Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Polenta není obyčejná kaše

aktualizováno 
-
Už se vám někdy stalo, že by vám někdo řekl že jste »polentožrout«? Asi jen těžko. Leda byste měli podobné stravovací návyky jako obyvatelé severní Itálie. Seveřanům totiž Italové žijící na jihu přezdívají poněkud s hanlivým nádechem »žrouti polenty« - polentoni.

Polenta je jedno z tradičních jídel severovýchodní Itálie. V oblasti úrodné Pádské nížiny se totiž velice daří kukuřici, surovině nezbytné pro přípravu polenty. Polenta kdysi bývala jídlem chudých. Dnes se z ní stalo tradiční jídlo, které jedí prakticky všichni bez rozdílu. A co to tedy vlastně je? Jedná se o kukuřičnou kaši, která slouží jako příloha k masu, nebo se podává jen posypaná sýrem, politá tomatovou či jinou omáčkou. Fantazie Italů v tomto směru nezná mezí. Příprava polenty není nijak náročná na ingredience. K její přípravě potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Italské obchody nabízejí nespočet různých druhů kukuřičné mouky. Některé kuchařky či kuchaři volí k přípravě polenty dva druhy mouky, jemně a hrubě mletou. Jen tak se prý dosáhne té správné konzistence. Polenta vás ekonomicky příliš nevyčerpá, ale fyzicky zcela jistě. Nejste-li ovšem trénovaný kuchtík, který vydrží míchat kaši několik hodin. V některých domácnostech se polenta míchá zásadně jen ručně. Zastánci ruční přípravy většinou argumentují tím, že ani ten nejlepší a nejmodernější kuchyňský robot nedokáže směs promíchat tak dokonale jako samotný kuchař. Některé rodiny však bez ohledu na tradici používají při přípravě tohoto typického jídla elektrický hnětač. Takový přístroj je k nezaplacení při větších sešlostech jako jsou například slavnosti osad - feste di contrade. Počet slavících není nikdy menší než sto. No a míchejte potom kaši pro tolik jedlíků ručně. Hotová polenta musí být tak hustá, aby ji bylo možné po vyklopení z kotlíku krájet na plátky. Kukuřičná kaše je poměrně sytá, a tak se může stát, že i když kuchařka přesně odměřila množství mouky, polenta zbyde. Zbylá kaše se ale v žádném případě nevyhazuje - druhý den se opět krájí na plátky a opéká. Takto upravená se sype parmezánem.

Autor:


Témata: Itálie, Robot


Nejčtenější

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Další z rubriky

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.