Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Polská kuchyně je kuchyní velké země

aktualizováno 
- Mírná jak polská nedohledná rovina, plná barev a přesto jakoby trochu chladná, tak prostá, jak jen si to chudoba polského venkova vynutila i vybraná, noblesní a rozhazovačná, jak jen polská šlechta dokázala být. Polská kuchyně je kuchyní velké země, která se táhla od Baltu po Krym, je však i kuchyní země, jež ve svém čase nebytí byla podělena mezi Rakousko, Německo a Rusko, Kuchyní světa jiných chutí i vůní, které šokují stejně tak jak někdy dokáže šokovat něčím nám naprosto důvěrně známým.
Základními surovinami lidové polské kuchyně jsou červená řepa, zelí, brambory, mrkev, houby, mléko. Z masa pak především vepřové.
V chudé zemi tuhých zim pak základním chodem byla a dodnes pro den všední zůstala polévka.
Mezi polskou klasiku patří boršč, který na polský způsob znamená čirý vývar z masa a červené řepy, ke kterému se přikusuje pirožek. Mezi to nejlepší, co může polská kuchyně nabízí, patří mírně nakyslý a velice sytý "žurek". Zajímavá je polská obdoba dršťkové polévky "flaky wolowe". Tento základní polévkový čtyřboj doplňuje kroupová polévka "krupnik".
Po kruté zimě přichází v polských rovinách žhavé léto. Právě pro horká lední poledne byl stvořen "chlodnik",noblesnější polská verze bulharského taratoru, který vedle základu ze smetany a kyselého mléka může obsahovat nejen okurku, česnek a kopr ale i krevety, chřest, červenou řepu. Chlodnik se dělá i z různého ovoce a kdo nezkusí, že i to může být vynikající začátek oběda, neuvěří.
Předkrmům vládne v Polsku místní zvyk zalévat všechno, co jen trochu jde do aspiku. Šunku, ryby, paštiky, saláty, rajčaty či kaviár. Výsledek někdy lahodí oku i chuti, někdy jen tomu prvnímu. Většinou vynikající bávají zeleninové saláty, jejichž barevnost a různorodost i velikost porcí předstihuje zdejší ustálené zvyklosti.
Prvním mezi hlavními jídly je "bigosz", směs kysaného zelí, špeku, hub, klobásy a mnoha jiných ingrediencí. Dlaší národné klasikou jsou pirožky, v zakladním polském provedení vařené a následně osmažené těsťovinové taštičky naplněné brambory a tvarohem, posypané smaženou cibulkou, škvarky a polité sádlem. Náplní však mohu být i hříbky, zelí, maso. Pirohy se dělají i na sladko - se švestkami, jahodami i jiným ovocem.
Z masa vede jasně vepřová. Poláci stejně jako Češi milují řízky - obalené jen lehce ve strouhance a podávané s kaší a, jak jinak, zelím. ve stále oblíbenějších pubech a klasických pivních hospodách pak vede pečené koleno.
Polsko je stát se spoustou jezer a řek a také rozsáhlým pobřežím a velkou námořní rybářskou flotilou. Ryby proto rozhodně nejsou zanedbatelnou částí kuchyně. Ze sladkovodních patří do zlatého fondu kapr na černo s madlemi "karp po polsku v szarym sosie". Poláci vynikají i ve vymýšlení různých způsobů marinování. Na poslkých stolech se v některých oblastech vyskytují i pokrmy v Čechách už neznámé - jako například vaření raci.
Z nápojů vede sice stále vodka, ale pilně ji dohání místní pivo, které se kvalitativně dodáhlo na první světovou ligu. Horší je to s vínem - je drahé a výběr je kromě luxusních restaurací mizivý.
Polské restaurace obecně jsou neskonale kvalitnější, než normální český průměr. Dlužno však dodat, že i podstatně dražší. U noblesnějších restaurací se raději nejdříve podívejte na ceny, protože ty mnohdy dosahují závratných výšek. Příjemné překvapeni však čeká našince na samém "dně"  - i bistra u benzínových pump, stánky na nádražích či tržištích v řádné kvalitě to podstatné - bigosz, flaky, žurek nebo pirožky.
Autor:




Nejčtenější

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Karaoke z Islandu
Přijeďte a zlomíte si jazyk. Nejtěžší karaoke píseň má přilákat turisty

Že je váš rodný jazyk komplikovaný a turisté vás nedokážou ve vaší řeči ani pozdravit? Udělejte z toho výhodu. Originální karaoke písnička s komplikovanými...  celý článek

Před letošní cestou na Gašerbrum I. měl obavu, zda v něm výstup nerozvíří...
Bál jsem se, že na Gašerbrumu najdu parťákovy ostatky, říká Marek Holeček

Letos poprvé vylezl jihozápadní stěnou na osmitisícovku Gašerbrum I. Před čtyřmi lety tam při druhém společném pokusu tragicky zahynul jeho parťák Zdeněk...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Další z rubriky

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.