Polenta je jedno z tradičních jídel severovýchodní Itálie. V oblasti úrodné Pádské nížiny se totiž velice daří kukuřici, surovině nezbytné pro přípravu polenty. Polenta kdysi bývala jídlem chudých. Dnes se z ní stalo tradiční jídlo, které jedí prakticky všichni bez rozdílu. A co to tedy vlastně je? Jedná se o kukuřičnou kaši, která slouží jako příloha k masu, nebo se podává jen posypaná sýrem, politá tomatovou či jinou omáčkou. Fantazie Italů v tomto směru nezná mezí. Příprava polenty není nijak náročná na ingredience. K její přípravě potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Italské obchody nabízejí nespočet různých druhů kukuřičné mouky. Některé kuchařky či kuchaři volí k přípravě polenty dva druhy mouky, jemně a hrubě mletou. Jen tak se prý dosáhne té správné konzistence. Polenta vás ekonomicky příliš nevyčerpá, ale fyzicky zcela jistě. Nejste-li ovšem trénovaný kuchtík, který vydrží míchat kaši několik hodin. V některých domácnostech se polenta míchá zásadně jen ručně. Zastánci ruční přípravy většinou argumentují tím, že ani ten nejlepší a nejmodernější kuchyňský robot nedokáže směs promíchat tak dokonale jako samotný kuchař. Některé rodiny však bez ohledu na tradici používají při přípravě tohoto typického jídla elektrický hnětač. Takový přístroj je k nezaplacení při větších sešlostech jako jsou například slavnosti osad - feste di contrade. Počet slavících není nikdy menší než sto. No a míchejte potom kaši pro tolik jedlíků ručně. Hotová polenta musí být tak hustá, aby ji bylo možné po vyklopení z kotlíku krájet na plátky. Kukuřičná kaše je poměrně sytá, a tak se může stát, že i když kuchařka přesně odměřila množství mouky, polenta zbyde. Zbylá kaše se ale v žádném případě nevyhazuje - druhý den se opět krájí na plátky a opéká. Takto upravená se sype parmezánem.
Polenta není obyčejná kaše
Polenta je jedno z tradičních jídel severovýchodní Itálie. V oblasti úrodné Pádské nížiny se totiž velice daří kukuřici, surovině nezbytné pro přípravu polenty. Polenta kdysi bývala jídlem chudých. Dnes se z ní stalo tradiční jídlo, které jedí prakticky všichni bez rozdílu. A co to tedy vlastně je? Jedná se o kukuřičnou kaši, která slouží jako příloha k masu, nebo se podává jen posypaná sýrem, politá tomatovou či jinou omáčkou. Fantazie Italů v tomto směru nezná mezí. Příprava polenty není nijak náročná na ingredience. K její přípravě potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Italské obchody nabízejí nespočet různých druhů kukuřičné mouky. Některé kuchařky či kuchaři volí k přípravě polenty dva druhy mouky, jemně a hrubě mletou. Jen tak se prý dosáhne té správné konzistence. Polenta vás ekonomicky příliš nevyčerpá, ale fyzicky zcela jistě. Nejste-li ovšem trénovaný kuchtík, který vydrží míchat kaši několik hodin. V některých domácnostech se polenta míchá zásadně jen ručně. Zastánci ruční přípravy většinou argumentují tím, že ani ten nejlepší a nejmodernější kuchyňský robot nedokáže směs promíchat tak dokonale jako samotný kuchař. Některé rodiny však bez ohledu na tradici používají při přípravě tohoto typického jídla elektrický hnětač. Takový přístroj je k nezaplacení při větších sešlostech jako jsou například slavnosti osad - feste di contrade. Počet slavících není nikdy menší než sto. No a míchejte potom kaši pro tolik jedlíků ručně. Hotová polenta musí být tak hustá, aby ji bylo možné po vyklopení z kotlíku krájet na plátky. Kukuřičná kaše je poměrně sytá, a tak se může stát, že i když kuchařka přesně odměřila množství mouky, polenta zbyde. Zbylá kaše se ale v žádném případě nevyhazuje - druhý den se opět krájí na plátky a opéká. Takto upravená se sype parmezánem.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy
Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností
Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...
Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu
Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...
Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy
Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna
Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...
Rodinný dům se zahradou chalupa 120 m2
Jílovice, okres České Budějovice
4 500 000 Kč