Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Poznejte jednoduchou dokonalost řecké kuchyně

aktualizováno 
Řecko je vyhlášené rozmanitou kuchyní. Její sláva je stará několik tisíc let a byla ovlivněna i orientální gastronomií. Patří k nejoblíbenějším na světě, ačkoli řada nejchutnějších jídel je překvapivě jednoduchá a jejich základem je pouze olivový olej a čerstvé suroviny – maso, ryby, zelenina a bylinky.

Základem řeckých jídel je pouze olivový olej a čerstvé suroviny – maso, zelenina a bylinky. | foto: Profimedia.cz

Řekové si již od starověku jídlo užívají, nestaví se k němu jen jako k prostředku nasycení. Těší se na posezení v příjemné společnosti, je to pro ně způsob relaxace a příjemné zábavy.

Začíná se obvykle předkrmy zvanými mezedes, ke kterým se připíjí místní aperitiv ouzo. Rozmanité pikantní předkrmy zahrnují drobné plody moře, grilovanou nebo nakládanou zeleninu, různě upravené sýry, olivy, pomazánky, taštičky z listového těsta, kuličky z mletého masa, nasolené ryby apod.

Na stole nesmí chybět různé saláty, které se připravují z mnoha druhů čerstvé zeleniny podle krajových receptů. Obvykle se podávají ve větším množství, než je ve střední Evropě zvykem. Zálivka tvoří zpravidla olivový olej a vinný ocet, který lahodně doplňuje chuť místních rajčat, paprik a dalších druhů zeleniny. Specialitou je tzatziki, což je vlastně okurkový salát v česnekovém jogurtu. Spíše než talíře s hlavním jídlem se na stole objevují mísy s různými druhy grilovaných ryb nebo mas, ze kterých si přítomní nabírají podle chuti.

Řecký kebabVýborné jsou řecké "hotovky" ladera, ke kterým se jí bílý chléb. V podstatě se jedná o zeleninová jídla, někdy doplněná masem. Patří k nim i zelenina plněná rýží a mletým masem– papriky, rajčata, lilky, cukety a dokonce i květy tykví. Při toulkách řeckými městečky vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o takzvané suvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli.

Gyros jsou kousky masa odřezávané z velkého kusu jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa, které se pomalu griluje. Gyros můžete dostat na talíři například s hranolky nebo vám ho mohou připravit do kornoutu z chlebové placky – pity. Mezi tradiční řecká jídla patří mousaka, nákyp s baklažány, mletým masem a bešamelem.

Na závěr se hodí ovoce, sladkosti a dobrá řecká káva.

Tipy na řecké speciality najdete zde

Spojitost s antickou kuchyní
Za nejstarší kuchařskou knihu je považována kniha Athenea, egyptského Řeka z Naukratisu. Jeho dílo Deipnosofistes, neboli Večeře učených, je dodnes spolehlivým pramenem pro všechny, kteří se zabývají počátky kulinářského umění. A je i důkazem, že existuje nesporně spojitost mezi kuchyní antickou a dnešní. Jsou v ní popsány přípravné techniky, způsoby podávání i stolování, jež byly známy už Periklovi a Sokratovi.

Za pozornost stojí třeba způsob přípravy ryb, při kterém se prokládají vrstvami bylinek a koření nebo recept na masové kuličky z mletého masa zvané keftedes. Jsou Atheneem popsány přesně tak, jak se připravují dodnes. Vysoké kultivovanosti dosáhlo kulinární umění v období Alexandra Velikého, kdy se řecká kultura rozšířila po celém Středozemí až do Asie.

Spojením kulinářských zvyků vznikla jídla zcela zvláštních rafinovaných chutí. Poptávka po profesionálních kuchařích natolik vzrostla, že se začaly zakládat první odborné kuchařské školy. V té době také vznikla spousta kuchařských vynálezů, které jsou pro evropskou kuchyni dodnes neodmyslitelnou součástí.

Autoři:



Nejčtenější

Češi si v Astaně oblékli „boratovské“ plavky, skončili ve vazbě

Zelené plavky proslavil filmový snímek Borat z roku 2006 s hercem Sachou...

Skupina Čechů se chtěla z žertu vyfotit v kazašské Astaně v kultovních zelených plavkách, kterými zemi proslavil...

Je to tady! E-kola naplno vtrhla na cyklostezky i do terénu

Moderní e-kolo Specialized Turbo Vado 4.0 pro jízdu po městě i pro výlety po...

Měl jsem pekelný sen. Sešla se naše parta na bikovou půldenní vyjížďku. „Doufám, že na vás nebudeme čekat,“ obrací se...



Kde sídlili Keltové i páni. Výlet za tajemnými hrady Drahanské vrchoviny

Repešský žleb

Podzimní lesy bez listí jsou ideálním obdobím pro hledání starých zřícenin, ze kterých toho mnoho nezbylo. Doslova...

VIDEO: Letadlo zasáhl blesk těsně po vzlétnutí z letšitě

Blesk zasáhl letadlo těsně po vzlétnutí z letšitě v Amsterdamu

Děsivou událost, která se odehrála v neděli 12.listopadu, natočil letadlový nadšenec na letišti Schiphol v Amstrdamu....

Anketa o nejlepší kemp roku 2017 zná vítěze. Opět boduje Český ráj

Kempem roku 2016 s nejlépe hodnocenými službami se stal Autocamp Sedmihorky v...

Obliba kempování v českých a moravských krajích neupadá, spíš naopak. A zákazníci neradi jezdí naslepo. Jedním z...

Další z rubriky

OBRAZEM: Surfaři, plachetnice, potápěči. Jak si užít kilometrový bazén

V hotelovém resortu San Alfonso del Mar u chilského města Algarrobo si můžete...

V hotelovém resortu San Alfonso del Mar u chilského města Algarrobo si můžete užívat koupání v 1 013 metrů dlouhém...

Turisté naházeli za rok do římské fontány 36 milionů, charita je nedostane

Před římskou fontánou jsou každý den takové davy, že je velice těžké se k jejím...

Peníze, jež turisté nahází do slavné římské fontány di Trevi, už nebude automaticky dostávat katolická charitativní...

Bělehrad je těžkotonážní balkánský válec, jehož síle podlehnete

Bělěhrad je jako tavící kotel Balkánského poloostrova. Nebude to trvat dlouho a...

Metropole Srbska u našich cestovatelů dlouho platila za nutnou dopravní komplikaci při rychlém přesunu do Řecka. A mezi...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.