Pravý sýr feta: pouze z ovčího a kozího mléka vyrobeného v Řecku.

Pravý sýr feta: pouze z ovčího a kozího mléka vyrobeného v Řecku. | foto: Reuters

Poznejte rozmanitost řeckých sýrů

  • 1
Téměř ke každému jídlu, od nejjednoduššího až po to nejsložitější, je sýr jako příloha vždy příjemným a chutným doplňkem. Různé druhy sýra jsou vynikajícím doplňkem například večerního posezení u výborného vína. Řekové jsou známí svou láskou k sýrům. K dostání jsou desítky druhů.

Sýry mají v Řecku dlouhou historii, která začíná již dávno před Homérem - jak ostatně dokládá zmínka v Homérově Odyssei o tom, že sýry se vyráběly od dávných dob.

Řecký trh je doslova zaplaven nejen množstvím nejrůznějších druhů místních sýrů,
ale i různými variantami sýrů zahraničních. Řekové totiž spotřebují obrovské množství sýrů.

Hlavní druhy řeckých sýrů

sýr fetaFeta: Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Jedná se o měkký bílý sýr, který se připravuje z ovčího mléka. Tento sýr se uchovává v kulatých bochnících, které se dávají do dřevěných sudů se syrovátkou. Někdy je feta tužší a může mít také pikantní chuť.

Telemes: Jedná se o druh sýra feta. Je velmi chutný a stejně jako feta i výživný.

Manuri: Měkký sýr z neodstředěného ovčího mléka, který má vysoký obsah tuku. Výrobci sýrů tento druh označují za vysoce kvalitní. Při koupi by měl být bílý a jemný. Tento sýr nelze dlouho uchovávat.

Mezithra: Druh sýra manuri. Vyrábí se ze směsi různých druhů mléka, syrovátky a másla.

Anthotiro: Je druhem jemného sýra mezithra. Vyrábí se z vysoce tučného mléka

Kopanisti: Jemný pepřený sýr, který je díky své pikantní chuti vhodným doplňkem k uzu nebo suchému bílému vínu. Vyrábí se z ovčího mléka, solí se a koření čerstvě drceným pepřem.

Kasseri: Vyrábí se hlavně z ovčího mléka a je typický svou žlutou barvou a pikantní chutí. Je polotvrdý a uchovává se v bochnících vážících asi 7kg.

Kefalotiri: Jedná se o typický tvrdý sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka. Má světle žlutou barvu a malé nepravidelné dirky. Je dost slaný s pikantní příchutí. Na některých řeckých ostrovech se stejným způsobem připravoval tento sýr již v dobách byzance.

Kefalograviera: Tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka nebo ze směsi kravského a ovčího mléka. Má světle žlutou barvu, pikantní chuť a množství malinkých direk.

Graviera: Tvrdý sýr podobný sýru kefalograviera. Vyrábí se z kravského mléka nebo z kravského mléka s malou příměsí mléka ovčího. Má sladkou chuť, jemné aroma a je považován za nejkvalitnější sýr. Má dirky velikosti hrášku.

Tulumotiri: Měkký sýr vyráběný z kozího nebo ovčího mléka, nebo ze směsi obou. Vzhledově připomíná fetu a uchovává se ve vacích z ovčí nebo kozí kůže. Je velmi výživný, jeho produkce je ale omezená. Tento sýr je v Řecku známý od dob antiky.

RECEPTY ŘECKÉ KUCHYNĚ NEJEN ZE SÝRŮ NAJDETE ZDE

řecký salát se sýrem feta


Témata: Máslo, Řecko