Pečené maso po argentinsku - hovězí steak - to je dlouhá záležitost

-
Jestliže nějaký národ na Zemi dokáže ocenit dobrý steak, pak jsou to Argentinci. Argentinci pravidelně konzumují hovězí v obdivuhodném množství.

Steak bývá obvykle doprovodem při víkendovém odpočinku spojeném se setkáním rodin a přátel. »Asado« je to poslední »grilovací nadšení« - záležitost vyvolávající sbíhání slin, kombinace ohně a masa. Neexistuje u toho žádná kuchařská čepice, žádná marináda, žádné složité steakové koření. A žádný grilovací plyn. A jak takové grilování vlastně vypadá? Mistr v argentinském grilování, Sebastián Calaón, je už v plné práci, když ranní slunce začne stoupat nad argentinskou pampu. Popadne čerstvě nařezané palivové dříví a sestaví pařezy do pyramidy nad otevřenou hliněnou jámou. Když oheň začne praskat, Calaón napíchne flák hovězího masa na dlouhou kovovou jehlu a vmáčkne ji na dno v blízkosti plamenů. Oběd může být servírován za pět hodin. Vyzbrojený nabroušeným nožem, ocelovým pohrabáčem a lopatkou na uhlí se mistr grilování připravuje na to, co je jeho každotýdenním rituálem: argentinské grilování. »Mám tu všechno, co potřebuji. Příprava na ohni z pařezů je jediný možný způsob jak dodat masu chuť. Je to pomalý proces pečení.« Calaón předvádí svou zručnost, když sestavuje tři grily pro ty nejlepší kusy masa. V Argentině se konzumuje většinou hovězí. Zvrásněná kravská střeva podobná slonímu chobotu jsou elegantně naaranžována na černém kovovém grilu. Prskající klobásky »chorizo« jsou rozloženy na druhém grilu, jen pár centimetrů od mohutných steaků. Oheň syčí, jak do plamenů dopadá šťáva z klobásek skrz grilovací mříž. Calaón do ohně vhodí vrchovatou lopatku žhnoucích uhlíků. Prskající maso posype jemně solí, jediným kořením, které za celý den použije. Hlavní ceněný Calaónův počin je tlustý kus masa známý jako »vacío«. Je to kus hovězího žebra v tuku, pečený na otevřeném ohni pod stříškou z vlnité oceli. Mistr stále hlídá bdělým zrakem maso, jehož pouzdro z tuku ho dokonale předurčuje k pomalému, pomaloučkému opékání. Vytáhne Bowieho nůž (dlouhý lovecký nůž) a zakrojí do pomalu hnědnoucího masa. Jako do másla zajede nůž do křehkého masa a kuchař si sousto vloží do úst. »Je hotové,« oznamuje. »Jsou to celé kusy zvířat rozprostřené na otevřeném grilu, posypané jen trochou soli a upečené na otevřeném ohni,« vysvětluje jeden z místních odborníků, který procestoval 25 zemí, kde je grilování rozšířené,aby sebral materiál pro svou knihu The Barbecue Bible (Grilovací bible). »To je grilování v té nejjednodušší a nejlepší formě.«

Autor:
Témata: Argentina, Máslo, nůž

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

OBRAZEM: Na samotě V lomu. Podívejte se na nejnovější glamping v Česku

17. dubna 2024

Glamping, tedy luxusní kempování, nabírá v tuzemsku v posledních letech na popularitě. Nejnovější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Váháte, kam na dovolenou? Toulání po Dánsku vás nabije pozitivní energií

12. dubna 2024

Dříve jsme chtěli vidět celý svět, dnes máme chuť jezdit jen do zemí, ve kterých se cítíme dobře....

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Španělské Stonehenge zpřístupnily klimatické změny. Je vítanou atrakcí

19. dubna 2024

Epizody vražedného sucha se do dění v Evropě nezapisují jen negativy. Vlna veder v roce 2022...

To nejlepší z Itálie. Florencie ohromí nejen originály starých mistrů

19. dubna 2024

Ve zvlněné krajině Toskánska leží kolébka renesance, která kdysi bývala jedním z nejvýznamnějších...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...