverna Masa Buka v Liberci, která má navíc velmi příjemné ceny. Třeba zmíněné králičí stifado s pečenými brambory zde vyjde na 115 korun.

Jehněčí vnitřnosti v bránici

Další řeckou specialitu představuje kokoretsi, tedy jehněčí případně kůzlečí vnitřnosti jako je srdce, plíce, játra či ledviny, které jsou nakrájené na kostky a napíchnuté na rožni. Pak se maso obalí bránicí a omotá střívky, načež se pozvolna griluje, dokud není měkké. V Česku kokoretsi s největší pravděpodobností neochutnáte, stejně jako se zde nepodává další řecká pochoutka v podobě grilované jehněčí hlavy. Ta se opět opéká na špízu a když se servíruje na talíř, kuchař ji sekyrkou rozsekne na dvě půlky. Rozpůlená hlava se pokape citronem a pak si už Řekové pochutnávají na mozku, jazyku, líčkách i očích.

Jikrová pomazánka

Co ale ochutnat můžete, jsou vyhlášené řecké „pomazánky“, boduje především lahodná a lehce nakyslá taramasalata, připravená z jiker tresky, které jsou rozmixované s bramborem, olivovým olejem, citronem a dále dochucené pepřem, cibulí či česnekem.

Druhou slavnou pomazánkou je lilkový „kaviár“, tedy pasta připravená z pečených lilků a dochucená česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Obě pomazánky (stejně jako slavnější tzatziki) se servírují v rámci předkrmů s pita chlebem.

Jednoduchá řecká večeře. Smažené krevety, chléb a sklenka bílého vína

Jednoduchá řecká večeře. Smažené krevety, chléb a sklenka bílého vína

Plněné kalamáry jsou další specialitou, která by neměla chybět v žádné řecké...

Plněné kalamáry jsou další specialitou, která by neměla chybět v žádné řecké taverně.

Pestrý svět chutí

Na závěr se vrátíme ke slíbené chlupaté krevetě, která je jednou z kulinárních ozdob pestré nabídky mezze v již zmíněné restauraci Kavala. Velká kreveta gambas je obalená a osmažená v tenkém vlasovém těstíčku kataifi, jež je známější z řeckých dezertů. Další skvělou pochoutkou v nabídce dejvického podniku jsou křehké kalamáry v chutné omáčce z tresčích jiker, znamenitý jehněčí kebab pečený v bránici či malé chobotničky dušené v červeném víně s medem. V Kavale šéfkuchař připravuje kolem čtyřiceti různých druhů mezze, takže hosté si z nich mohou sestavit velmi pestré a zajímavé menu.

Z Davle do Ostravy

Velmi dobrou pověst má restaurace Thessaloniki v pražské Davli, kterou stejně jako ostatní vede zkušený řecký šéfkuchař. Místní specialitou jsou grilované kalamáry plněné feta sýrem či sépie na víně s rajčaty a cibulí.

Dalším oblíbeným podnikem v české metropoli je žižkovská restaurace Olympos, jejíž hlavním trumfem je fantastická lokace s prostornou zahrádkou ve vnitrobloku žižkovských činžáků. Hlavně od jara do podzimu je díky své pohodové atmosféře mimořádně oblíbená.

V Ostravě vždy žila celkem početná řecká komunita a tudíž je zde řeckých restaurací hned několik. Nejlepší pověst má Agiu Georgiu, která funguje již osm let v prostorách porubského zámku. Doporučujeme vyzkoušet některý z grilovaných řeckých sýrů.

Vaše tipy

Zapomněli jsme na některou zajímavou řeckou restauraci v Česku? Dejte nám na ni prosím tip do diskuse.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Microsoft Image Composite Editor - výběr zobrazení (projekce)
NÁVOD: Jak vyfotit a složit dechberoucí panorama? Zvládne to každý

Široké panoramatické fotografie dokážou na první pohled zaujmout. Lépe zachytí pohled na město nebo krajinu a zprostředkují tak zážitek, který běžná fotka 4:3...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Další z rubriky

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...
Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a...  celý článek

Eiffelova věž po pátečních útocích v Paříži zůstává zavřená (15. listopadu 2015)
Turisté objevují neznámou Paříž s osobními průvodci

Podobně jako mnoho Američanů snili Mike, Dennis, Brian a Derek o návštěvě Paříže. Nechtěli ji však poznávat jako běžní turisté. Vyžádali si tedy službu...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.