Vánoce na samém konci Evropy patří k největším svátkům v zemi.
Tradice a zvyky jsou v Portugalsku podobné těm francouzským. Dárky se rozdávají hodně pozdě večer (vlastně skoro uprostřed noci) 24. prosince.
Den jako takový je ale pracovní, a to až do večera. Děti hledají své dárečky za komínem či u krbu. Celá rodina většinou odchází na půlnoční mši do kostela.
Večeří se pozdě večer. Vánočním jídlem je treska, která je současně i portugalským národním jídlem. Kupuje se sušená, před zpracování se namáčí několik dní ve vodě a pak se teprve zpracovává jako každé jiné maso.
Vánoční specialitou je Bolo-rei
Drobné cukroví (jako je naše vánoční) v Portugalsku neznají. Typickým vánočním koláčem je tzv. Bolo-rei (koláč krále), což je vlastně něco jako náš mazanec s cukrovou polevou a velkými kusy kandovaného ovoce.
V některých rodinách, že ještě dnes dodržují tradiční zvyky při pečení Bolo-rei, kdy se do těsta vmíchá jedno zrnko tmavé fazole a jeden malý dárek zabalený do papíru na pečení.
Ten, kdo najde ve své porci fazoli, musí obstarat Bolo-rei na příští vánoce a ten, kdo najde dárek, si jej může ponechat.
Tradiční příprava Bolo-rei začíná na konci listopadu a v cukrárnách se prodává až do poloviny ledna. Na ostrově Madeira bývá Bolo-rei velmi často nahrazován tzv. Bolo de Mel (medovým koláček s mandlemi, který je hodně podobný našemu perníku).
Články o Portugalsku najdete ZDE. |
Symboly hojnosti
Během vánočních svátků jsou všude vystaveny betlémy. Květináče či truhlíky jsou ozdobeny pšenicí, kukuřicí nebo ječmenem, které jsou symbolem hojnosti a bohaté úrody.
Největším svátkem je 25. prosinec. To je také jediný den volna. Na náš druhý svátek vánoční se v Portugalsku normálně pracuje.
Oslavy konce roku jsou charakterizovány lidovým veselím a zábavami a hlavně velkým ohňostrojem.
BOLO-REI (tradiční vánoční dort z Portugalska) |
Recept: Jak na to? Mezitím smícháme máslo, cukr, kůru z citrónu a pomeranče. Přidáme vejce (postupně po jednom) a vždy dobře promícháme. Nakonec přidáme droždí. Vše důkladně promícháme a přidáme zbylou mouku se solí. Opět dobře promícháme. Těsto musí být vláčné a jemné. Kdyby bylo moc hrubé, přidáme trochu teplého mléka. Nakonec přidáme ořechy namočené v portském a dobře promícháme. Mělo by nakynout asi tak na dvojnásobek. Promícháme a na válu vytvoříme kouli, uprostřed uděláme díru a z těsta vznikne tvar věnce. Necháme asi hodinu odpočinout. Povrch potřeme žloutkem a ozdobíme nekrájeným kandovaným ovocem, oříšky, hrudkami cukru, atd. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení potřeme povrch marmeládou rozředěnou teplou vodou. Aby se nám díra uprostřed věnce při pečení nezmenšila, můžeme dovnitř umístit menší misku. |