Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pravé Rusko, to je boršč

  21:21aktualizováno  21:21
- Boršč je ruské národní jídlo. Známá pravda, kterou ví každý prvňák. Co všechno ale boršč skutečně obnáší, už ví jen málokdo. Rusko je zemí paradoxů, která nesnáší a současně bezmezně obdivuje vše, co je cizí. A tak na moskevských nárožích si zaručeně pochutnáte na japonském suši spíše než na pravém boršči. Nejnovější módou je síť pojízdných karavanů, které nabízejí menu a la »ruská varianta«. To je hovězí, kuřecí či originální skopová šoarma, u nás známá jako giros.
K tomu ještě americké hamburgery, kanadská kuřecí křidélka nebo zaručeně pravá německá grilovaná kuřata francouzského původu. Zkrátka ruský boršč je popelkou hodnou bedlivého hledání. Boršč charakterizuje temně červená hladina pokrm u s tukovými oky, brázděná kousky všeho možného od párků přes maso, kost a řepu až po brambor, zdobená neodmyslitelným ostrovem kysané smetany. Po rozmíchání tekutina změní estetické vlastnosti, což některým zvláště citlivým jedincům, zejména ze západních zemí, činí problémy zásadního rázu při požívání tohoto jídla. Kdo se však přenese přes malichernou estetiku, je odměněn hutnou, neopakovatelnou chutí jídla, které vymyslel těžce zkoušený východní národ. Buď měl co jíst a pak vařil boršč, nebo neměl a pak živořil. Boršč je zvláštní ještě tím, že jde prakticky o jediné skutečně ruské jídlo. Soljanka, kterou si lze někdy splést s borščem, je ukrajinského původu. A oblíbené pelmeně převzali Rusové od původních sibiřských národů. Na dobrý boršč je třeba zajít do restaurace střední třídy, doporučené zkušeností ruských známých. Rozhodně se nedoporučuje navštívit za účelem ochutnání boršče zdánlivě lákavé první a zatím jediné ruské »fast-food - ruské bistro«. Červená, byť vroucí tekutina s odpudivou sedlinou na dně umělohmotného kalíšku ani zdaleka nepřipomíná tradiční ruské jídlo - polévku. V honosných pohostinských zařízeních se zase dočkáte opaku - jakési zbohatlé kreatury boršče, »vyšperkované« nějakým nevkusem »Novorusů«, třeba chobotničkou nebo krevetkou, mořskými produkty, které Rus nikdy dříve nepoznal. Proto platí, že méně honosnosti je lépe. Naopak hodně chleba je pravidlem. Přikusovat lze bílý i tmavý. Přitom je ovšem vždy třeba myslet ještě na to, že boršč je polévkou. Pokud jste tedy pozváni ruskými přáteli, máte za sebou už předkrm - tzv. chladné,zatímco po boršči vás čeká možná teplý předkrm, ale zcela jistě hlavní jídlo, zákusek, salát a nejméně dvě stě gramů vodky. Za určitých okolností se může váha lihoviny přehoupnout i přes kilogram, tedy litr tekutiny. Boršč se tak stává jen lehkým zákuskem na nelehké pouti ruským pohostinstvím. Pro rychlou orientaci: v jídelním lístku se boršč nabízí jako například boršč ruský, moskevský, letní, ukrajinský. Specifikují ho čísla například 200/15/15/15 20... a 29. Dvě stě je objem tekutiny, po patnácti gramech přidáno vepřového masa, nejlépe tučného bůčku, hovězího - raději žebra, párků,a dvacet gramů zakysané smetany. Poslední cifra udává cenu. Za tak sytou ukázku národní kuchyně s použitím celé škály zelinářského záhonku od mrkve přes nať petržele i celeru - kořen Rusové prakticky neznají - až po hlávkové zelí a neodmyslitelnou souputnici ruské kuchařky - červenou řepu je cena kolem jednoho a půl až dvou dolarů za porci skutečně benevolentní a váš žaludek má krom toho vystaráno na dlouhé hodiny. Samozřejmě pod podmínkou, že jste nepřekročili únosnou váhu »přikusované« vodky.



Suroviny na boršč se nejlépe nakoupí na ulici.

Autor:


Témata: Rusko, karavan


Nejčtenější

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Dopravní zácpy na vjezdu do Doveru, které přístav trápily loni v létě.
Brexit ochromí dopravu přes La Manche, Dover se děsí obřích kolon

Vystoupení Británie z Evropské unie ovlivní celou řadu obchodních sfér i životy obyčejných lidí. Velké problémy očekávají provozovatelé přístavu v britském...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
Procházka za bitvou tří císařů. Sledujte unikátní přenos z okolí Slavkova

V rámci seriálu Cesty kulturní krajinou dnes ve 13:30 zavítáme do krajiny okolo Slavkova u Brna. Projdeme se pěšky a popojedeme kočárem taženým koňmi s hosty,...  celý článek

Další z rubriky

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Hasiči se vzhledem k výšce plamenů a nebezpečí zhroucení věže nemohli po...
Shořela oblíbená vyhlídková Goethova věž ve Frankfurtu nad Mohanem

Největší a nejstarší dřevěnou vyhlídkovou věž ve Frankfurtu nad Mohanem zcela zničil požár. Informovala o tom agentura DPA. Příčiny požáru Goethovy věže...  celý článek

Pohled z Ostré na hřeben mezi Ostrou a Zadnou ostrou
Podzimní ráj bez lidí. Projděte si nejhezčí celodenní túru ve Velké Fatře

Slovenské pohoří Velká Fatra je opravdu velké. Naplánovat tady jednodenní výšlap, který by ukázal tyto pusté a divoké hory v celé své kráse není jednoduché....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.