Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

aktualizováno 
Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů je totiž překvapivě pestrá a zábavná. Ale nyní se karta obrací a stále více lidí se vydává Polsko ochutnat. Nejblíž na ráně máme „českou“ Vratislav.

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat polskou kuchyni, představuje návštěva Vratislavi, ke které máme tradičně nejblíž. A to nejen z geografického hlediska.

Hlavní město Dolního Slezska bylo po staletí součástí Českého království (ne nadarmo má ve znaku českého lva) a třeba Karel IV. navštívil podle historiků Vratislav více než třicetkrát. A to mu cesta z Prahy rozhodně netrvala pouhé čtyři hodiny, jako zabere dnes.

Fotogalerie

Ale pojďme už zasednout ke stolu, ať po tom jejich Rynku s nádhernou gotickou radnicí nebloudíme s prázdným žaludkem.

Borůvkové pirohy

Tradiční polská kuchyně je poměrně sytá a vydatná. Ať už si dáte slavný bigos, pečená masa či oblíbené pirohy, které se plní houbami, masem, sýrem, zelím i zeleninou, budete mít spoustu energie na procházky po městě.

Pokud tradiční jídla ještě neznáte, doporučujeme je ochutnat ve vyhlášené restauraci Chatka przy jatkách, byť tu bývá poměrně plno. Přivítá vás rustikální interiér vesnické hospody a bohatý jídelní lístek. Vyzkoušejte telecí dršťky nebo pirohy plněné houbami a sýrem, podávané s česnekovou omáčkou. A pokud milujete sladké, potěší vás sladké pirohy, třeba borůvkové nebo jahodové.

Čáry Máry

Byť Poláci stejně jako my preferují pečené maso a zelí, jejich kuchyně je poměrně odlišná a má mnohem blíže k Ukrajině a Rusku. Jedním z pilířů tamní stravy je tudíž u nás téměř nepoužívaná pohanka, takže třeba kachnu tu servírují s houbami a pohankou, směsí pikantní pohanky plní mladá selátka a také se z ní připravují výtečné játrové knedlíčky.

Nejstarší restaurace ve městě pod gotickou radnicí funguje již od roku 1273.

Nejstarší restaurace ve městě pod gotickou radnicí funguje již od roku 1273.

Oblíbená restaurace Chata při jatkách stojí vedle bývalé tržnice, kde se...

Oblíbená restaurace Chata při jatkách stojí vedle bývalé tržnice, kde se prodávalo maso.

A teď druhý tip. Jak vypadá polská kuchyně v moderní podobě, vám předvede restaurace Čáry Máry. V minimalisticky pojatém designu zasvěceném knize Alenka v říši divů na vás čeká třeba pečený holub se smrži a pórkem či duhový pstruh s bramborovou kaší ochucenou lanýži.

Nejbohatší vánoční menu

Co můžeme Polákům rozhodně závidět, je až neuvěřitelně pestré štědrovečerní menu, které má obvykle dvanáct chodů (byť kuchařkám to tedy nezávidíme). Tento počet není náhodný – odvíjí se totiž od počtu apoštolů, které poslal Ježíš hlásat víru.

A tak zatímco u nás zhltneme smaženého kapra a už se štelujeme na kanape sledovat vánoční pohádku, na sever od Krkonoš a Jeseníků se hoduje několik hodin. Podává se hříbková polévka, čirý, bezmasý boršč, sledi ve smetanové omáčce, kapr se zelím, zelné listy plněné pohankou a houbami, houbové pirohy, kompot ze sušeného ovoce či makový závin. A to jsme zdaleka nevyjmenovali všechno.

Krásný pohled z výšky na město nabízí most Kajícnic spojující věže gotického...

Krásný pohled z výšky na město nabízí most Kajícnic spojující věže gotického chrámu Máří Magdaleny.

Polský fast food – kyselá ryba v housce s cibulí a okurkou. Mnohem lepší a...

Polský fast food – kyselá ryba v housce s cibulí a okurkou. Mnohem lepší a zdravější než McDonald.

Pokud se vydáte do Vratislavi v předvánočním čase (nebo i později v zimě), určitě se setkáte se zvláštním nápojem jménem grzaniec. Je to pivo, ale svařené a ochucené kořením. Tak jako připravujeme svařák nebo punč, tak se na polských vánočních trzích prodává pivo svařené s hřebíčkem, cukrem a skořicí a dochucené pár kapkami pomeranče nebo citronu. O jeho chuti s vámi pro jistotu nebudeme polemizovat, ale shodneme se na tom, že určitě zahřeje. 

