Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pod kanárskou pokličkou

  17:31aktualizováno  17:31
Že se na Kanárských ostrovech dobře jí, je známá pravda. Avšak že nejlepší kulinářské zážitky skýtá La Palma, už ví jen málokdo. Alespoň to tvrdí obyvatelé tohoto ostrova. Vydáte-li se do některé z lapalmských restaurací, patrně jim dáte za pravdu. Zvolte některou z těch menších a vzdálenějších od hlavních turistických tras. Mnohdy jsou totiž útulnější, a hlavně - jen s temperamentními místními hosty vychutnáte ten správný kolorit. A ještě jedna rada: snídat tam nechoďte. Ostrované snídají dost skromně, většinou se "odbudou" kávou a loupákem.

O to bohatší jsou jejich obědy a večeře. Nechcete-li si dát ujít hlavní speciality kanárské kuchyně, pátrejte po gofiu, zvláštní, různě okořeněné směsi vyráběné z mleté pražené kukuřice, pšenice nebo ječmene. Gofio, které se na jídelních lístcích neobjevuje příliš často, v mnoha případech nahrazuje chleba a přidává se do různých pokrmů - od předkrmů po polévky.

Místní tvrdí, že gofio tvořilo nedílnou součást jídelníčku už praobyvatel ostrova a že ani ti dnešní se bez něj téměř nedokážou obejít. Za ochutnání stojí také pikantní omáčky mojo. V červené rozpoznáte především chuť ostrých papriček, zelená chutná mírně po koriandru a zelené petrželce. Ale ať má omáčka jakoukoli barvu, nikdy v ní nesmí chybět olivový olej, ocet, pepř a především česnek.

Tyto ostré omáčky se podle barvy podávají k masu (červená) nebo k nejrůzněji upraveným rybám a mořským "potvorám" (zelená), můžete jimi přelít i obyčejnou bramboru. I když vlastně ani brambory nejsou na Kanárských ostrovech žádná nuda. Velmi dobře s mojo chutnají například papas arrugadas, malé kanárské brambory, které se vaří i se slupkou ve slané vodě, dokud se voda nevypaří. Pochoutka se pak nejlépe zapíjí místním růžovým vínem.

Oblíbeným jídlem obyvatel La Palmy jsou ryby, které ostrované vaří, pečou i grilují. Je těžké si vybrat z bohaté nabídky - tím spíš, že rybí pokrmy lákají již svými cizokrajnými názvy: pod albacara a la parrilla najdete například grilovaného tuňáka. Ke zvláštním specialitám, které by si návštěvník La Palmy neměl nechat ujít, patří vařená kanárská ryba vieja podobná kapru. Na jídelních lístcích se zpravidla skrývá pod názvem mero guisado nebo vieja guisada.

Kapitolu samu pro sebe tvoří lapalmské dezerty, koláče a jiné sladkosti. Mají zde dlouhou tradici - už proto, že ostrov svého času patřil k významným producentům cukrové třtiny. Pěstují se tady také madle, které jsou další nezbytnou ingrediencí lapalmských moučníků. Zapomeňte na kalorie a alespoň jednou si objednejte třeba bienmasabe, krém z mandlí a místního medu.

Místní znalci doporučují ochutnat také amendrados, malé kulaté sušenky z drcených mandlí, cukru a vajec. Nejproslulejší sladkou specialitou La Palmy je rapaduras, kužel z cukru, mouky, skořice, drcených mandlí, šťávy z citronu a dalších přísad - jednou z těch nezbytných je již zmíněné gofio. A čím ostrované zapíjejí své pochoutky? Především místním vínem, bílým, červeným nebo růžovým. Zejména suché bílé víno malvasía, vyráběné z odrůdy malvazu, je prý jedním z "léků", který podle místních prodlužuje život.

V lapalmských barech, bistrech a tavernách však můžete ochutnat i pivo vařené na dalším z Kanárských ostrovů Grand Canarii nebo sangríu, směs červeného vína ovoce a různých druhů silnějších alkoholických nápojů. A nezapomeňte ani na místní medový rum, jehož výroba má na La Palmě dlouhou tradici. Svou sladkou chutí sice možná odrazuje skalní příznivce tohoto námořnického nápoje, ale za zkoušku stojí. Ostatně stejně jako místní likéry. Třeba kávový, banánový nebo nejznámější lapalmský likér mistela, vyráběný z pomerančové kůry, citronů a několika druhů bylinek a koření.

Autor:




Nejčtenější

Karaoke z Islandu
Přijeďte a zlomíte si jazyk. Nejtěžší karaoke píseň má přilákat turisty

Že je váš rodný jazyk komplikovaný a turisté vás nedokážou ve vaší řeči ani pozdravit? Udělejte z toho výhodu. Originální karaoke písnička s komplikovanými...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
Kde se psala historie. Procházka za bitvou tří císařů v okolí Slavkova

V dalším díle seriálu Cesty kulturní krajinou jsme tentokrát zamířili do krajiny okolo Slavkova u Brna. Na komentovanou procházku s ruční kamerou jsme se...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Před letošní cestou na Gašerbrum I. měl obavu, zda v něm výstup nerozvíří...
Bál jsem se, že na Gašerbrumu najdu parťákovy ostatky, říká Marek Holeček

Letos poprvé vylezl jihozápadní stěnou na osmitisícovku Gašerbrum I. Před čtyřmi lety tam při druhém společném pokusu tragicky zahynul jeho parťák Zdeněk...  celý článek

Další z rubriky

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.