Polská kuchyně je kuchyní velké země

- Mírná jak polská nedohledná rovina, plná barev a přesto jakoby trochu chladná, tak prostá, jak jen si to chudoba polského venkova vynutila i vybraná, noblesní a rozhazovačná, jak jen polská šlechta dokázala být. Polská kuchyně je kuchyní velké země, která se táhla od Baltu po Krym, je však i kuchyní země, jež ve svém čase nebytí byla podělena mezi Rakousko, Německo a Rusko, Kuchyní světa jiných chutí i vůní, které šokují stejně tak jak někdy dokáže šokovat něčím nám naprosto důvěrně známým.
Základními surovinami lidové polské kuchyně jsou červená řepa, zelí, brambory, mrkev, houby, mléko. Z masa pak především vepřové.
V chudé zemi tuhých zim pak základním chodem byla a dodnes pro den všední zůstala polévka.
Mezi polskou klasiku patří boršč, který na polský způsob znamená čirý vývar z masa a červené řepy, ke kterému se přikusuje pirožek. Mezi to nejlepší, co může polská kuchyně nabízí, patří mírně nakyslý a velice sytý "žurek". Zajímavá je polská obdoba dršťkové polévky "flaky wolowe". Tento základní polévkový čtyřboj doplňuje kroupová polévka "krupnik".
Po kruté zimě přichází v polských rovinách žhavé léto. Právě pro horká lední poledne byl stvořen "chlodnik",noblesnější polská verze bulharského taratoru, který vedle základu ze smetany a kyselého mléka může obsahovat nejen okurku, česnek a kopr ale i krevety, chřest, červenou řepu. Chlodnik se dělá i z různého ovoce a kdo nezkusí, že i to může být vynikající začátek oběda, neuvěří.
Předkrmům vládne v Polsku místní zvyk zalévat všechno, co jen trochu jde do aspiku. Šunku, ryby, paštiky, saláty, rajčaty či kaviár. Výsledek někdy lahodí oku i chuti, někdy jen tomu prvnímu. Většinou vynikající bávají zeleninové saláty, jejichž barevnost a různorodost i velikost porcí předstihuje zdejší ustálené zvyklosti.
Prvním mezi hlavními jídly je "bigosz", směs kysaného zelí, špeku, hub, klobásy a mnoha jiných ingrediencí. Dlaší národné klasikou jsou pirožky, v zakladním polském provedení vařené a následně osmažené těsťovinové taštičky naplněné brambory a tvarohem, posypané smaženou cibulkou, škvarky a polité sádlem. Náplní však mohu být i hříbky, zelí, maso. Pirohy se dělají i na sladko - se švestkami, jahodami i jiným ovocem.
Z masa vede jasně vepřová. Poláci stejně jako Češi milují řízky - obalené jen lehce ve strouhance a podávané s kaší a, jak jinak, zelím. ve stále oblíbenějších pubech a klasických pivních hospodách pak vede pečené koleno.
Polsko je stát se spoustou jezer a řek a také rozsáhlým pobřežím a velkou námořní rybářskou flotilou. Ryby proto rozhodně nejsou zanedbatelnou částí kuchyně. Ze sladkovodních patří do zlatého fondu kapr na černo s madlemi "karp po polsku v szarym sosie". Poláci vynikají i ve vymýšlení různých způsobů marinování. Na poslkých stolech se v některých oblastech vyskytují i pokrmy v Čechách už neznámé - jako například vaření raci.
Z nápojů vede sice stále vodka, ale pilně ji dohání místní pivo, které se kvalitativně dodáhlo na první světovou ligu. Horší je to s vínem - je drahé a výběr je kromě luxusních restaurací mizivý.
Polské restaurace obecně jsou neskonale kvalitnější, než normální český průměr. Dlužno však dodat, že i podstatně dražší. U noblesnějších restaurací se raději nejdříve podívejte na ceny, protože ty mnohdy dosahují závratných výšek. Příjemné překvapeni však čeká našince na samém "dně"  - i bistra u benzínových pump, stánky na nádražích či tržištích v řádné kvalitě to podstatné - bigosz, flaky, žurek nebo pirožky.
Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  25.4 16:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

Byt 3+kk, 49 m2
Byt 3+kk, 49 m2

Tylova, Plzeň - Jižní Předměstí
12 500 Kč/měsíc

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...