Za polévkou a svařeným pivem

A ještě pár zajímavých gastronomických i turistických tipů. Na kávu se zastavte se v kavárně Cocofli, která je centrem umělecky a kreativně laděných lidí (název je zkratkou anglických slov spolužití, spolupráce, přátelství, láska a identita). Polévku si dejte v bistru Zupa. Poláci polévky milují a vaří jich desítky druhů, zde nabízejí jejich moderní podobu, včetně studených zeleninových a ovocných polévek (ovšem jen v létě).

Příjemný je hipsterský podnik Bulka s maslem (vyzkoušejte originální burgery či topinky s vegetariánským tatarákem). A rozhodně nelitujte námahy a podívejte se na město pěkně z výšky – z věže kostela sv. Máří Magdalény je možné vystoupit na visutý Most kajícnic, spojující ve výšce 45 metrů nad zemí obě kostelní věže. Další zajímavé tipy najdete na česky psaném webu o Vratislavi www.kvetevropy.cz.

A nesmíme zapomenout ani na sladké. Zláká vás vanilkový koláč s lesním ovocem?

A nesmíme zapomenout ani na sladké. Zláká vás vanilkový koláč s lesním ovocem?

Poláci milují polévky všeho druhu, studené i teplé. Skočte nějakou ochutnat do...

Poláci milují polévky všeho druhu, studené i teplé. Skočte nějakou ochutnat do bistra Zupa.

Pokud se nechcete zahřát svařeným pivem, tak můžete navštívit slavnou atrakci v podobě Afrikária, obřího akvária, které je umístěné ve vratislavské zoo a skládá se z několika částí, jež simulují různé africké ekosystémy. Celý komplex vyšel na miliardu korun, ale díky němu se výrazně zvýšila návštěvnost zoo, která nyní údajně patří do pětice nejnavštěvovanějších zoologických zahrad v Evropě. Vstupné pro dospělého činí 40 zlotých, tedy zhruba 250 korun.

Pozor na ty trpaslíky

Připravte se na to, že při procházkách po Vratislavi vám budou dělat společnost trpaslíci, kterých je plné město. Jsou z bronzu, říká se jim krasnale a s lehkou parafrází Járy Cimrmana můžeme říct, že ve Vratislavi už se rozlezli úplně všude. Je jich přes tři sta, vylézají z kanálů i sklepních oken, lezou po kandelábrech, jezdí na kole, pijí, jedí. Mají dokonce svou mapu, aplikaci pro chytré telefony a také své webové stránky (www.krasnale.pl).

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Velkolepá podívaná na trase z Košic do Prahy

Výhled z lokomotivy Siemens Vectron společnosti Regiojet v čele vlaku RJ 1012...

Nový seriál iDNES.cz zahajujeme přelomovým videem českého internetu. Jako vůbec první jsme natočili kompletní cestu...

VIDEO: Žebřík do nebe. Nová atrakce v Rakousku pro milovníky adrenalinu

V rakouských alpách postavili „žebřík do nebe“

Rakouskou oblast Gosaukamm znají hlavně horolezci. Nově si tu mohou všichni zájemci o dobrodružství vychutnat výstup po...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Vědci našli tajemství úspěchu Vikingů na moři. Lodě utěsňovali dehtem

Kvalitní lodě umožnily Vikingům daleké objevitelské cesty, v průběhu kterých...

Za nevídanými dobyvatelskými úspěchy Vikingů, severských nájezdníků, stály jejich pověstné štíhlé lodě. Rychlé, dobře...

Blesk nepotřebujete. Zaručené tipy jak udělat parádní fotografii v noci

Poměrně ojedinělý záběr na zasněžený Karlův most je fotografován časně ráno,...

Noční fotografování má mnoho kategorií, disciplín a podob. I když jde o poměrně náročnou disciplínu, o to více budeme...

Další z rubriky

Vánoční čas se blíží, najděte si chvíli na adventní trhy

Vánoční trhy (ilustrační foto)

Za okny sice teprve začal podzim, ale vánoční doba se blíží. Většina trhů startuje už koncem listopadu, například v...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Velký traverz Ukrajinou. Od Černého moře až pod Karpaty za pět dní

Jako z pohádky. Kamenec Podolský má hodně odlehlou polohu, ale krásnou a vzorně...

Do oblíbeného Zakarpatska jsme tentokrát jet nechtěli. Našim cílem bylo užít si Ukrajinu v místech, kam příliš mnoho...

Najdete na iDNES.cz