Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Poznejte jednoduchou dokonalost řecké kuchyně

aktualizováno 
Řecko je vyhlášené rozmanitou kuchyní. Její sláva je stará několik tisíc let a byla ovlivněna i orientální gastronomií. Patří k nejoblíbenějším na světě, ačkoli řada nejchutnějších jídel je překvapivě jednoduchá a jejich základem je pouze olivový olej a čerstvé suroviny – maso, ryby, zelenina a bylinky.

Základem řeckých jídel je pouze olivový olej a čerstvé suroviny – maso, zelenina a bylinky. | foto: Profimedia.cz

Řekové si již od starověku jídlo užívají, nestaví se k němu jen jako k prostředku nasycení. Těší se na posezení v příjemné společnosti, je to pro ně způsob relaxace a příjemné zábavy.

Začíná se obvykle předkrmy zvanými mezedes, ke kterým se připíjí místní aperitiv ouzo. Rozmanité pikantní předkrmy zahrnují drobné plody moře, grilovanou nebo nakládanou zeleninu, různě upravené sýry, olivy, pomazánky, taštičky z listového těsta, kuličky z mletého masa, nasolené ryby apod.

Na stole nesmí chybět různé saláty, které se připravují z mnoha druhů čerstvé zeleniny podle krajových receptů. Obvykle se podávají ve větším množství, než je ve střední Evropě zvykem. Zálivka tvoří zpravidla olivový olej a vinný ocet, který lahodně doplňuje chuť místních rajčat, paprik a dalších druhů zeleniny. Specialitou je tzatziki, což je vlastně okurkový salát v česnekovém jogurtu. Spíše než talíře s hlavním jídlem se na stole objevují mísy s různými druhy grilovaných ryb nebo mas, ze kterých si přítomní nabírají podle chuti.

Řecký kebabVýborné jsou řecké "hotovky" ladera, ke kterým se jí bílý chléb. V podstatě se jedná o zeleninová jídla, někdy doplněná masem. Patří k nim i zelenina plněná rýží a mletým masem– papriky, rajčata, lilky, cukety a dokonce i květy tykví. Při toulkách řeckými městečky vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o takzvané suvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli.

Gyros jsou kousky masa odřezávané z velkého kusu jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa, které se pomalu griluje. Gyros můžete dostat na talíři například s hranolky nebo vám ho mohou připravit do kornoutu z chlebové placky – pity. Mezi tradiční řecká jídla patří mousaka, nákyp s baklažány, mletým masem a bešamelem.

Na závěr se hodí ovoce, sladkosti a dobrá řecká káva.

Tipy na řecké speciality najdete zde

Spojitost s antickou kuchyní
Za nejstarší kuchařskou knihu je považována kniha Athenea, egyptského Řeka z Naukratisu. Jeho dílo Deipnosofistes, neboli Večeře učených, je dodnes spolehlivým pramenem pro všechny, kteří se zabývají počátky kulinářského umění. A je i důkazem, že existuje nesporně spojitost mezi kuchyní antickou a dnešní. Jsou v ní popsány přípravné techniky, způsoby podávání i stolování, jež byly známy už Periklovi a Sokratovi.

Za pozornost stojí třeba způsob přípravy ryb, při kterém se prokládají vrstvami bylinek a koření nebo recept na masové kuličky z mletého masa zvané keftedes. Jsou Atheneem popsány přesně tak, jak se připravují dodnes. Vysoké kultivovanosti dosáhlo kulinární umění v období Alexandra Velikého, kdy se řecká kultura rozšířila po celém Středozemí až do Asie.

Spojením kulinářských zvyků vznikla jídla zcela zvláštních rafinovaných chutí. Poptávka po profesionálních kuchařích natolik vzrostla, že se začaly zakládat první odborné kuchařské školy. V té době také vznikla spousta kuchařských vynálezů, které jsou pro evropskou kuchyni dodnes neodmyslitelnou součástí.

Autoři:



Nejčtenější

Sovětské mapy světových měst byly jako Wikipedia a Google Maps v jednom

Sověti byli pečliví: takhle detailně zmapovali New York (vpravo) a přístavní...

Podle sovětských civilních map vlastních oblastí se spolehlivě bloudilo. A to byl záměr, měly totiž mást Západ i za...

Hitparáda turistických přešlapů. Čím zaručeně naštvete místní obyvatele

Turista si užívá krmení volně žijících hyen v Hararu v Etiopii.

Chtějí toho vidět co nejvíc a v neposlední řadě jsou důležitým zdrojem příjmů. Z pohledu místních obyvatel jsou však...



Nejkrásnější partie Krounky. Parádní výlet s ferratou, kterou zvládnou i děti

Krounka v Otradově

Doslova pohlazením po duši je putování údolím říčky Krounky na Chrudimsku. Nejhezčí pasáž pojmenovaná Šilinkův důl je...

Les nad Kateřinkami ukrývá tajemný pomník. Nikdo neví, kdo ho vztyčil

Vojtěch Mai objevil žulový pomník, který ve stráni nad Kateřinkami stojí...

Nikdo neví, proč tam je, ani kdo ho nechal postavit. Přitom ve stráni nad libereckými Kateřinkami stojí odhadem dobrých...

Český skialpinista nepřežil 300 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách

V Nízkých Tatrách zahynuli dva skialpinisté z Česka (26. listopadu 2017)

Český skialpinista ve čtvrtek nepřežil dlouhý pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom horská záchranná...

Další z rubriky

Nový hit v Bratislavě. Lidé se mohou projít po římse ve výšce 85 metrů

Nová atrakce s názvem Skywalk na mostě SNP v Bratislavě

Novou a originální vyhlídku na Bratislavu si můžete užít z římsy restaurace UFO na mostě SNP v Bratislavě ve výšce 85...

Žlutý cirkus v Indii. Bez trabantů, ale s Leninem na každém kroku

Lenin vypouští své draky...tento kout Indie je zkrátka rudý - ovšem v mnoha...

Posádka žlutého cirkusu přistála v Indii, ale žlutý cirkus stále nemá. Jejich dva trabanti, maluch a jawa 250 se stále...

Přijedu do Česka a jsem nervózní. Na Kubě je pohoda, říká Pedro Kulíšek

Pedro Kulíšek pravidelně cestuje mezi Českem a Kubou.

Na Kubu se poprvé podíval před patnácti lety. Ze začátku nadšený turista se postupně vypracoval v turistického...

Najdete na iDNES.cz